Ostatke šunke i jaja možete iskoristiti za francuski krumpir, mladi luk poslužit će za fini omlet, a francuska salata obične će rajčice pretvoriti u zanimljivo jelo
Iskoristite ostatke hrane od Uskrsa za fina i maštovita jela
Blagdanski ostaci šunke, jaja i luka uz malo strpljenja i maštovitosti pretvaraju se u zanimljivo novo jelo. Ostatke šunke možete iskoristiti za francuski krumpir ili pomiješati s francuskom salatom i napuniti rajčice.
Francuski krumpir
Sastojci: 50-70 dkg krumpira, 4 kuhana jaja, šunka, vrhnje, jaje
Priprema: Skuhajte krumpir i čim se ohladi narežite na ploške. Ostatke kuhanih jaja i šunke također narežite na ploške. Namastite lim za pečenje, prekrijte ga ploškama krumpira, pa dodajte sloj jaja, sloj šunke i na kraju sloj krumpira. Na kraju sve prelijte mješavinom kiselog vrhnja, jednog razmućenog jaja i malo soli. Pecite na 200°C oko 35 minuta ili sve dok korica ne požuti.
Salata s jajima i tunom
Sastojci: 2 konzerve tune, 6 kuhanih jaja, 1/4 šalice nasjeckanih kiselih krastavaca, 3/4 šalice majoneze, 2 nasjeckana mlada luka, 1 žličica češnjaka u prahu, pola žličice soli, pola žličice kopra
Priprema: Narežite kuhana jaja na kockice, pomiješajte sa svim sastojcima i ostavite u hladnjaku da se hladi. Poslužite nakon pola sata.
Nadjev od šunke i francuske salate u rajčicama ili jajima
Pomiješajte ostatke francuske salate sa šunkom koju ste prethodno narezali na kockice. Nakon toga prerežite rajčicu na polovice, izdubite i napunite mješavinom. Povrtne košarice ohladite u hladnjaku i poslužite. Slično možete napraviti i s jajima.
Kuhana jaja također možete raspoloviti i izvaditi žumanjak. Žumanjke potom treba pomiješati s majonezom, crvenom paprikom i senfom i napuniti bjelanjke.
Omlet sa šunkom i šampinjonima
Sastojci: 2-4 jaja, šunka, 2 mlada luka, šampinjoni (svježi ili iz konzerve)
Priprema: Nasjeckajte mladi luk na kockice, šampinjone na listiće i dinstajte dok ne omekšaju. Kad tekućina iz šampinjona ispari, dodajte narezanu šunku i propirjate. Razmutite jaja, posolite i popaprite te dodajte u tavu. Pecite nekoliko minuta dok omlet ne požuti. Poslužite uz svježu salatu koju možete začiniti rotkvicama.