Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

'Htjela sam 'slobodu' pa danas živim od društvenih mreža'

'Htjela sam 'slobodu' pa danas živim od društvenih mreža'
1

Nikolina na društvenim mrežama objavljuje fotografije hrane koju priprema te doživljaje s putovanja. Njezini roditelji imaju privatnu tvrtku, a bake su joj bile domaćice. Kažu kako se njihovi poslovi bitno razlikuju

VIDEO

Neki kažu da sam influencerica, no ja se smatram kreatorom sadržaja. Smišljam recepte i stvaram ukusnu hranu iz zdravih sastojaka, a sve to objavljujem na društvenim mrežama. Ljudima je to zanimljivo i često me pitaju za recepte, započinje priču Nikolina Dianežević (31) iz Velike Gorice. Završila je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a prekvalificirala se za kuharicu te fitness trenericu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:17


– Ona je još kao malo dijete stalno govorila da je zanima kuhanje i da želi biti kuharica. Kad je birala srednju školu, željela je to upisati, ali smo je preusmjeravali drugdje. Bila je odlikašica i bilo nam je nepojmljivo da odabere zanimanje koje je nekad bilo rezervirano za djecu koja nisu imala baš dobre ocjene, prisjeća se mama Snježana (57). No strast je prevagnula, pa je Nikolina ipak najradije vrijeme provodila u kuhinji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


 - Ja sam čitavog života u knjigovodstvu. Imam više od 35 godina radnog staža i moram priznati da ne razumijem baš točno što moja kći radi ni kako te društvene mreže funkcioniraju. No rado pogledam njezine fotografije i bezrezervno je podržavam u svemu. Radila sam najprije u knjigovodstvu za Jedinstvo, a onda smo suprug i ja 1995. godine otvorili obiteljsku tvrtku koja se bavi projektiranjem i instalacijama sustava za centralno grijanje. U Jedinstvu sam imala radno vrijeme od 8 do 16 sati, a kad smo pokrenuli svoj posao radilo se bez prestanka, nastavila je Snježana. Kaže kako je s poslom započinjala već u ranim jutarnjim satima, ostajala je u u redu do 18 sati, a onda bi stavila djecu na spavanje pa nastavila raditi do ponoći.


 – Čitavog života sam gledala roditelje kako mukotrpno rade. Znali bismo ih vidjeti za ručak, a onda su se odmah nakon jela vraćali poslu. Čak sam tijekom studija pomagala u uredu, a onda sam definitivno odlučila da ne želim raditi takav posao. Željela sam slobodu, kaže Nikolina, a Snježana se nadovezuje kako ni njezina mama nije bila oduševljena idejom o privatnom biznisu.

Influencerica od 9 godina šeta pistom i privlači velike tvrtke
Influencerica od 9 godina šeta pistom i privlači velike tvrtke

 – Pitala se što mi to treba i nije mogla načuditi da sam spremna toliko truda i vremena uložiti u posao. Ona je je bila domaćica, a za susjedstvo se bavila i krojačkim poslovima. Ona sad ima 77 godina, zove se Katarina Miloščić. Ono čega se najradije sjećam iz djetinjstva su druženja domaćica iz kvarta. Imale su dogovor da se svakog jutra nađu na kavici. Svakog jutra je to bilo kod druge domaćice. Sjedile su i pričale, a onda se vraćale kućanskim obvezama. Sve su stizale i imale su puno vremena. Meni je to bilo nezamislivo, kaže Snježana.

A baki Katarini još je manje zamisliv način kako živi njezina unuka Nikolina.

– "Dijete drago, a gdje ti je tu penzija, gdje ti je staž“ – to me baka često pita i ne može shvatiti da imam drugačije planove. Primjerice, uplaćujem si životno osiguranje tako da ne brinem što ću u starosti. A ovo da objavljujem fotografije i da me neki ljudi prate u tome, to joj je posve nepojmljivo, smije se Nikolina.

