Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Idemo na more! Saznajte što sve morate napraviti prije puta

Idemo na more! Saznajte što sve morate napraviti prije puta
17

Ljeto uz lijepe trenutke u sebi skriva mnoge potencijalne opasnosti za kućne ljubimce i njihove vlasnike. Kako bi sve prošlo u redu isplanirajte svaki korak

VIDEO

Ljeto i ljetne radosti su pred nama! Duge šetnje u prirodi, izležavanje na suncu, kupanje u moru/rijekama i jezerima te roštiljanje samo su neki od ljetnih užitaka s kojima se vlasnici kućnih ljubimaca susreću tijekom ljeta. Ne guštaju samo ljudi. Kućnim ljubimcima ljeto je također jedno od omiljenih godišnjih doba. Mnogo je razloga za to. 

Vlasnici nemaju nikakvih obaveza i u potpunosti se mogu posvetiti njima, a to znači više igre i boravka u prirodi. Središnji događaj ljeta za pse je putovanje na more i druge krajeve diljem Lijepe naše, plivanje za lopticom, upoznavanje novih životinjskih i ljudskih prijatelja, a ne treba zanemariti niti gastronomske delicije koje samo njima znanim trikovima uvijek "nažicaju" s ljudskog stola.

Pripremite se za najgori scenarij

Nažalost, svaka priča ima i potencijalnu tamnu stranu. Govorim to iz iskustva kao vlasnik labradora Đure koji će ovo ljeto proslaviti tri godine. Svake godine uoči odlaska na ljetovanje susrećemo se s brojnim pitanjima: kojim prijevoznim sredstvom doći do mora, gdje i kada na plažu, kako se ponašati na plaži, kako se boriti protiv krpelja, komaraca i ostalih ljetnih zujala, što ako mog psa ugrize kakav pauk ili ne daj Bože zmija, što ako mu se u šapu zabode klas trave ili pak pojede otrovnu biljku...?

Iskustvo me naučilo da prije odlaska na godišnji odmor svaki detalj treba isplanirati i pripremiti se na najgori scenarij. Gdje god putovali sa sobom nosite plavu zdravstvenu knjižicu za pse u kojoj se nalaze potvrde da je vaš pas cijepljen i čipiran (i svi drugi veterinarima važni podaci). Detaljno proučite gdje se nalazi najbliži veterinar, ima li u mjestu u kojem ljetujete pet shop, smije li vaš pas na plažu, a ako ne smije koje su vam alternative, smiju li psi u hotel odnosno apartman i koga možete nazvati ako se vaš pas izgubi. Sve navedeno u većini manjih gradova na obali ne postoji, a ako postoji rade dvokratno.

Gdje god putovali sa sobom nosite  zdravstvenu knjižicu za pse  u kojoj se nalaze potvrde o cijepljenju i čipiranju

Veterinar uvijeka neka bude pri ruci

Prvi problem s kojim ćete se suočiti bit će hrana za vašeg psa. Štedeći prostor u prtljažniku automobila na put ćete ponijeti manju količinu hrane. Tek toliko da se nađe za dan-dva. Vrlo brzo shvatit ćete da baš u mjestu gdje vi ljetujete nema pet shopa, a izbor hrane u lokalnom trgovačkom centru svodi se na dva manje poznata brenda. Nagla promjena vrste hrane rezultirat će novim problemom - pas će dobiti proljev, a tada ćete se suočiti s novim problemom - nećete znati gdje je veterinar. 

A njegovi savjeti će vam trebati kada se pas napije mora pa počne bljuckati, a nerijetko će ljubimac i dehidrirati, ubost će ga neki insekt, vi ćete se uspaničiti i nećete znati što raditi. Zato savjetujemo detaljno planiranje, a ako u blizini mjesta vašeg ljetovanja ne postoji veterinarska ambulanta problem za prvu ruku možete nazvati svog stalnog veterinara. Prije puta ga zamolite broj mobitela. 

Potencijalni problemi

Čistoća je pola zdravlja! Uče nas to od malih nogu, a te fraze trebali bi se sjetiti i uoči odlaska na godišnje odmore. To znači da svoje kućne ljubimce prije godišnjeg odmora dobro iščetkate, počešljate, istuširate i po potrebi ošišate, ali oprezno. Dlaka psa štiti od vrućine. Ako ga šišate neka dlaka bude dugačka minimalno centimetar. Šišanjem 'do kože' psa izlažete opasnosti da izgori na suncu. Lakše će se pregrijavati, a samim time bit će više ugrožen. Kada govorimo o čistoći vlastite vikendice i apartmana na moru, pod pretpostavkom da su isti objekti veći dio godine zapušteni, detaljno očistite i provjetrite.

Godišnji odmor nije razlog da kućnog ljubimca izbacite na ulicu

Zašto? Prašina i vlaga idealno su stanište za insekte poput buha, grinja, stjenica, komaraca i ostalih insekata koji skriveni u parketima, tepisima, zavjesama i starom namještaju jedva čekaju da se pogoste krvlju vas i vaših kućnih ljubimaca. Svaki od ovih parazita opasan je na svoj način, a u najmanju ruku izazvat će alergije i svrbež. Zato prvi dan godišnjeg odmora posvetite detaljnom čišćenju svih prostorija kao i košnji trave i šišanju živica oko okućnica. Potencijalnih problema ima jako puno, a da nisam usamljen u svojoj zabrinutosti dokazuju brojni susreti s vlasnicima kućnih ljubimaca.

Poziv na suradnju

S ponosom zato najavljujemo ljetni vodič za vlasnike kućnih ljubimaca nastao u suradnji 24sata.hr i online-magazina Zooportal.hr! Što možete očekivati? Puno korisnih savjeta i zabave za vas i vaše kućne ljubimce. Savjeti koje ćete čitati pišu ili su nastali u suradnji s vlasnicima kućnih ljubimaca koji se svakodnevno susreću sa stvarnim situacijama i pitanjima na koje, ma koliko god na prvi pogled izgledala jednostavno nisu znali pronaći odgovore. Pripremit ćemo vas za pružanje prve pomoći, ali i odgovoriti na pitanja kako vaše ljubimce pripremiti za vožnju u automobilu, kako se pripremiti za ljetne vrućine, kako se ponašati na plaži. Za sve vas zaboravljive koji ste zaboravili kupiti hranu pripremili smo recepte te popis zdravih, ali i nezdravih namirnica za vaše pse. 

Podijelite s nama vaša ljetna iskustva s livada i plaža

Naravno, sve informacije smo provjerili, i uz iskustva 's livade' dodali savjete stručnjaka za psihologiju pasa, veterinara, volontera koji se brinu o napuštenim psima i mačkama te ostalim stručnjacima. Nećemo pisati samo o psima i mačkama. Za nas su sve životinje jednake pa ćemo jednako tako pisati o problemima koji muče vlasnike kunića, glodavaca, akvarijskih ribica i ostalih malih životinja. 

Da ne mislite da su uz ljeto i kućne ljubimce vezani isključivo problemi dokazat ćemo vam zabavnim tekstovima, receptima, fotografijama i filmovima. Za kraj važno je naglasiti da objavom tekstova ovaj specijal ne završava. Što se nas tiče naša zajednička ljetna avantura tek počinje. Želite nam reći vaša iskustva ili pak želite podijeliti ljetne trenutke vas i vašeg kućnog ljubimca zabilježene fotoaparatom, pametnim telefonom ili kamerom svoje radove pošaljite na e-mail: ljubimaciljeto@24sata.hr

Kućni ljubimci nisu igračke i samo zato što idete na godišnji odmor ne zaslužuju da završe na ulici. Nažalost, upravo to događa se uoči svakog ljeta. Ako ste pronašli napuštenog psa ili mačku barem ih privremeno udomite, predajte oglas na Njuškalo.hr i zajedno ćemo tražiti novi dom!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju