Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
67 komentara

Hladni kao špricer ili tempirana bomba? Riješite test i saznajte

Jednostavni test od pet najbitnijih stavki otkriva jeste li na rubu pucanja ili sabrano podnosite stres. Ako ste nedvojbeno razdražljivi, moguće je da je uzrok tome neko drugo stanje

Dreamstime
Foto: Dreamstime
67 komentara

Razdražljivi ljudi djeluju poput tempirane bombe, kao da će svaki tren eksplodirati. Sve ih živcira i svi im smetaju pa se često mnogi ni ne usude normalno razgovarati s njima. No stručnjaci sada ističu da je moguće da je uzrok tom ponašanju i pozadinska bolest ili stanje kojeg nisu ni svjesni. Prema novoj studiji, koja je koristila pet glavnih pitanja za prepoznavanje razdražljivosti, ispostavila se čvrsta poveznica između depresije, ljutnje, neurotičnosti, agresivnosti i razdražljivosti, donosi Daily Mail.

S kratkotrajnom pak razdražljivosti povezan je nedostatak sna. No ako se radi o dugotrajnom stanju, vjerojatno se još nešto krije iza njega, uvjereni su psiholozi sa Sveučilišta Britanske Kolumbije Okanagan. Razdražljivost je povezana s nizom psihijatrijskih i medicinskih stanja, a sada je pokušavaju izolirati kao samostalno stanje. 

Riješite test i otkrijte koliko ste razdražljivi. Pročitajte izjave i iskreno odgovorite s Da ili Ne:

1. Mrzovoljan sam
2. Osjećam se kao da bih mogao puknuti svaki čas
3. Živciraju me drugi ljudi
4. Muče me stvari više nego inače
5. Osjećam se razdražljivo

Ako ste odgovorili s Da na ova pitanja nedvojbeno ste razdražljivi, no to također može povezano i s a simptomima depresije, ljutnje, mrzovolje i neurotičnosti.

Iritabilni muški sindrom je novost

Također, znanstvenici su uočili da su muškarci skloniji razdražljivosti. Oni koji znaju imati ispade bijesa i biti stalno živčani vjerojatno pate od iritabilnog muškog sindroma. Ovo stanje tek je nedavno prepoznato i muškarce pretvara u prava zanovijetala.

Stres je najveći uzročnik jer uzrokuje nagli pad razine testosterona i može se pojaviti kod muškaraca bilo koje dobi. Jednako kako žene mogu imati hormonalne uspone i padove, to je moguće i kod muškaraca. 
Ovaj sindrom prvi je uočio kod ovaca dr. Gerald Lincoln, s Vijeća za medicinsko istraživanje jedinice za ljudsku reproduktivnu znanost u Edinburghu.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message