Influencerica: Tražili su da si 'spalim' kosu zbog više lajkova
Influencerica: Tražili su da si 'spalim' kosu zbog više lajkova

Ona nema fiksno radno vrijeme, a objavljuje sukladno inspiraciji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nikolina Dianezevic (@nikolina.fitlife)

– Ponekad imam i do osam sati posla oko jedne objave, ako je riječ o kompliciranom jelu koje treba pripremiti, posnimiti videorecept i fotografirati, a za manje zahtjevna snimanja mi treba do tri sata. No ja u tome zaista uživam, iskrena je ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nikolina Dianezevic (@nikolina.fitlife)

Mama Snježana prisjeća se kako je kao mala Nikolina doista uživala u kuhinji, a počela je kuhati već s 10 godina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nikolina Dianezevic (@nikolina.travellife)

– Uzimala bi moje stare kuharice i prelistavala ih, a onda me zvala svako malo na posao s pitanjem što znači prepržiti ili dinstati. Sjećam se prvog jela koje je skuhala. To su bili teleći medaljoni u umaku od šampinjona. I bili su izvrsni, prisjetila se. Nasmijala se kako bi drugoj baki stvari bile još manje jasne jer je ona bila seoska žena koja je radila na njivi i čuvala krave.
 

Influencerica štiklom zatvorila prtljažnik držeći bebu u ruci...
Influencerica štiklom zatvorila prtljažnik držeći bebu u ruci...

– Mislim da je mojoj kćeri u životu daleko lakše nego što je bilo nama jer ima slobodu i sve joj je dostupno. Mi smo se nekad borili da dođemo do informacija, a danas je to sve dostupno kroz dva klika, istaknula je, no Nikolina uz široki osmijeh kaže da je zapravo život prije i sada neusporediv. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nikolina Dianezevic (@nikolina.travellife)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nikolina Dianezevic (@nikolina.travellife)


 – Iako mi je šef u posljednjoj firmi u kojoj sam radila dopustio da radim od kuće, nakon godinu dana sam shvatila da me dodatno privlače putovanje te da se tome želim posvetiti više. Kupila sam 2019 godine jednosmjernu kartu za Tajland bez nekog posebnog plana o povratku. Obišla sam Tajland i Vijetnam te sam ostala tri i pol mjeseca. Osim toga, putovala sam i u Tursku, Grčku, Dubai, Zanzibar…, nabraja Nikolina dodajući kako uskoro opet putuje na Tajland i Bali, a planira posjetiti Laos i Kambodžu. Cilj joj je, kaže u konačnici se možda odseliti na Tajland i ondje živjeti pola godine, a pola godine u Hrvatskoj.

– Odakle novac? Imam stan koji rentam, a u sezoni radim kao kuharica na katamaranima. Život na Tajlandu je bitno jeftiniji nego ovdje, tako da nisam u financijskoj stisci. I dodatno sam slala recepte za tiskovine s kojima surađujem pa sam i tako zarađivala (više to ne radim pa zato prošlo vrijeme), kazala je pojašnjavajući da nema fiksne planove u životu nego si dopušta spontanost. 

– U mojoj generaciji se uvijek znalo kojim redoslijedom se stvari rade. Završiš školu, pronađeš posao, udaš se, imaš djecu. Mislim da se to na mlade danas ne može u potpunosti primijeniti, kaže mama. Nikolina tvrdi da se nije našla u takvom životnom konceptu. Nema dečka niti zasad planira obiteljski život, ali otvorena je za sve mogućnosti jer nikad ne zna što sutra donosi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nikolina Dianezevic (@nikolina.travellife)

– Ja sam njezin najveći pratitelj, follower, na svim mrežama. Bez obzira što ne razumijem kako funkcionira to što ona radi, podupirem je i želim da je sretna. Jako smo povezani kao obitelj, istaknula je mama. Unatoč velikom obimu posla u firmi, priznaje kako joj je sad lakše jer se pridružio i sin koji je direktor, pa pronalazi više vremena za svoje hobije.

– Imam puno interesa, pa tako uzgajamo konje. Imamo 12 autohtonih hrvatskih posavaca s kojima smo obišli čitavu Hrvatsku. Uredili smo okućnicu i bavimo se hortikulturom za svoje potrebe, a za konje imamo njive na kojima suprug kosi travu za sijeno za konje. Plešem u KUD-u, bavim se folklorom, a lani sam bila prva pratilja Najuzornije hrvatske seoske žene. Suprug i ja smo napravili ovu turopoljsku drvenu kuću koju iznajmljujemo za razne prigode. Imamo zbilja bogat život, tvrdi Snježana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nikolina Dianezevic (@nikolina.travellife)

Nikolina ne isključuje da će jednog dana otvoriti restoran u kojem će posluživati vlastite delicije, no za sad su to samo planovi za neku daleku budućnost. Trenutačno se raduje novim putovanjima i naravno, fotografijama koje će iz njih proizaći.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:32

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...