Lifestyle

Komentari 11

Ispala joj sva kosa: Pokušala je kemikalijama napraviti frizuru

Ne možemo miješati lužine i kiseline, kruške i jabuke. Kemikalije za ravnanje i bojanje ne rade se ni u istom danu, a kamoli istovremeno, pojasnila je Vlatka Menges, frizerka iz Zagreba

Da sa nekim stvarima treba biti oprezan iskusila je 18-godišnja vlogerica Lori Faith iz New Yorka. Sva kosa joj je ispala s glave pred kamerom i to dok je uživo snimala za YouTube. Lori je pokušala pokazati kako izravnati kosu jakim kemikalijama u kućnoj radinosti.

Pomiješala je dva preparata - izbjeljivač i tekućinu za izravnavanje vlasi namijenjenu grubljoj i otpornijoj kosi poput crnačke. Na proizvodu je pisalo da sadrži 'hranjive sastojke maslinovog ulja i ne sadrži natrijev hidroksid' koji je jako štetan za kosu.

Kada je tu smjesu stavila na glavu i počela se češljati, kosa joj je ispadala u grumenima. Tamo gdje je prošla češljem, kose više nije bilo. Kasnije je priznala da je bila glupa te da možda ipak nije smjela pomiješati izbjeljivač za kosu sa sredstvom za ravnanje jer sadrže kemikalije koje su oslabjele korijen vlasi. Njezin eksperiment i pokušaj fasciniranja javnosti završio je neslavno, otpala joj je sva kosa.

- Bilo je to zbilja glupo i impulzivno. Mislila sam da znam što radim, a ispostavilo se da nisam. Pokušala sam u isto vrijeme izbijeliti kosu i izravnati je - rekla je i dodala da je u posljednje tri godine kosu često bojila duginim nijansama, uključujuću u žutu, ružičastu i plavu.

Priznala je kasnije da joj je kosa već u startu bila vrlo oštećena od silnog nanošenja raznih boja kroz godine, prenosi Daily Mail.

Pogledajte u videu kako joj je kosa ispadala i kako je reagirala:

Mišljenje iskusne frizerke iz Zagreba

- Ne možemo miješati lužine i kiseline, kruške i jabuke. Kemikalije za ravnanje i bojanje ne rade se ni u istom danu, a kamoli istovremeno. Boje, pa tako i dekoloranti, nanose se od iza prema naprijed, od hladne prema toploj zoni. Kosa nije ista kod Europljana, Azijatkinja i Afrikanki, u samoj strukturi, pa je i tržište prilagođeno ovisno gdje se proizvod koristi. Azijati imaju najdeblju vlas i puno crvenog pigmenta tako da bi teško dobili lijepu blond boju, zato koriste ekstenzije - objasnila nam je Vlatka Menges, frizerka i vlasnica 'Frizerskog salona W' iz Zagreba.

Naglasila je da se izuzetno važno držati uputa proizvođača i ne držati boju dulje nego je potrebno.

- Treba se držati uputa proizvođača, jer crvene i ljubičaste nijanse tamne nakon 30 minuta. Blond boje se ne drže ispod sat vremena jer prvo vrše otvaranje kose cca 45 minuta, a ostatak vremena polaže se pigment. I tako dalje... Najskuplje je bojati se doma, jer nitko ne odgovara za neuspješan rezultat. Imala sam puno takvih klijentica. Jedna od njih je čak uzela dva dana godišnjeg da bi se vratila u normalu prije nekih deset godina. Na kraju ju je 'taj sport' koštao 150 eura, a ne 10 kako je ona to zamislila kada je kupila boju za doma. Bila je picek žuta - dodala je ova frizerka.

- Savjet je ne kemijati doma nego koristiti profesionalne proizvode kod profesionalca. Mi se godinama borimo da kućne uratke popravljamo. A kako se samo usude koristiti dekolorant, nikome od nas nije jasno. U 25 godina karijere godišnje uložim preko 1000 eura u edukacije i još smatram da sve ide naprijed, tehnologija i moda, i zbog toga moramo biti educirani i konkurentni na tržištu - pojasnila je Vlatka Menges.

Najčitaniji članci