Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hodaš, piješ, jedeš i uživaš: Na prvom Viva Vino Vižinada predstavljena su istarska vina

Hodaš, piješ, jedeš i uživaš: Na prvom  Viva Vino Vižinada predstavljena su istarska vina

Vižinada je inače općina s najviše vinarija i vinograda po glavi stanovnika u Istri, tu raste više od milijun čokota vinove loze, od kojih svoja nadaleko poznata vina proizvodi čak 14 lokalnih vinarija

VIDEO

Prvi vinsko-gastronomski pohod okolicom Vižinade, najvinarskije istarske općine, okupio je 150 hodača iz Istre i šire okolice, ali i domaće i strane turiste, koji su se na desetkilometarskom pješačenju po idealnom vremenu kroz polja, vinograde, maslinike i šumarke izvrsno proveli, a pritom su upoznali i cvijet vinarske i gastronomske ponude ovog kraja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Test vina 02:04

Grupe s vodičima polazile su na pohod sa startne pozicije na trgu pred zgradom općine Vižinada, putem ih je čekalo pet postaja s okrjepom odnosno hranom i vinima lokalnih vinara, a dobro raspoloženje podizano je i živom glazbom. Ovaj je događaj nazvan Viva Vino Vižinada (VVV).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ovo ljeto napravite sangriju: Voćno vino idealno za partyje
Ovo ljeto napravite sangriju: Voćno vino idealno za partyje

Vižinada je inače općina s najviše vinarija i vinograda po glavi stanovnika u Istri, tu raste više od milijun čokota vinove loze, od kojih svoja nadaleko poznata vina proizvodi čak 14 lokalnih vinarija, a na području Vižinade svoje vinograde ima i najveća istarska vinarska tvrtka Agrolaguna iz Poreča. Treba naglasiti da su čak četiri (od sedam dodijeljenih) platinaste medalje na ovogodišnjoj Vinistri osvojili vinari iz Vižinade, a svjetsku kvalitetu ovdašnjih vina potvrđuju i priznanja s prestižnih svjetskih ocjenjivanja.

Zašto su okrjepne postaje na prvom Viva Vino Vižinada pohodu nazvane štacioni vidjelo se već na nenajavljenoj nultoj postaji, pokraj foto-pointa posvećenog negdašnjoj vinskoj pruzi Parenzana, uz maketu u prirodnoj veličini lokomotive U-2 kakva je nekoć vukla vagone na toj 123 kilometra dugačkoj pruzi između Poreča i Trsta. I dio staze ovog pohoda vodio je trasom Parenzane! Uz prve selfije, hodači su se na ovom odmorištu mogli okrijepiti ukusnom pandešpanjom koju je pripremio Agroturizam Fatorić, te teraninom i kušovačom (likerom od kadulje) iz vinarije Sosich.

Prvi službeni štacion dočekao je hodače kilometar nakon starta s vinima vinarija Bruno Ferenac i Giulio Ferenac, koja su točili vinari osobno. Bruno Ferenac ponudio je, uz ostalo, svježu malvaziju koja je ove godine osvojila platinastu medalju na Vinistri, a agroturizam Selo Mekiši, iz kojega je istarski pršut sa zaštićenom oznakom izvornosti bio šampion posljednjeg Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu, ponudio je hodačima obilnu okrjepu s pršutom, suhim kobasicama, suhim ombolom i vratinom.

Druga postaja odnosno štacion iznenadila je ambijentom i pripremljenim ugođajem: u hladovini parka, ukrašenog starim glazbenim instrumentima, uz drevnu templarsku crkvicu na Božjem polju hodače su dočekali zvuci flauta, a ukusna salata od hobotnice iz konobe Jadruhi mogla se zaliti vinima iz vinarija Sosich i Deklić. Napomenimo da je vinarija Sosich hodačima predstavila sva svoja vina, a vinarija Deklić je pak predstavila svoje premijerno vino, merlot 2019. prvi put napunjen za ovu sezonu.

Iskoristite kore od naranče kao mamac za puževe, sredstvo za vlagu ili repelent za mačke
Iskoristite kore od naranče kao mamac za puževe, sredstvo za vlagu ili repelent za mačke

Nakon malo manje od dva kilometra uslijedio je treći štacion, s vinima vinarija Franc Arman i Pilato, i za obnovu energije vrlo dobrodošlom maneštrom s bobićima iz gostionice Užanca, ovdje su hodači odmorili u prekrasnom masliniku uz zvukove gitare i harmonike. Malo više od kilometra trebalo je hodati do četvrtog štaciona, a tamo su domaćini bili vinarije Marijan Arman i Geržinić, dok je restoran Telor ponudio okrepljujuću hladnu salatu od pašte. Do petog štaciona slijedila je malo dulja hodačka dionica, ali dolazak je bio sladak: uz vina vinarija Marina Rossija i Pina Rossija, Slatka Istra ponudila je tradicionalne istarske kolače, cukerančiće i paštine, uz kratki tečaj njihova sljubljivanja s vinom. Još je 1,7 kilometara trebalo prohodati natrag do starta odnosno cilja, gdje je u parku iza stare škole hodače čekao završni party uz Tu i tamo band, i ponuda roštilja popularne porečke pečenjarnice Arman grill.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru