Lifestyle

Komentari 8

Novo cjepivo uništit će gotovo 70% smrtonosnih karcinoma?

Novo cjepivo uništit će gotovo 70% smrtonosnih karcinoma?

Američki znanstvenici razvili su cjepivo koje ne uništava stanice raka, već potiče imunološki sustav da ih sam uništi. Na tržište bi trebalo stići najkasnije 2020. g.

Znanstvenici Sveučilišta Georgia i Klinike Mayo razvili su cjepivo koje bi moglo djelovati na sedam od 10 smrtonosnih karcinoma. Cjepivo je na testiranjima rak dojke smanjilo za 80 posto, a znanstvenici vjeruju da bi isti učinak imalo i na rak prostate, gušterače, crijeva i jajnika. 

Umjesto da napada stanice raka, kao većina lijekova, cjepivo jača imunološki sustav i priprema ga za borbu s karcinomom. Znanstvenici su se sada usmjerili na protein MUC1 kojeg proizvode više kancerogene nego zdrave stanice, a šećer koji proizvode ima karakterističan oblik. Cjepivo "trenira" imunološki sustav da prepozna taj šećer i uništi stanice raka. 

- Stanice raka imaju poseban način sprečavanja rada imunološkog sustava izbacivanjem šećera na površinu tumorskih stanica tako da one mogu putovati po tijelu, a da ih se ne otkrije. Da bi imunološki sustav prepoznao šećer potrebno je cjepivo od tri dijela - ističe za Daily Mail autorica studije profesorica Sandra Gendler. 

Cjepivo aktivira tri komponente imunološkog sustava koji smanjuje stanice tumora za 80 posto, tvrdi koautor studije profesor Geert-Jan Boons. 

Izobličeni MUC1 šećer nalazi se u 90 posto stanica raka dojke i raka gušterače, u oko 60 posto stanica karcinoma prostate kao i u stanicama mnogih drugih tumora. Istraživači vjeruju da je više od 70 posto svih vrsta smrtonosnih karcinoma "osjetljivo" na cjepivo. 

U budućnosti bi se muškarci i žene koji imaju genetsku predispoziciju od određenih vrsta karcinoma cijepili i na taj način spriječili pojavu tumornih stanica. Cjepivo bi trebalo biti na tržištu 2020. godine. 

Najčitaniji članci