Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Industrijska proizvodnja mesa ne pomaže u borbi protiv gladi

Globalizirana proizvodnja mesa negativno utječe na životinje na farmama, ljudsko zdravlje, okoliš, rijeke i oceane, biorazličitost prašuma i u konačnici dodatno osiromašuje već siromašnu populaciju

Robert Anić/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
13 komentara

Autori Philip Lymbery i Isabel Oakeshott tvrde da jeftina cijena mesa u trgovinama ne uključuje ukupne troškove industrijske proizvodnje i da industrijska proizvodnja mesa ne može pomoći u borbi protiv gladi jer je trećina svjetskih usjeva namijenjena prehrani životinja za uzgoj.

Foto: Promo

Globalizirani proizvodni lanci agrikulturnih sustava negativno utječu na životinje na farmama, ljudsko zdravlje, okoliš, rijeke i oceane, biorazličitost prašuma i u konačnici dodatno osiromašuju već siromašnu populaciju. Autori pokušavaju rasvijetliti uvjete intenzivne agrikulture, koja se, tvrde, bitno razlikuje od idealizirane slike koju industrija prikazuje u javnosti.

INŽENJER IZ ZAGREBA 'Živim bez gušterače, slezene, dijela želuca, tankog crijeva...'

Čitatelj prati Lymberyjev put od Kalifornije, gdje počinje prikazom goveđe farme u kojoj odjedanput muzu 10.000 krava. Zatim putuje do ogromnih svinjaca u Kini te industrije ribe u Peruu koja pretvara milijune tona inćuna u riblju hranu kojom hrane stoku na farmama. U Tajvanu je posjetio farmu koja se deklarira kao proizvođač organske hrane, a više od 300.000 kokoši izgladnjuju i drže u kavezima. Zatim je posjetio zaljev Cheapsake u Virginiji u SAD-u kako bi prikazao štetu koju morskom ekosustavu čini industrija piletine.

POLICAJAC IZ MEĐIMURJA 'Imao sam rak dojke, dijagnozu sam čekao predugih 7 godina'

Razgovarao je sa stanovnicima koji žive blizu meksičkih svinjogojilišta. Ondje je otkrio snažno zagađenje vode i zraka te raspravlja o pojavi svinjske gripe i njezinim učincima. Posebno poglavlje “Farmageddona” posvetio je pitanju veterinarske skrbi za životinje na farmama. Tvrdi da se veterinari često s odobravanjem odnose prema industrijalizaciji životinja koristeći profilaktičke antibiotike u proizvodnji mesa, jaja i mlijeka umjesto da zahtijevaju proizvodnju baziranu na ispaši. Ističe da veterinari ne bi trebali sudjelovati u praksi koja se loše odnosi prema životinjama.

PREHRANA I VJEŽBANJE 4 osnovna koraka koja trebate slijediti ako želite manji struk

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message