Porcija ribe na tjedan ili sedam oraha na dan čine djecu otpornijom na alergije, ali i olakšavaju simptome. No zbog križanja peludi možete burno reagirati i na voće
Hranom protiv alergija: Kreni u borbu s jogurtom i češnjakom
Posegnete li u sezoni alergija za namirnicama kao što su riba i luk, prije i tijekom sezone alergija mogli biste primijetiti da manje kišete i lakše dišete. Kad alergeni (pelud, trave, prašina, grinje ili plijesni) dospiju do nosa, imunosne stanice otpuštaju histamine, kemijske spojeve odgovorne za većinu alergijskih simptoma. Oni potiču upalu kojom pokušavaju spriječiti prolaz alergena dalje u tijelo, pa zbog toga otiču sinusi i gornji dišni putovi te peckaju oči.
Histamini također potiču lučenje tekućina u gornjim dišnim putovima, pa je grlo nadraženo, nos curi i stalno se kiše, što je samo još jedan pokušaj da se tijelo obrani od alergije. Mnoge namirnice koje pomažu ublažiti simptome alergija djeluju tako što smanjuju upalne procese ili smiruju imunosni sustav. Jedna od njih je masna riba. Ona ima velike količine omega-3 masnih kiselina.
Djeca koja vrlo rano počnu jesti ribu poslije su manje podložna alergijama. Povećanim unosom ribe izjednačava se omjer omega-3 masnih kiselina i omega-6 masnih kiselina u tijelu, pa se alergijski simptomi lakše odražavaju kroz manji broj alergijskih simptoma. Osmogodišnjaci koji su jeli ribu najmanje jedanput na tjedan bili su 80 posto manje podložni alergijama na pelud ljulja, čest uzrok peludne groznice, pokazalo je australsko istraživanje. Odbijaju li djeca ribu, a starija su od tri godine, neka na dan pojedu 30 grama oraha (tj. sedam oraha).
Dobre su i sjemenke lana, koje također sadrže omega-3 masne kiseline. I odrasli bi trebali češće jesti ribu. No masne kiseline pomažu i odraslima - visoki sadržaj omega-3 masnih kiselina u prehrani povezan je sa smanjenim rizikom od peludne groznice, pokazalo je njemačko istraživanje. Svaki tjedan trebalo bi pojesti jednu, dvije porcije masne ribe kao što su losos, tuna i skuša. Možete uzimati i kapsule ribljeg ulja kao dodatak prehrani, a djecu što ranije naučite jesti ribu.
Riječ stručnjaka: dr. Alma Rožman
Sirovo voće može pogoršati stanje
Kod alergija je moguća tzv. unakrižna reakcija, što znači da, npr., pelud stabala (breza i lijeska) koja cvatu u proljeće može međudjelovati s povrćem i voćem koje cvate u to vrijeme pa može doći do unakrižnog oprašivanja, a tako i alergijske reakcije. Tako se jabuke (rjeđe višnje i trešnje) povezuju s cvatnjom breze. Neki ljudi mogu jedenjem jabuke dobiti osjećaj peckanja i stezanja u grlu, ali samo kad jedu svježe jabuke, ne i one u kompotu. Guljenje nije dovoljno jer se alergeni ne nalaze samo u kori, no kuhano voće i povrće ne bi trebalo izazivati alergijsku reakciju. Rajčica može izazvati sličnu reakciju onima koji su alergični na travu. S korovima se povezuje alergija na dinju i lubenicu. Moguće je da učestalost unakrižnih alergija raste zbog sve veće uporabe pesticida, no moguće je i da se one češće zamjećuju zbog povećane svjesnosti o tom problemu.
Jogurt smiruje napadaje
Dobre bakterije, kakvih ima u jogurtu, kefiru i drugim fermentiranim mliječnim proizvodima, pomažu očuvati zdravu mikrofloru u crijevima - gdje se mnoge imunosne stanice i nalaze.
Upravo premalo fermentiranih namirnica i neravnoteža zdravih bakterija glavni su razlog povećanja alergija prema nekim liječnicima.
Te namirnice potiču tijelo na proizvodnju određenih bijelih krvnih stanica i antitijela, kao i mnogih čimbenika rasta koji su važni za sprečavanje pretjeranih reakcija tijela na alergene. Ljudi su jeli dvije šalice (500 mililitara) jogurta na dan tijekom četiri mjeseca, imali upola manju razinu histamina u krvi i manje simptoma peludne groznice, pokazalo je talijansko istraživanje. Također, ako trudnice redovito jedu hranu koja sadrži probiotike, kao što je jogurt, njihova će djeca biti manje podložna obolijevanju od alergija tijekom odrastanja. Probiotici su posebno važni za djecu do sedme godine čiji se imunitet još razvija.
