Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hipnoza: Stres i bolovi nestaju uz tehnike dubokog opuštanja

Hipnoza: Stres i bolovi nestaju uz tehnike dubokog opuštanja
1

Razloga za strah nema - ne može se hipnotizirati čovjeka bez njegova pristanka, hipnoza na pozornici može biti opasna, a sjećanja iz hipnoze mogu biti lažna

VIDEO

Iako se doima mističnom, hipnoza nije povezana s natprirodnim pojavama. To je zapravo stanje duboke opuštenosti, koje omogućuje rješavanje različitih tegoba poput stresa, tjeskobe, depresije, napadaja panike, mucanja i seksualnih problema. Najučinkovitija je u kombinaciji s drugim metodama, poput kognitivno-bihevioralne terapije. Hipnoza se polako probija i u stomatološke ordinacije, umjesto anestetika, a u Velikoj Britaniji pokazala se učinkovitom za olakšavanje prirodnog porođaja. Ipak, hipnoza nije svemoćna - dok su se neki pomoću nje uspjeli riješiti cigareta ili suvišnih kilograma, drugi nisu osjetili nikakve promjene. 

Da biste izbjegli bacanje novca ili nuspojave poput pojavljivanja neugodnih osjećaja, najbolje je obratiti se školovanom terapeutu - liječniku, psihologu ili psihijatru. No za jednostavno opuštanje, uklanjanje stresa ili povećanje samopouzdanja korisna je i samohipnoza, odnosno tehnika hipnotiziranja samog sebe bez tuđe pomoći. Samohipnozu možete naučiti kod hipnoterapeuta ili se poslužiti knjigama i CD-ovima. 

No liječnici ističu da samohipnoza ipak nije za svakog - ne preporučuje se kod psihičkih bolesti i uzimanja psihofarmaka, odnosno “tableta za živce”. Iako hipnoza može biti korisna za neke psihičke bolesti, pritom je potreban nadzor stručnjaka.

Prošli životi ili samo maštanje?

Tzv. povratak u prošle (ili čak buduće) živote u stanju hipnoze da bi se riješili problemi u ovom nije priznata metoda, a “regresijskim terapeutima” često nedostaje znanja. Iako vizije života u drevnom Egiptu ili na Marsu mogu biti zabavne, vjerojatno je riječ o živopisnim maštarijama nalik na snove. 

Hipnoza na pozornici nije bezopasna

Takozvana show hipnoza, kojom hipnotizeri zabavljaju publiku, može biti opasna. Osim nezgodnih padova u stanju hipnoze, mogu se pojaviti sjećanja na traumatične događaje te izazvati napadaje plača i depresije, a hipnotizer ne zna kako pomoći. Zato je ta vrsta hipnoze zabranjena u mnogim zemljama.

Sjećanja koja se vrate mogu biti lažna

Potisnuta sjećanja koja se vraćaju u hipnozi često su lažna, primjerice ona o otmicama izvanzemaljaca. U eksperimentu tri su se ispitanika pod hipnozom trebala prisjetiti detalja (glumljene) oružane pljačke. Ispričali su gomilu detalja, no opisi im se nisu poklapali niti odgovarali činjenicama. 

Hipnotiziraj se i upoznaj svoje prave kvalitete... 

Jednostavna samohipnoza može vam pomoći da zavolite i prihvatite sami sebe, kaže američka hipnoterapeutkinja Julie Griffin.

- Mnogi ljudi nisu svjesni svojih kvaliteta i provode više vremena zamišljajući da su netko drugi nego razvijajući vlastite talente. Nedostatak ljubavi prema sebi u njihovu je duhu stvorio prazninu koju ne može popuniti hrana ni skupa odjeća. No bez obzira na vašu prošlost i sadašnju situaciju, možete odlučiti unijeti malo ljubavi prema sebi u svoje misli i postupke. Hipnoza može potaknuti proces razvijanja ljubavi prema sebi koji će imati dalekosežne učinke na vaše zdravlje, raspoloženje i uspjeh - tvrdi Julie Griffin. 

Odlučite li kupiti neki program hipnoze na CD-u, dobro je da prethodno poslušate neke njegove dijelove kako biste bili sigurni da je kvaliteta zvuka dobra. Tako ćete češće slušati snimku, koja će tada biti učinkovitija, no možete pokušati i sami jednostavnim programom od deset koraka. 

Duboko disanje presudno je za opuštanje

Duboko, usredotočeno disanje povećava učinak samohipnoze, no može se primjenjivati i samostalno za postizanje opuštanja. Jednostavno sjednite u udoban položaj te se koncentrirajte na svaki udisaj i izdisaj. To pomaže smiriti misli i opustiti tjelo.

Zamislite svoj unutarnji čarobni svijet

Ako ste vizualni tip, možete stvoriti svoje “čarobno” mjesto. To može biti neko mjesto koje ste posjetili i ondje se osjećali dobro ili izmaštani raj gdje se možete opustiti i gdje je sve moguće. Upotrijebite sva čula - što možete vidjeti, čuti, okusiti...?

Opuštanje od glave do pete

Sjednite, zatvorite oči i zamislite kako vam valovi opuštenosti putuju s tjemena niz vrat, ramena, ruke... sve do nogu. Osjetite kako vam se mišići pritom opuštaju. Ako vam je lakše, možete zamisliti kako se opuštate odozdo prema gore.

10 koraka za putovanje u dubinu sebe

1. Sjednite ili lezite u udoban položaj

2. Zatvorite oči

3. Pet do deset puta duboko udahnite osjećajući kako vam se tijelo opušta

4. Još pet puta duboko udahnite i zamislite kako vam se im bistri

5. Usredotočite se na svoje kvalitete

6. Prisjetite se prošlih uspjeh

7. Ispunite um pozitivnim namjerama i usredotočite se na važne ciljeve

8. Zamislite da ste uspjeli

9. Osjetite zahvalnost

10. Kad ste spremni, udahnite do tri puta i otvorite oči.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'