Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Intelektualka talijanske modne scene - velika Franca Sozzani

Intelektualka talijanske modne scene - velika Franca Sozzani
3

Jedinstvena Franca Sozzani slavi 25. godišnjicu svog uredničkog rada u talijanskom Vogueu, a jedna je od rijetkih koja je progovorila o anoreksiji u modnom svijetu

VIDEO

Pravi je problem u tome što mi nismo zainteresirani,  izjava je jednog talijanskog tinejdžera koja je prije nekoliko tjedana temeljito zaokupila pažnju slavne urednice talijanskog Voguea France Sozzani. I ona problem ravnodušnosti u doba recesije za posljednjih desetak godina vidi u općoj i pogubnoj nezainteresiranosti. Jedino što nikad nije ugaslo čovjekovo je zanimanje za vlastitu sliku. Sliku o sebi. 

A upravo je tu sliku u talijanskoj populaciji desetljećima izgrađivala Franca Sozzani (64). No ona ne piše o sebi i svom utjecaju na dio nacionalnoga identiteta izgrađenog modnom odjećom. O tome pišu drugi.  Pa i mi, ovdje. Franca Sozzani podsjeća na izjavu pisca Milana Kundere kako je toliko opsjednutost vlastitom slikom stvar duboke čovjekove nezrelosti. 

Ne bavi se međutim posljedicama te nezrelosti. Ali svatko je od nas može naslutiti: nezrelost se ne brine o ozbiljnom, ona se zabavlja. Zaokupljeni slikom o sebi i mi se zapravo zabavljamo. I to modom. Zato se moda mnogim ozbiljnim umovima čini “sotonskim djelom”. Ali je neodoljiva i u svojim najljepšim iskazima bliska božanskom jer je umjetnički vrijedna. Franca Sozzani tu si je zadaću dala u zadatak: da nam posreduje vrhunsku modnu misao. Onu koja uzdiže i duh, a ne samo tijelo koje će ju prisvojiti da bi svoju sliku učinilo neodoljivom, riskirajući sudbinu narcisa koji se utapa u vlastitoj slici.

Franca Sozzani neobična je osoba: svaki modni znalac na spomen njezina imena priziva pred oči sliku plavuše aristokratskog lica koje miluje valoviti slap kose katkad dug do struka! Uspoređuju je s likom Modiglianija... Oduvijek s tom kosom, Franca prkosi uvjerenju da se starija žena mora odlučiti za kratku frizuru: to je za Francu stereotip s kojim se pogrešno zamarati ako znate nositi dugu kosu iako vam je dug i popis godina koje ste natovarili na leđa. 

Sozzani je intelektualka talijanske mode. I to se vidi u svakom njezinom imidžu. Bira jednostavnije modele, čije su međutim tkanine obvezno luksuzne i skupe. Bajne! Meki baršun finih tekstura, crn ili opojno zelen, tu je da podvuče fine crte njezina lica. Tu se podrazumijeva i njezina mršavost. Ne znamo je li genetska. No od toga je dakako važnija njezina profetska zadaća u modnom svijetu. Od ponuđena mnoštva modela ona oblikuje modnu budućnost - i onu kratkoročnu, sezonsku, i onu dugoročnu. Zna se da je dobro pogledati što kuhar jede. 

Isto je tako dobro pogledati što Franca odijeva da bismo znali kako klasika na novi način danas živi u modnim ormarima, jer je upravo o tome riječ. Ta 64-godišnja sitna žena snažna glasa, jarica po horoskopu, upravo slavi 25. godišnjicu svoga uredničkog rada u Vogueu. Najdulji staž, uz Annu Wintour, urednicu američkog Voguea s kojom se jako dobro razumije, iako se Sozzaninih 120.000 naklade ne može uspoređivati s 1,3 milijuna naklade američkog izdanja Voguea. Prije nje je, kažu, talijanski Vogue bio katalogom talijanskih brendova. Svih, osobito malih što nigdje nije vodilo. Ona je to dakako promijenila. Dodala i je važne društvene teme, priloge o rasizmu, plastičnoj kirurgiji, paparazzima, o svemu važnom u određenom razdoblju. 

Odrasla je uz sestru Mariju u Mantovi, htjela je studirati fiziku, ali otac je smatrao da to nije za ženu pa je studirala filozofiju. Govori talijanski, francuski i engleski, malo ruski i njemački. Udala se rano i rastala samo nakon tri mjeseca braka. Sestra joj je pak bila u braku s nobelovcem Josipom Brodskim. Franca je karijeru započela u časopisu Vogue Bambini, potom je prešla u magazin Lei 1980., a nakon osam godina otišla je na urednički posao u Vogue i stvorila svijet talijanske mode kakav danas poznajemo i poštujemo. S jakim dizajnerskim imenima godinama surađuje na afirmaciji mladih dizajnera, čak ih uči poslovnome jeziku, kako bi znali razgovarati s trgovcima i vlasnicima tvrki, učiti o upravljanju, što je i sama morala da bi postala ime od formata. 

Otvorila je vrata redakcije Voguea u Milanu i razgovarala s mladim dizajnerima o pitanjima modne struke. Ne bi u tome bilo ništa neobično da nije riječ o susretu s 1500 mladih u dva popodneva! No komunikacija je uspostavljena i nastavlja se Nije se više udavala, ali je - usput, kažu povjesničari mode - rodila sina. Napisala je i šest knjiga (monografiju o Valentinu, primjerice, i Knjigu eseja o crnoj boji između mode i umjetnosti), a Legiju časti s ponosom nosi. Šuška se međutim da se lani tajno udala za ugandskoga naftnog magnata Charlesa Mbira, no to nije potvrđeno.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'