Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Idealna rutina spavanja: Bebe pamte način na koji zaspe...

Idealna rutina spavanja: Bebe pamte način na koji zaspe...
1

Djeci je najvažnija rutina prije spavanja, ali neće zaspati ako je mama nervozna. Senzibilnija djeca ne mogu zaspati bez ljuljanja ili dojenja, njima treba opuštanje

VIDEO

Bliskost, opuštenost i prepuštenost u sigurnoj emocionalnoj vezi s mamom ključ su mirnog sna beba, kaže osnivač Centra Prirodno roditeljstvo Tomislav Kuljiš. No svi roditelji znaju da stvari nisu toliko jednostavne. Besane noći, višesatno uspavljivanje i nervoza djeteta, a onda i mame i tate iskusili su mnogi. Stručnjaci kažu kako je za san najvažnije umiriti autonomni živčani sustav i pružiti djetetu osjećaj sigurnosti.

- Stoga je najvažnije pratiti bebinu rutinu kada je pospana i pokušati joj stvoriti odgovarajuće okružje - kaže britanska stručnjakinja za razvoj dojenčadi Lynne Murray. Koliko god se to činilo bezosjećajnim, Murray smatra kako nošenje i ljuljanje, iako se čine prirodni načini umirivanja bebe, može majkama stvoriti dodatne probleme.

- Bebe pamte što se događa dok tonu u san pa isto očekuju i svaki sljedeći put. Dakle, ako uspavljujete dijete noseći ga i ljuljajući, to će mu i ubuduće trebati da bi moglo zaspati.

Slično tome, ako vam beba uglavnom zaspi na dojci, pred vama su vrlo vjerojatno mnoge besane noći - ističe Murray, profesorica psihologije i autorica knjige “Psihologija beba” koja je više od 40 godina proučavala dječji razvoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stoga savjetuje roditeljima da prate bebine potrebe. Primjerice, ako beba voli sisati svoj palac, možete je zamotati tako da su joj ruke blizu usta. Neka djeca vole promatrati složene uzorke dok tonu u san pa je njima zgodno tkaninu s uzorcima omotati oko krevetića. Medvjedići i dekice mogu pružiti osjećaj sigurnosti jer su čak i vrlo male bebe svjesne njihove teksture i mirisa.

Preporučuje se i čitanje kao jedan od najboljih načina poticanja razvoja inteligencije. No Lynne Murray nije zagovornica takozvanoga kontroliranog plakanja, odnosno puštanja djeteta da plače bez roditeljske utjehe.

Takve metode mogu ugroziti sigurnu povezanost s roditeljima, a povlači i neka etička pitanja, kaže ona. 

Tomislav Kuljiš ipak ističe da nijedno pravilo ne vrijedi za svu djecu.

- Ključno je da je i mama opuštena jer, ako u napetom stanju pokušava uspavati dijete, ništa neće pomoći. Stoga najprije umirite sebe, pa će vam i dijete lakše zaspati - ističe Kuljiš.

I starijima je teško 

Starija djeca teško zaspu ako nisu provela s mamom onoliko vremena koliko su navikla. Rješenje je da mama pronađe vremena za njih, kaže stručnjak Tomislav Kuljiš.

Bez suza 

Nikako ne puštajte bebu da sama plače u krevetiću. to će ugroziti njezinu povezanost s roditeljima, a time i buduću emocionalnu sigurnost, kaže psihologinja Lynne Murray.

Slobodno ljuljajte i dojite bebu prije sna

Senzibilnija djeca ne mogu zaspati bez ljuljanja ili dojenja. Njima trebaju takvi dodatni mehanizmi opuštanja te je sasvim u redu to im i omogućiti, kaže Tomislav Kuljiš.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme