Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Imena luda nalaze se svuda: I ime može odrediti životni put

Imena luda nalaze se svuda:  I ime može odrediti životni put
1

Prije su roditelji imena svojoj djeci davali prema bakama i djedovima, no danas je naglašen individualizam koji podupire tezu da moraš biti drukčiji od drugih...

VIDEO

Stari su Latini mislili da je ime znak i da nas obilježava, a najpoznatiji svjetski dramatičar Shakespeare poučava da “ime nije ništa”, jer “ono što nazivamo ružom, slatko bi mirisalo i s drugim imenom”. A stvarnost, kao i obično, zapne, na pola puta, između čuđenja i ponekog  pitanja djeteta roditeljima zašto mu stalno pogrešno pišu ime ili mu se neki rugaju. Ali poruge često nisu pošteđeni ni nositelji trenutačno najpopularnijih imena u Hrvatskoj - Ema, Ana, Nika i Mia ili Fran, Tin, Roko ili Vito - jer je ime kao i bilo koja druga osobina po kojoj se netko razlikuje od drugih i  može postati metom. 

Roditelji koji daju djetetu jedinstveno ime, vjerojatno će i u odgoju njegovati jedinstveni stil

No kad se daje ime novorođenom djetetu često se odvaguje mnogo toga. Neki razmišljaju o tome koliko će ime biti pogodno djetetu ako će graditi umjetničku ili neku drugu karijeru, drugi će bez mnogo razmišljanja dati ime predaka, baš kao što su i njihovi roditelji dali njima, a treći će slijediti trendove. 

- Dok su prije, vođeni tradicijom, roditelji imena svojoj djeci davali prema djedovima, bakama danas se taj dio tradicije gubi, a naglašen je individualizam koji podupire tezu da moraš biti drukčiji. Istraživanja su pokazala da roditelji sve više daju neobična imena jer živimo u društvu u kojem su individualizam i jedinstvenost cjenjeniji više no ikad - kaže nam diplomirana psihologinja Kristina Bačkonja i dodaje kako je svatko od nas jedinstven, kao i otisak prsta, i kako ne postoje dva identična otiska prsta, tako ne postoje dvije iste osobe. Upravo stoga, napominje psihologinja, roditelji žele, svjesni kako je njihovo dijete posebno i drukčije, da i drugi prepoznaju posebnost njihova djeteta, pa nije neobično kako mnogi roditelji danas žele svom djetetu nadjenuti ime koje je jedinstveno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako dijete nosi ime od kojeg nešto očekujemo, dijete će se pokušavati više dokazivati

Svijet poznatih ima svoja pravila pa su i neobična imena češća među njima, sjetimo se samo nedavnog primjera Kim Kardashian i Kanye Westa koji su kćer imenovali North (Sjever) ili Gwyneth Paltrow koja je svoju nazvala Apple (Jabuka). No i neki naši poznati slijede želju za posebnošću pa su djecu nazvali za naše uvjete neobično, Raul i Zoe (Bojana Gregorić i Enes Vejzović) ili Kosta Kai, kako su sina nazvali glumci Ksenija Marinković i Kristijan Ugrina.    

- Imena otkrivaju i svjesne ili nesvjesne roditeljske porive vođene različitim motivima: vjerom, znakovima, originalnošću, modom, ljepotom. Neka istraživanja su pokazala da roditelji koji kažu da žele djetetu dati jedinstveno ime koje će ga izdvajati iz mase, vjerojatno će i u odgoju njegovati jedinstveni stil. S druge strane roditelji koji djetetu daju uobičajeno ime i ne žele da se pretjerano izdvaja, njegovat će i takav stil odgoja - kaže psihologinja i dodaje kako motivi roditelja mogu biti različiti, ali je na kraju važno da je to nešto s čime će se njihovo dijete nositi barem do punoljetnosti (tada ima zakonsku osnovu da promijeni ime) ako ne i do kraja života. 

Naša sugovornica upozorava da roditelji trebaju biti svjesni da djeca s neobičnim imenima mogu biti predmetom izrugivanja i iako osobno ime nije izravno povezano s uspjehom, može posredno ipak odrediti djetetov život - manjak samopouzdanja zbog zadirkivanja u školskoj dobi, podsmijeh okoline, te u konačnici sram koji osjećamo zbog dijela našeg identiteta koji nismo bili u mogućnosti birati, ipak na neki način određuje kojim ćemo putem krenuti. S druge strane ako dijete nosi ime od kojeg nešto očekujemo (npr. djedovo ime koji je bio, recimo, poznati odvjetnik), dijete će možda više težiti uspjehu i pokušavati se više dokazivati. Svakako bi bilo dobro, savjetuje psihologinja, da roditelji imaju na umu da je ime nešto što njihovo dijete nije moglo birati i da će sigurno ostaviti dojam na okolinu.

Neobična su imena čuđenje u svijetu 

Iako je već više od desetljeća najpopularnije ime za sina Luka, a za curicu Lucija, sve je više imena kojima se čudimo. Ona su odraz mode, popularnih serija i roditeljske želje da im dijete uspije. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima