Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Hodanje na snijegu: Aktivnost koja koristi svim generacijama

Hodanje na snijegu: Aktivnost koja koristi svim generacijama
4

Hodanjem na snijegu troši se velik broj kalorija, a zrak i napor djeluju na smirivanje duha. Potrebne su vam dobre gojzerice, topla odjeća, voda, štapovi i svjetiljka

VIDEO

Došla je zima, pao je snijeg, zabijelio je vaš grad i uživate u pogledu na netaknutu bjelinu, ali... kratko. Nakon par dana snijeg u gradu se najčešće pretvori u neprivlačnu bljuzgavicu, a vaš pogled leti po okolnim brdima prekrivenim snijegom. Djeluju vam daleko i nedodirljivo. Možda ste nekada i bili gore, ali po snijegu… ne, nikako. To nije za vas.

Istina, ne bi nikome preporučili da u takvu avanturu krene sam, ali u vašem gradu sigurno postoji planinarski klub u koji se možete uključiti. Oni će vas povesti, a mi ćemo vam kazati što vam treba. Ne znate skijati ili je možda brdo iznad vašeg grada takvog oblika kao što su strme planine našeg priobalja, pa se može obići samo hodom? To ne bi trebalo biti problem. 

Krenite i uživajte, dotaknite netaknute snježne padine i uživajte u tišini koju možete osjetiti samo u snijegom prekrivenoj šumi. Najosnovniji dio opreme koji vam je potreban su gojzerice. One moraju biti udobne i vodonepropusne. Birajte one s nepropusnim membranama.

Ovisno o vašim ambicijama, biti će i izbor gojzerice, a samim tim i cijene. Pokušajte uhvatiti blagdanska sniženja i za manje novca dobiti bolje cipele. Prilikom kupnje slobodno hodajte malo u njima u dućanu jer kad krenete na planinu, kasno je za otkrivanje nedostataka na  cipelama. 

Za bilo koju aktivnost neophodna je slojevita odjeća, a pogotovo za zimske ture. Poželjno je da vaša "donja odjeća" bude poliesterska, brzosušeća, od tkanine s membranom za odvajanje vlage. Koliko god vam ovo komplicirano zvuči, takvu odjeću danas nije problem naći u svakom boljem dućanu sportske odjeće. Najbolji izbor za srednji sloj su flis jakne različitih debljina.

Odjeća koju morate imati

Postoje modeli kompatibilni s "gornjom" vodonepropusnom jaknom, tako da dobijate 2 u 3 model. Na tržištu su i različite vrste jakni različitih namjena, windstoperi - jakne koje nas štite od vjetra, jakne s vodonepropusnim membranama, najpoznatije kao GOREtex jakne (iako poneki proizvođači imaju svoj zaštićeni brand tkanine iste namjene) i soft-shell jakne, kao kombinacija vodonepropusne jakne sa zaštitom od vjetra.

Rukavice i kapa su neophodni dio opreme. Danas postoje različite vrste kape, multikapa različitog oblika i funkcije, a za snježne uvjete neophodno je da vam pokrije i uši. Kako je snijeg ipak voda u promijenjenom obliku, rukavice bi trebale biti tople i otporne na vodu. 

Preporučljivo je nositi najmanje dva para, tanje i deblje i koristiti ih ovisno o uvjetima. Ako nemate hlače za snijeg, dobro će vam doći vaše planinarske u kombinaciji s "podgaćama", a da bi spriječili promakanje upotrijebite gamaše - vodootporne navlake za donji dio nogavica koje će vam pomoći da ostanete suhi, a i upadanje snijega u cipele. Za dublji snijeg najbolje rješenje bi bile navlačne hlače, ali njihova cijena je dosta veća.

Štapovi, cipele i navlake

Štapovi za hodanje na snijegu nešto je što će vam olakšati život i održavanje ravnoteže. Na štapove, koji su obično teleskopski, nemojte zaboraviti staviti krpljice protiv propadanja u snijeg. Ukoliko, kad naiđete na led ne želite odustati, vratiti se ili improvizirati što je izuzetno opasno, morate imate dereze i cepin. Dereze su metalni nastavci za cipele, sa šiljcima koji sprečavaju proklizavanje na ledu. Izbor vrste dereza ovisi o vašim cipelama, a postoje klasične, poluautomatske i automatske.

Odlazak u planinu s derezama s manje od 10 zubaca smatram neozbiljnim i neodgovornim. Optimalne bi bile one sa 12, a modeli od 14 zubaca već su dio priče o lednom penjanju. S derezama se koristi i cepin, metalna alatka za lakše hodanje, penjanje i kontrolu pada. Korištenje ove opreme, ukoliko niste prošli osnovnu obuku, može biti izuzetno opasno, od manjih ozljeda koje nanesete sebi nestručnim rukovanjem do vrlo opasnih ozljeda i posljedica za sebe i druge.

Voda - osnova sigurnosti

Bez obzira što je vani hladno i vlažno, vaše tijelo se kretanjem zagrijava i troši vodu, stoga morate uvijek nositi dovoljnu količinu tekućine i piti je iako niste žedni. Tekućinu zaštitite od smrzavanja jer od zaleđene nemate baš neku korist.

Sitnice koje život znače su i karta područja kojim se krećete, naočale za sunce, zviždaljka, kompas, krema za zaštitu od UV zraka, čeona lampa ili neka druga vrsta baterije za koju se nadamo da vam neće zatrebati. Sad, jedino što trebate je adresa najbližeg kluba, volja i krenite u neponovljivu zimsku avanturu. Možda će vam pomoći i podatak da hodanje uzbrdo troši 500 kalorija na sat.

Članak je napisan u suradnji s Adventure-sport.net

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith