Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Igranje videoigara više šteti djevojčicama nego dječacima

Videoigre su korisnije ako se igraju u društvu prijatelja. Djevojčice koje češće igraju teže stvaraju značajnije odnose s vršnjakinjama jer su okružene dječacima

Foto: Dreamstime
3 komentara

Djevojčice koje igraju videoigre imaju problema sa sklapanjem prijateljstava kasnije u životu, zaključak je nove studije. 

Američki i norveški znanstvenici proučavali su 870 djece između 6 i 12 godina, kao i njihove roditelje i učitelje. Zaključili su kako vrijeme provedeno za joystickom dječacima ne stvara probleme u društvenom razvoju, no 10-godišnjakinje koje su puno vremena provodile na isti način imale su slabije razvijene socijalne vještine.

Foto: Dreamstime

Usporedili su ih dvije godine kasnije s vršnjakinjama koje nisu igrale videoigre. Pretpostavljaju da je to zato što su “gejmeri” pretežito dječaci pa su izolirane od ženskog društva.

Dreamstime FORMULA KOJA DJELUJE Dobri odnosi s drugima ključ su uspjeha u životu, ali i na poslu

Proučavali su i razlike u ponašanju u odnosu na to igraju li djeca sama umrežena s nepoznatima ili u društvu prijatelja. Oni koji su igrali sami, imali su manje vjerojatnosti za sklapanje važnih odnosa. Također, djevojke s problemom debljine češće su provodile previše vremena na videoigrama. 

RADITE LI NEKE OD NJIH? Da ne požalite: 6 stvari koje ne bi trebali raditi na Facebooku

- Vrijedi i obrnuta pretpostavka. Djeca koja su imala manje prijatelja i bila slabije prihvaćena u društvu provodila su više vremena za konzolama - rekao je koautor studije prof. Lars Wichstorm s norveškog sveučilišta.

Penjanje po drveću je za djecu sigurnije od nogometa

Roditelji su u strahu kad vide svoju djecu na drvetu, boje se mogućih ozljeda, padova i lomova. No američki znanstvenici ispitali su 1600 roditelja koji su svojoj djeci dopustili da se penju na drveće i otkrili da je najčešća ozljeda izgrebana koža.

Foto: Dreamstime

Samo 2 posto roditelja reklo je da je njihovo dijete slomilo kost, a još je manji postotak potresa mozga. S druge strane, istraživanje Instituta za zdravlje i sigurnost Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington i Dječjeg istraživačkog instituta u Seattleu pokazalo je da je porasla stopa potresa mozga među igračima nogometa u dobi od 5 do 14, a 5 posto malih nogometaša ozlijedi se svake sezone.

NAJVEĆI NESRETNICI: Ovim horoskopskim znakovima se u ljubavi ne piše dobro

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message