Lifestyle

Komentari 5

Heklanjem lutaka s mrljama na koži usrećuje djecu s vitiligom

João Stanganelli je odlučio iskoristiti umjetnost krojenja kako bi usrećio i povećao samopoštovanje djece koja boluju od vitiliga, poremećaja zbog kojeg koža mjestimično pobijeli jer joj nedostaje pigment

Vitiligo je stanje koje uzrokuje depigmentaciju na dijelovima kože. Iako postoje brojni postupci za borbu protiv ovog stanja, najteže se nositi s predrasudama drugih ljudi.

João Stanganelli (64) s 38 godina počeo je i sam dobivati mrlje po koži. Zbog problema sa srcem, život mu se drastično promijenio. Međutim, João nije dopustio da mu taj problem predstavlja ograničenja u životu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Odlučio je baviti se nekim hobijem kako bi mu um ostao zdrav i kako bi bio aktivan i sretan. Zajedno sa suprugom Marilenom je odlučio naučiti heklati. 

Priznao je da to nije bio lagan zadatak. Razmišljao je čak i o odustajanju, ali odlučio je ipak biti ustrajan i nakon pet dana napravio je svoju prvu lutku.

Rekao je da je njegova prva ideja bila napraviti lutku za unuku. Želio je učiniti nešto posebno kako bi ga se unuka uvijek sjećala.

Onda je odlučio isheklati lutku s vitiligom i tako je nastala Vitilinda, lijepa lutka s depigmentacijom kože. Nakon uspjeha Vitilinde, odlučio se intenzivnije početi baviti heklanjem. Zatim su se pojavile lutke u invalidskim kolicima i svi su se odmah zaljubili u njih, a njegov rad je zbog toga bio još više nagrađivan.

Njegov glavni cilj je da poveća samopoštovanje djece s ovim stanjem kože i da ih razveseli. Znajući da netko posjeduje i cijeni njegova umjetnička djela, motivira ga da razvija svoje vještine.

- Moje mrlje na koži su prekrasne, ali ono što me boli su mrlje u ljudskim karakterima - kaže João, a prenosi Bright Side.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci