Lifestyle

Komentari 23

Hrvati otkrili što je bolje, imati zajednički novac u braku ili ne

Hrvati otkrili što je bolje, imati zajednički novac u braku ili ne

Stručnjaci smatraju kako glavni nedostatak zajedničkog bankovnog računa može biti to da supružnici ne komuniciraju o aktivnostima na računu i to dovede do problema u braku

Većina Hrvata smatra da bi supružnici trebali imati zajedničke financije, a ne svatko svoje. Njih gotovo 70 posto složilo se s tom tvrdnjom u anketi Večernjeg lista. Nešto manje od 26 posto građana smatra kako bi financije u braku trebale biti odvojene dok je pet posto njih reklo da to ovisi o tome što se plaća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Neki od komentara bili su ovakvi:

Svakako razgovarajte o tome prije braka

Za mnoge bračne parove zajednički bankovni račun je simbolika njihovog zajedništva, povjerenja, ljubavi i čvrstog vjerovanja kako će do kraja života ostati zajedno. No, ljudi koji zajedničkom računu nisu skloni znaju biti realniji i oprezniji jer znaju da brak može loše završiti pa se ipak žele na neki način osigurati. Osim toga, uz zasebne račune svaki supružnik zadržava individualni stupanj slobode nad vlastitim financijama.

Stručnjaci smatraju kako glavni nedostatak zajedničkog bankovnog računa može biti to da supružnici ne komuniciraju kako treba o aktivnostima na računu pa to dovede do trzavica i problema u braku, posebno ako je jedna strana štedljiva, a druga rastrošna.

U istraživanju TD banke iz 2016. godine 76 posto parova je izjavilo da imaju barem jedan zajednički račun dok je četvrtina ispitanika priznala da svatko brine o svojim financijama. Milenijci su bili najmanje oduševljeni idejom o zajedničkom računu, dok je starija generacija tome bila sklonija.

Stručnjaci za ljubav i veze smatraju da, ukoliko želite u braku i dalje biti neovisni te sami voditi brigu o svojim financijama, o toj temi bi trebalo razgovarati ranije. Također, u tom slučaju nije loša ideja otvoriti zajednički račun na koji bi svaka strana uplaćivala novac za pokrivanje zajedničkih troškova, poput režija, brige o djeci i slično, prenosi thebalance.com.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci