Lifestyle

Komentari 0

Ikona avangardne mode: Elsa Schiaparelli istraživala je odnos tijela i inovativnog nakita

Ikona avangardne mode: Elsa Schiaparelli istraživala je odnos tijela i inovativnog nakita

Dizajnerica koja je tijekom 30-ih godina prošloga stoljeća bila jedna od vodećih autorica svjetske modne scene, imala je 'nos' za luckasti dizajn, uvijek začudan i super neobičan

Else su se mnogi kreativci sjetili kad je Lady Gaga odjenula kreaciju s njezinim imenom na Bidenovu inauguraciju, a danas za taj brend radi kreativni direktor Daniel Roseberry.

On ima ulogu pratiti rad i poštivati naslijeđe slavne autorice koja je čak bila rivalka Coco Chanel, njih dvije nisu se baš slagale.

POGLEDAJTE VIDEO: Kreativan život Karla Lagerfelda

S druge strane, Elsa je bila jako dobra prijateljica umjetnika Salvadora Dalíja, oboje su cijenili eksperimentalan dizajn u odnosu na ljudsko tijelo. Surealizam je bio njihovo područje umjetničkog razvoja i istraživanja.

Dalí je čak osmislio broš za Elsu - inspiracija je osmijeh, bio je to ukras sa 'zubima', odnosno biserima.

Šešir u obliku cipele i nakit s očima samo su neki od detalja koje je Elsa kreirala, baš kao i kreacije koje grle ljudsko tijelo, manipulirajući siluetom.

Schiaparelli je surađivala i s Jeanom Cocteauom, a za nju je umjetnik osmislio broš Eye of Cocteau.

Ova modna dizajnerica obilježila je vrijeme između dva svjetska rata, njezine su kreacije nosile brojne poznate dame, glumice i ljubiteljice ekskluzivnog, avangardnog dizajna.

Danas njezin brend kreativno vodi Daniel Roseberry te vjerno prati umjetnički i inovativni modni okvir velike dizajnerice.

Najčitaniji članci