Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Iskrenost pomaže djetetu čjii se mama i tata razvode

Iskrenost pomaže djetetu čjii se mama i tata razvode
1

Tijekom razvoda dijete ne smije postati prenosilac poruka jer bi moglo pogrešno pretpostaviti kako je krivo za odlazak i rastanak svojih roditelja

VIDEO

Djeca se jako uplaše ako osjete da se nešto važno događa s roditeljima - boje se da će ostati napuštena, da ih majka i otac više ne vole dovoljno ili da se roditelj koji odlazi više ne želi brinuti o njima, upozorava prof. Hana Hrpka iz Savjetovališta za roditelje i djecu udruge Hrabri telefon.
- Tijekom razvoda dijete mora ostati zaštićeno od sukoba odraslih i njihove svađe, znati unaprijed što će se događati te imati kontakt s oba roditelja - kaže profesorica i savjetuje:
- S djetetom se mora razgovarati o razvodu, naglasiti mu da nije krivo i da ga oba roditelja još jednako vole te da ne mora birati strane. Zatreba li roditeljima ili djeci pomoć, mogu se obratiti obiteljskim psiholozima.
Djeca ne žele da se njihovi roditelji rastanu i ponekad misle da ih ona sama mogu pomiriti ili nekako kontrolirati situaciju. Boje se odvajanja, pa mogu promijeniti ponašanje: plakati i duriti se čim se jedan od roditelja udalji ili iziđe iz kuće. Roditelji će dodatno opteretiti dijete ako ga počnu tretirati kao prenosioca poruka. Situacije “reci mami/tati” izazvaju emocionalni stres jer dijete pomisli kako je dovoljno odraslo za rješavanje velikih problema, no u trenutku shvaćanja kako ne može utjecati na pomirenje razočarat će se.

Roditelji najčešće nisu u stanju shvatiti kako se dijete osjeća jer su previše opterećeni vlastitim sukobima, objašnjava Domagoj Štimac, psihijatar u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba.
Često nesvjesno prenose djetetu poruku “Moraš izabrati stranu - ako nisi na mojoj, tad si na njegovoj ili njezinoj”. Vrlo je važna otvorena komunikacija u kojoj će se djetetu iskreno objasniti da se roditelji ne slažu dobro, pa da će zbog toga živjeti odvojeno, ali će i dalje provoditi vrijeme zajedno. Također, dijete se ne smije držati u lažnoj nadi ponašanjem kao da je sve u najboljem redu ili glumom - osim ako se roditelji zaista ne misle pomiriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'