Najbolje namirnice
Češnjak: Jača imunitet i smanjuje broj slučajeva peludne groznice. Najbolje je rabiti svježi češnjak kao začin, a možete ga izrezati na manje dijelove i gutati ih kao tablete. Želučana kiselina razgradit će komadiće, a antioksidansi će se oslobađati cijelo vrijeme.
Luk: Bogat je kvercetinom, koji pomaže smanjiti upalu i spriječiti oslobađanje histamina. Pospješuje i iskorištavanje vitamina C, a čak stabilizira i stanične membrane pa manje reagiraju na alergene. Ostali dobri izvori kvercetina su bobičasto voće, crno grožđe i crni čaj. Kad god možete, u jela dodajte nasjeckani luk.
Zeleno lisnato povrće: Ljudi koji su jeli namirnice bogate vitaminom E (od 10 do 13 mg vitamina na dan) 30 posto su rjeđe obolijevali od alergija. Samo 30 g badema ima 7 mg, šalica (250 ml) kuhanog špinata pruža 2 mg vitamina E, a 2 žlice (25 mililitara) pšeničnih klica pružaju 2,5 miligrama vitamina E.
Začinsko bilje: Mravinac, matičnjak, ružmarin, kadulja i mažuran u listićima imaju ružmarinsku kiselinu. Japansko istraživanje pokazalo je da ta kiselina, ekstrakt iz ružmarinova ulja, djeluje protuupalno i pomaže smanjiti simptome. Svježe začine obilno upotrebljavajte u jelu kako biste iskoristili najviše njihovih blagodati. Pripremite čaj od matičnjaka, a kosani mravinac i ružmarin dodajte u jela od tjestenine. Kadulja i mažuran izvrsno idu uz meso peradi i ribu.
Najgore namirnice
Med: Pčele slijeću s cvijeta na cvijet skupljajući pelud pa ako ste alergični na bilo koju vrstu peluda, mogli biste imati alergijsku reakciju na med. No prije no što se posve odreknete meda, isprobajte čisti cvjetni med, koji se dobiva kad su pčele ograničene na jednu vrstu cvijeta. Na primjer, ako reagirate na kestenov med, možda nećete imati nikakve reakcije na lavandin.
Masno crveno meso: Ljudi koji jedu znatne količine arhidonske kiseline, koje ima u masnom crvenome mesu, iznutricama i školjkašima, češće obolijevaju od alergija.
Crno vino: Posebno nezgodno može biti i crno vino. Kada ga piju, neki ljudi koji pate od peludne groznice također pate i od glavobolje jer osim korisnih tanina i flavonoida, kožica crnoga grožđa sadrži još i histamine.
Papar: Neće pogoršati simptome alergije, no volite li papar u hrani, a pritom uzimate lijekove protiv alergije, budite oprezni. Piperin, glavni sastojak crnog papra, u kombinaciji s antihistaminikom novije generacije generičkog imena feksofenadin izaziva dvostruko snažniji učinak na laboratorijske štakore.
Čili papričice: Ljuta hrana zna izazvati alergijske reakcije. Simptomi su curenje iz nosa, suzne oči te nerijetko i kihanje. Uz to, pojavljuje se i bolna napuhnutost trbuha. Sve to događa se zbog kapsaicina, inače vrlo zdrave tvari. Iako zdrava, nažalost ova tvar iz jakih začina kod nekih izaziva alergiju. Jedini lijek je izbjegavati jako začinjenu hranu.
Tablica unakrižnih reakcija
Alergični ste na: Brezu
Moglo bi vam smetati: Jabuka, breskva, kruška, trešnja, lješnjak, celer, šljiva, badem, krumpir, marelica, kivi, mrkva, korijandar, kim, koromač, anis, kikiriki, pšenica
Alergični ste na: Ambroziju
Moglo bi vam smetati: Banana, lubenica, dinja, krastavci i tikvice
Alergični ste na: Travu
Moglo bi vam smetati: Dinja, krumpir, rajčica, lubenica, naranča, lješnjak, peršin, trešnja
Alergični ste na: Pelin
Moglo bi vam smetati: Celer, mrkva, suncokret, med
Alergični ste na: Kikiriki
Moglo bi vam smetati: Mahunarke, trave, pšenica, kukuruz
Alergični ste na: Lateks
Moglo bi vam smetati: Avokado, krumpir, banana, rajčica, kesten, kivi, mrkva