Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Imaginarni prijatelji mogu nadoknaditi djetetove potrebe

Imaginarni prijatelji mogu nadoknaditi djetetove potrebe

Pripaziti treba ako se 'prijatelj' zadrži i nakon djetetova polaska u školu, ako sputava razvojne aktivnosti djeteta kao što su igra, škola, odnosi s vršnjacima

VIDEO

Koliko često ste čuli svojeg mališana kako, posve zaokupljen igrom, izgovara neke rečenice kao da se igra u društvu. Naravno da je posve normalno da dijete, igrajući se, oponaša neke životne situacije i ponavlja neke rečenice koje je čulo. No to ne znači da ima izmišljenog prijatelja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:45

Ma što mislili o tome, mnogi svjetski dječji psiholozi smatraju da je izmišljeni prijatelj divan način da dijete iskaže svoju kreativnost. S takvim se stavom slaže i psihologinja i NLP trenerica Kristina Bačkonja, koja ističe da su izmišljeni prijatelji normalna i česta razvojna pojava i nisu znak psihičkog poremećaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Čak 65 posto djece ima imaginarnog prijatelja, a najčešće se javlja između 2,5 i 3,5 godine, a ta faza može trajati čak do 9. godine. U predškolskoj dobi se češće javlja djevojčicama nego dječacima, dok je u školskoj dobi podjednaka u djece obaju spolova - kaže psihologinja i dodaje da se može raditi o više izmišljenih prijatelja te da ne mora uvijek biti riječ o 'ljudskom prijatelju' nego mogu to biti i životinje.

Pažljivo odmjerenom kaznom djetetu pokazujete da ga volite
Pažljivo odmjerenom kaznom djetetu pokazujete da ga volite

Naša sugovornica pojašnjava da, iako pojava imaginarnih prijatelja roditelje može zbuniti i zabrinuti, pokazalo se da je aktivna igra uloga koja se manifestira kroz igru s imaginarnim prijateljem pozitivna za razvoj djeteta te mu pomaže u svladavanju osjećaja koje ne razumije.

Jedno je istraživanje također pokazalo da najčešće 'prijatelje' izmišljaju djeca koja imaju sposobnost uživjeti se u poziciju drugog.

- Često su upravo ta djeca socijalno inteligentna, imaju manje kompleksa i uživaju u društvu. Postojanje imaginarnog prijatelja zapravo upozorava na zrelost djeteta te mu omogućava bolji emocionalni i kognitivni razvoj, kao i razvoj kreativnosti - kaže Bačkonja i dodaje da djelomičnu odgovornost za pojavu izmišljenih prijatelja imamo i mi, odrasli, jer od malena djeci dajemo plišane životinjice, pričamo bajke, pokazujemo im crtiće i filmove pune izmišljenih likova.

- Izmišljeni prijatelj često nadoknađuje neku djetetovu potrebu što ne znači nužno da roditelji nešto pogrešno rade. Dijete si tako može nadoknaditi prijatelja koji se možda odselio u drugi grad. Mogu se javiti jedincima i prvorođenima zbog nedostatka vršnjaka ili djeci kada dobiju brata ili sestru, jer je tada uglavnom većina pažnje usmjerena novom članu - napominje stručnjakinja.

Ovako ćete pomoći djetetu da se odupre pritisku vršnjaka
Ovako ćete pomoći djetetu da se odupre pritisku vršnjaka

Ako je dijete bilo izloženo nekoj stresnoj situaciji, napominje naša sugovornica, ono se može kroz igru s imaginarnim prijateljem suočavati s novonastalom situacijom. Naime, djeca ne mogu sve svoje osjećaje shvatiti i izraziti riječima pa frustracije koje imaju u sebi često prenose na vanjski objekt odnosno u ovom slučaju na imaginarnog prijatelja.

Iz svega navedenog, napominje Bačkonja, evidentno je da je pojava imaginarnog prijatelja u životu djeteta zapravo korisna, te bi se i roditelji trebali opustiti i prihvatiti 'prijatelja' kao da je stvaran jer je djetetu zaista stvaran. Ako roditelji odbijaju vjerovati djetetu te ne uvažavaju djetetova 'prijatelja', i dijete se osjeća odbačenim.

Pripaziti treba ako se 'prijatelj' zadrži i nakon djetetova polaska u školu, ako sputava razvojne aktivnosti djeteta kao što su igra, škola, odnosi s vršnjacima - u tom slučaju roditelji bi trebali potražiti stručno mišljenje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:11
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana