Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Imate opekline od sunca: Prva pomoć nalazi se u vašoj kuhinji

Imate opekline od sunca: Prva pomoć nalazi se u vašoj kuhinji
1

'Simptomi se mogu pojaviti za sat vremena, ali i za 24 sata. Kožne promjene su u rasponu od blagog crvenila s kasnijim površinskim ljuštenjem, do boli, otekline i plikova...'

VIDEO

Prvo i najvažnije pravilo je - maknuti se sa sunca i držati podalje dok opekline ne nestanu, savjetuje dermatologinja dr. Erin Gilbert.

Napravite oblog. Ručnik namočite u mlijeko i rashladite u hladnjaku pa stavite na opečeno područje. Hladnoća će ohladiti kožu, a kiselina iz mlijeka blagotvorno će djelovati na oporavak oštećene kože. Koliko godi zvučalo čudno, i majčino mlijeko je odlično kod opekotina, ali i ugriza kukaca, jer je prirodni antiseptik. Nanosi se direktno na kožu laganim tapkanjem.

Ova dermatologinja savjetuje korištenje aloa vere za ublažavanje opeklina, ali i uzimanje aspirina kako bi se bol lakše podnijela, prenosi Business Insider

Na koži su vam se pojavile ove crvene točkice? Evo što je to...
Na koži su vam se pojavile ove crvene točkice? Evo što je to...

Pozitivan utjecaj mlijeka na kožu detaljnije je pojasnio dr. Joshua Zeichner, dermatolog iz New Yorka.

- Oblog od hladnog mlijeka može pomoći u smirivanju upale na koži. Mlijeko sadrži vitamine A i D, masnoće, aminokiseline i mliječnu kiselinu, kao i proteine sirutke i kazein. Vitamini potiču ozdravljenje, a mliječna kiselina potiče kožu da odbaci mrtve stanice sa svoje površine - objasnio je dr. Zeichner i dodao da oblog od mlijeka na opekline treba staviti pažljivo, koža se ne smije trljati.

Kaže kako pomaže i oblog od hladne vode, ali da je mlijeko bolji izbor. Napomenuo je da se na opekline nikako ne stavlja led direktno na kožu jer može prouzročiti još veća oštećenja. 

- I aloa vera je dobar izbor jer ima prirodni učinak hlađenja opeklina od sunca, a pri tome koža dobro diše. Nakon što se koža ohladi, tada ju je važno hidratizirati kako bi se izbjeglo pucanje i ljuštenje. Savjetujem primjenu losiona na bazi vazelina jer će formirati zaštitni sloj na površini kože - kazao je dr. Zeichner, a prenosi Daily Mail.

Opekotine od sunca ublažava i jogurt. Možete rane premazati debljim slojem hladnog jogurta ili smjesom zobene kaše s jogurtom. Smjesu na opečenom mjestu držite 15-ak minuta pa isperite hladnom vodom.

I čaj od kamilice je odličan. Namočite vrećice čaja od kamilice u vrućoj vodi, ocijedite i ostavite da se ohlade. Hladne vrećice čaja stavite na opečena mjesta i držite pet minuta. Ponovite to više puta.

Pomoći će vam i krastavci. Oni stimuliraju cirkulaciju i prirodno obnavljaju vlagu kože, što je kod opeklina od sunca vrlo bitno. Hladan krastavac narežite na kolutove i stavite na opečenu kožu.

Prva pomoć kod opeklina od sunca po mišljenju liječnika

Hrvatska liječnica savjetuje korištenje obloga sobne temperature, nikako onih iz hladnjaka

- Ako su se razvile sunčane opekline pacijentu je najbolje preporučiti da se okupa u mlakoj vodi, odnosno da opekline prekrije hladnim oblozima (voda na sobnoj temperaturi, nikako iz hladnjaka). Obloge treba mijenjati svakih 15-ak minuta (zadatak im je da hlade kožu, odvedu toplinu iz kože i stvaraju osjećaj ugode). Radi smanjenja osjećaja pečenja i boli, a ponekad i za povišenu tjelesnu temperaturu koja se može javiti uz sunčane opekline, preporučuje se primijeniti lijek na bazi paracetamola ili ibuprofena - objasnila je prim.dr.sc. Nives Pustišek, dr.med, spec.dermatolog i venerolog u stručnom časopisu inPharma.

- Za opečenu površinu mogu se preporučiti kreme, gelovi ili sprejeve koji hlade kožu, ubrzavaju epitelizaciju i tako donose olakšanje, a za teže oblike opeklina u dogovoru s liječnikom, tijekom nekoliko dana i lokalni kortikosteroid - pojasnila je prim.dr.sc. Nives Pustišek, dr.med.

Upozorila je i da sa sunčanjem ne treba pretjerivati jer posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.

- Kronična oštećenja kože kao posljedica nekontroliranog izlaganja suncu često su kozmetički poremećaji poput poremećaja pigmentacija (češće hiperpigmentacija), vaskularnih promjena poput teleangiektazija, prijevremenog starenja kože popularno nazvanog photoageing, do nastanka karcinoma kože poput aktiničkih keratoza, bazalioma, spinalioma i malignog melanoma - dodala je.

Fotolia

Kada se javljaju simptomi pretjeranog izlaganja suncu?

- Sunčana opeklina nastaje uslijed pretjeranog izlaganja kože UVB zrakama (280–320 nm). Simptomi i znakovi se pojavljuju za 1–24 h, te osim u jakim reakcijama dosežu vrhunac unutar 72 h. Kožne promjene su u rasponu od blagog crvenila s kasnijim površinskim ljuštenjem, do boli, otekline i plikova - objašnjeno je u MDS priručniku dijagnostike i terapije.

VIDI OVO: 20 najbizarnijih činjenica na svijetu

7 trikova uz koje ćete iz doma izbaciti svu negativnu energiju
7 trikova uz koje ćete iz doma izbaciti svu negativnu energiju

- Opekline od sunca koje pogađaju potkoljenice, osobito pretibijalne površine su posebno neugodne i često polako zacjeljuju. Ako je zahvaćen veliki dio površine tijela mogu se razviti opći simptomi (vrućica, tresavica, slabost, šok), slični onima kod toplinskih opeklina; oni su vjerojatno uzrokovani otpuštanjem IL–1. Najčešće kasne komplikacije su sekundarna infekcija, mrljasta pigmentacija i osip nalik na milijariju. Oljuštena koža može tijekom sljedećih nekoliko tjedana biti izrazito osjetljiva na sunčevu svjetlost - stoji u priručniku.

 

VIDI OVO: Bizarni seksualni običaji diljem svijeta

I u ovom priručniku se spominju oblozi hladne vode iz slavine: "Daljnje izlaganje treba izbjegavati sve dok se opeklina potpuno ne povuče. Pri ublažavanju simptoma mogu pomoći oblozi od hladne vode iz slavine i oralna primjena NSAID, kao i lokalno nanošenje aloe vere". 

VIDI OVO: 5 načina kako da opekline od Sunca nestanu što prije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru