Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Iskoristite karantenu: Evo kako možete poboljšati blagostanje

Iskoristite karantenu: Evo kako možete poboljšati blagostanje
1

Wellness savjetnica otkrila je kako raditi vježbe disanja i tehnike istezanja koje će vam pomoći ukloniti bolove dok radite od kuće kao i koje namirnice pomažu u jačanju imunološkog sustava i kako lakše zaspati

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Deset principa da se osjećate dobro u svojem tijelu svaki dan

Helene Cassan, spa & wellness savjetnica u 'Heritage Resortsu', vodećem wellness centru na Mauricijusu i organizatorica godišnjeg 'Wellness festivala Mauricijus', podijelila je svoj jednostavan vodič koji se sastoji od šest koraka za poboljšanje vašeg blagostanja.

- Ovo je sad savršeno vrijeme da se posvetimo sebi. Karantena nam je pružila priliku da se ponovno povežemo sa samim sobom i da živimo u skladu s prirodom - rekla je Helene.

Nemojte jesti kasno: Nije bitno samo što jedete, nego i kada...
Nemojte jesti kasno: Nije bitno samo što jedete, nego i kada...

Ovo su njeni savjeti:

1. Disanje

- Disanje je važan dio našeg svakodnevnog života. Kad osjetimo da nas obuzima stres, naše disanje postaje kratko i trzavo. To može uzrokovati slabu oksigenaciju našeg tijela i mozga, a zauzvrat otvara vrata zdravstvenim problemima i otežava upravljanje stresom - kaže Helene.

Kako poboljšati disanje

  • Svakog jutra kada se probudite, kao i svake večeri prije odlaska u krevet, odvojite pet minuta za 10 dugih i dubokih udisaja.
  • Udahnite kroz nos što je dublje moguće, napuhujući trbuh (dopustite da zrak uđe u donji dio pluća koji na taj način gura dijafragmu prema dolje).
  • Izdahnite kroz nos što je moguće sporije i ispuhujući trbuh.
  • Između izdisaja i udisaja pokušajte na 4 sekunde blokirati disanje da osjetite  umirujući trenutak smirenosti.
  • Ovu tehniku možete koristiti kada osjetite prve simptome slabosti ili kad se morate suočiti s negativnim stresom ili emocijama.

2. Istezanje kako biste izbjegli bol i napetost

- Sve što se ne kreće ukrućuje se se, pa tako i naše tijelo. Da bi vaše tijelo bilo zdravo i kako ne bi došlo do boli i napetost, važno je da bude fleksibilno od glave do pete - smatra Helene.

15 znakova otkrit će da pored sebe imate narcisoidnu osobu
15 znakova otkrit će da pored sebe imate narcisoidnu osobu

Kako izbjeći bolove dok radite od kuće

Svakog jutra kada se probudite i svake večeri prije odlaska u krevet, Helene kaže da odvojite pet minuta da biste ove vježbe ponovili tri puta :

  • Istezanje leđa: Lezite na krevet, savijte desno koljeno i nagnite ga ulijevo (iznad lijeve noge), a pritom držite desno rame pritisnuto uz krevet, a glavu okrenite udesno. Zatim učinite to isto, ali s drugom nogom i na drugu stranu.
  • Istezanje leđa: sjednite na koljena i lezite naprijed s rukama , glavom što bliže tlu 
  • Istegnite ramena i vrat: Polako nagnite glavu udesno što je moguće bliže ramenu, a zatim učinite isto na suprotnoj strani. Zatim nagnite glavu naprijed pa polako natrag, držeći ramena opuštena. Kružite glavom tri puta u smjeru kazaljke na satu, a zatim tri puta u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. 
  • Opuštanje zdjelice i kukova: napravite kružne pokrete zdjelice u smjeru kazaljke na satu, a zatim u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.
  • Opuštanje koljena: ruke stavite na koljena i kružite koljenima u smjeru kazaljke na satu, a zatim u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.
  • Fleksibilnost stopala i gležnjeva: kružite desnim gležnjem s podignutom petom, u smjeru kazaljke na satu, a zatim u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Učinite isto s lijevim gležnjem.

3. Eterična ulja koja pomažu vašem zdravlju

- Za nekoliko eteričnih ulja se misli da imaju antivirusna svojstva. Vjeruje se da je jedan posebno učinkovit u borbi protiv virusa: Ravensara eterično ulje. Ravensara je  je biljka s Madagaskara za koju mještani tvrde da ima čudesna svojstva. Vjeruje se da to  ulje pomaže protiv virusa i gripa zbog antivirusnih, antiinfektivnih i imunostimulirajućih svojstava - kaže Helene i savjetuje kako ga koristiti:

  • Nanesite dva do tri puta dnevno: 10 čistih kapi ili pomiješanih s biljnim uljem ili neutralnim balzamom. Utrljajte ih brzo na ruku i nanesite na prsa i dno kralježnice. Stavite ruku na nosa i duboko udišite.
  • Ulje možete raspršiti po sobi tako što ćete ga razrijediti u vodi 

4. Hrana za jačanje imunološkog sustava

- Dijeta je također jedan od naših najboljih saveznika kada je riječ o jačanju našeg imunološkog sustava. Omogućuje vam da budete izvrsnog zdravlja jer je najbolji i najprirodniji izvor vitamina, kao i mnogo elemenata i hranjivih sastojaka - kaže Helene.

Ovo je njen popis osnovnih namirnica koje bi trebali uvrstiti u našu svakodnevnu prehranu: 

  • Započnite dan s punom čašom tople vode kako biste očistili tijelo. Ne dodajite druge sastojke.
  • Sirovo voće i povrće: Ako ih jedete sirove, sačuvat ćete njihove hranjive vrijednosti. Naravno, pripazite da kupujete organske proizvode.
  • Napravite smjesu za jačanje imuniteta: med, kurkuma, đumbir, limun, uljna repica. Svaki sastojak možete koristiti pojedinačno ili ih sve zajedno pomiješati. Dodajte žlicu mješavine u čašu tople vode ili zelenog čaja (ne previše vruće, jer toplina može uništiti određena svojstva).
  • Izvor energije, vitamina i minerala: Obavezno konzumirajte mahunarke poput slanutka, leća, crvenog i bijelog graha.

5. Održavanje pozitivnog uma

- U ovo, za neke jako teško razdoblje, važno je održati pozitivan duh, čak i kada to nije uvijek lako - rekla je wellness savjetnica.

Jeste li 'skinny-fat? Kako to prepoznati i što treba mijenjati
Jeste li 'skinny-fat? Kako to prepoznati i što treba mijenjati

Ovo su njeni savjeti kako održati pozitivan duh u svim situacijama:

  • Započnite  i završite dan zahvaljivanjem životu za sve dobre stvari koje imate
  • Zamislite dobre stvari koje želite da vam dan donese i osjetite emociju kada dobijete ono što želite
  • Možete osjetiti negativnost koja dolazi od vas ili vaše okoline tijekom dana. Čim to osjetite, pokušajte se odvojiti od tog osjećaja i koncentrirajte se na nešto pozitivno (emociju, aktivnost ili razgovor). To će u početku biti teško, no s vremenom ćete to savladati sve bolje i bolje.

6. Vježbajte kako bi lakše zaspali

- Na fizičkoj razini, bitno je održavati formu. To znači vježbanje i spavanje. Iako se ove dvije aktivnosti mogu činiti kao suprotnosti, obje su ključne za dobro zdravlje - kaže Helene.

Ovo su njeni savjeti koji vam mogu pomoći ako imate problema sa spavanjem:

  • Odaberite tjelesnu aktivnost koja je najbolje za vas
  • Možete vježbati sami na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. To može  biti joga, pilates ... važno je da se ne zaboraviti zagrijati i istegnite prije i poslije.
  • Dobar san je važan za obnavljanje vašeg tijela i mozga. Ne postoji idealno vrijeme za spavanje koje je primjenjivo za sve. Ključno je  kvalitetno spavanje.
  • Da biste postigli kvalitetan san, ne smijete ostati budni prekasno, što bi u idealnom slučaju značilo da krevetu trebate biti prije 23:00. Prije spavanje, nekoliko puta duboko udahnite kako bi smirili vaše tijelo i um i pokušajte zaspati s pozitivnim mislima
  • Svi ovi savjeti će u početku zahtijevati malo discipline i upornosti, ali uskoro bi mogli postati dio vašeg svakodnevnog života

- Ne zaboravite da ste Vi glavni igrač vašeg zdravlja - zaključila je Helene, a prenosi Daily Mail.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 'Sada je odličan trenutak da se posvetimo zdravoj prehrani'

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin

Pokretanje videa...

00:34


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti