Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Isprike se šapuću u desno uho, ali oprost treba čekati

Ljutnja, ali i smijeh su zarazni pa se “oprosti” govori mirnim tonom bez okolišanja i povišenih tonova; bolje je izgubiti ponos, nego ljubav života zbog ponosa

Fotolia
Foto: Fotolia
3 komentara

Bez obzira na to koliko ste pogriješili, bilo da je riječ o prešućivanju, laganju ili varanju, dobra isprika može spasiti odnos i ponovno unijeti sklad među partnere, prijatelje ili obitelj. Ako partner ne želi čuti isprike zbog trošenja na još jedan par cipela ili prešućivanja o odlasku na kavu s bivšim ljubavima, razlog je vjerojatno u tome što ne razumije koliko je partneru uistinu žao. Istraživanja pokazuju kako isprike imaju najviše učinka ako se šapnu u desno uho jer je osjetljivije na zvuk dok ljudima upravljaju adrenalin i ljutnja. Glavni preduvjet je osloboditi se ponosa i biti spreman na različite reakcije povrijeđenog. Kako bi se izbjegla svađa, najbolje je zadržati miran ton i govoriti tiho, bez uzbuđivanja. Emocije poput ljutnje ili veselja su “zarazne” pa se događa efekt zrcala . Ako sugovornik brzo diše i “izlazi mu para na uši”, onaj kome se obraća nesvjesno će “prekopirati” njegovo ponašanje, što najčešće završava suzama i lupanjem vratima.

Jasna isprika vraća pozornost u trenu
Započne li se isprika: “Iskreno mi je žao, htio bih ti se ispričati”, najlakše se pridobije sugovornikova pozornost. Ključno je biti otvoren i jasan jer niste li sigurni u to što govorite, teško ćete natjerati povrijeđenog na miroljubivost, osobito ako bjesni kao ris.

Na zacjeljivanje rana ipak valja čekati
Nakon isprike treba vremena da emocionalne rane zarastu pa očekivanje da će se sve zakrpati u trenu nije realno. Zbog uzburkanih emocija povrijeđenom najprije treba vremena da shvati o čemu partner govori, a zatim i zaboravi kako bi mogao oprostiti.

Objašnjavanje slabi moć ispričavanja
Napola isprika, napola izvlačenje ne donosi ništa dobro. Zaglibite li objašnjavajući kako je počinjena glupost zapravo posljedica stresa, loših odnosa u obitelji ili šefova maltretiranja na poslu, isprika će potpuno izgubiti snagu.

Isprike mogu izgubiti na vrijednosti i težini
Isprike bez promjene ponašanja polako, ali sigurno gube značaj i nakon učestalog ponavljanja istog scenarija potpuno su nepotrebne. Ako stalno kasnite, krenite na vrijeme. Analizirajte zašto stalno radite iste pogreške i držite se novog plana.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message