Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Istanbul: Grad na granici dvaju svjetova i po mjeri gurmana

Istanbul: Grad na granici dvaju svjetova i po mjeri gurmana
32

Baklava, kebab, tradicija ispijanja čaja i bazaar - prepoznatljivi su simboli Turske koji privlače turiste diljem svijeta osobito one koje je žele doživjeti preko želuca

VIDEO

Viza

Hrvatski državljani koji putuju u Tursku trebaju vizu. Viza se aplicira putem web stranice  www.evisa.gov.tr i trebat ćete izdvojiti 20 dolara. Putovnica treba biti važeća najmanje šest mjeseci od datuma ulaska u državu.

Kako iz zračne luke do centra grada

Vaš prijevoz do grada ovisi u koju zračnu luku ste sletjeli, da li Atatürk ili Sabiha Gökçen, te u kojem djelu grada ste pronašli smještaj. Evo nekoliko mogućih kombinacija:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Putoholičari.com

Iz zračne luke Atatürk do starog dijela Istanbula (Sultanahmet)

Taksi

Cijena se kreće između 30 TL do 40 TL ovisno o vašoj sposobnosti cjenkanja. Isplati se ako vas je više pa podijelite trošak.

Kombinacija metroa i tramvaja

Kod ove solucije odmah u zračnoj luci kupite Istanbulcard koji košta 10TL i napunite ga novcem (na kraju putovanja možete vratiti Istanbulcard i dobijete nazad tih 10 TL). Iz zračne luke metro linijom M1a vozite se do Zeytinburnu stanice gdje presjedate na tramvajsku liniju T1 (Bagcilar-Kabatas) i idete do starog dijela grada. Kako koristiti Istanbulcard pročitajte ovdje.

Putoholičari.com

Iz zračne luke Atatürk do Taksima

Havatas bus

Ako vam se smještaj nalazi kod Taksima, onda vam je najjednostavnije rješenje uzeti Havatas bus – cijena 10 lira – HAVATAS.

Metro

Iz zračne luke metro linijom M1a vozite se do zadnje stanice, Yenikapi i tu presjedate na liniju M2 i izlazite na stanici Taksim.

Iz zračne luke Sabiha Gökçen do starog dijela Istanbula (Sultanahmet)

Kombinacija busa i trajekta

Havatas bus ili gradski bus E10 do Kadikoya gdje presjedate na trajekt koji vas vozi do pristaništa Eminonu gdje onda pješke ili tramvajem idete do vašeg smještaja.

Putoholičari.com

Iz zračne luke Sabiha Gökçen do Taksima

Havatas bus

Direktna linija do Taksima.

*Tip

Jako mnogo hotela u Istanbulu nudi free prijevoz iz zračne luke do vašeg hotela ili obrnuto ako ostajete kod njih, tako da prvo provjerite na službenim stranicama vašeg hotela za tu mogućnost – ovo vam neće vrijediti ako "bukirate" hotel npr. preko bookinga ili ostalih servisa za traženje smještaja već direktno na službenim stranicama hotela. Između ostalog ako plaćate hotel gotovinom dosta njih uz tu mogućnost besplatnog prijevoza nudi i popust od 7% do 12% na gotovinu. Zato prije nego hotel bukirate preko nekog online servisa, provjerite i službene stranice hotela i za tu mogućnost.

Karta javnog prijevoza u Istanbulu – LINK

Hrana

Za prave gurmane i one koji vole doživjeti neku zemlju kroz želudac, Istanbul je meka raznovrsne hrane. U nastavku donosimo popis hrane koju ne smijete propustiti. 

Putoholičari.com

  • Kebab - mislim da ga ne moramo posebno predstavljati.
  • Balik Ekmek - jednostavno rečeno posjet Istanbulu nije potpun ako kod Galata mosta ne probate Balik Ekmek, odnosno sendvič od ribe.  
  • Kumpir - (ne krumpir), kumpir je punjeni krumpir sa svime i svačime npr. maslac, kukuruz, gljive, krastavci, masline, hrenovke itd… I naravno uz to idu i razni umaci. Najpoznatiji kvart u Istanbulu gdje ga možete kupiti je Ortakoy.
  • Lahmacun - ili ti ga turska pizza - obično se gore stavlja goveđe ili janjeće meso, a posebno je po tome što je tijesto vrlo, vrlo tanko.
  • Kokorec - to jelo koje trebate probati jer je jako fino, a opet jelo koje vjerojatno ne želite probati zbog sastojaka – pečena ovčja crijeva isjeckana na komadiće s rajčicom. Sve je skupa dosta začinjeno i posluženo u lepinji ili kruhu. Ne zvuči baš primamljivo, ali vjerujte okus je odličan.
  • Puding - milijun vrsta pudinga, a probati morate puding od riže.
  • Baklava, kadaif - baklavu također ne moramo posebno predstavljati, a u Istanbulu će je zavoljeti i oni koji je ne vole. U raznim oblicima, raznim okusima, prefino. Kadaif je sličan okusom baklavi, a opet poseban na svoj način.
  • Gozleme - turske palačinke koje niti malo ne podsjećaju na palačinke, punjene svime i svačime, a najčešće sirom i špinatom. Ne možete ih promašiti jer ih Turkinje pripremaju na svakom uglu ulice.

Putoholičari.com

Što posjetiti/raditi u Istanbulu?

  • Hamam - Hamam ili turska kupelj je ritual za opuštanje tijela i duše nastao u Turskoj. Ako ste ljubitelj masaža i opuštanja ovo ne smijete preskočiti. Prilikom posjete Istanbulu odlučili smo isprobati pravi hamam. U gradu postoji mnogo takvih mjesta, ali samo je jedan gdje zajedno mogu ući muškarci i žene i to je baš onaj kojeg je koristio i Sulejman Veličanstveni. 
  • Grand Bazaar (Kapali Carsi) - više od 60 ulica i više od 4000 dućana čini je najvećom i najstarijom natkrivenom tržnicom na svijetu. Cjenkanje je obavezno, a naš savjet je da ovdje ne kupujete ništa jer su cijene do tri puta više nego na drugim mjestima zbog velikog broja turista. Radije se maknite u okolne ulice gdje je jeftinije. Ako kupujte zlato i kožu, ovdje se mogu naći dobre cijene. Ako pak ste fan James Bonda, u nastavku “Skyfall” 007 je vozio motor krovovima ovog impresivnog bazaara. Otvoren je svaki dan osim nedjelje od 8:30 do 19:00.
  • Egipatski bazaar ili bazaar začina - puno manji, ali nama simpatičniji bazaar. Nadamo se da ga neće zateći sudbina Grand Bazaara jer je u posljednje vrijeme i on jako popularan među turistima. Otvoren je svaki dan osim nedjelje od 8:30 do 19:00.
  • Aja Sofija - izgrađena kao crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej. Predstavlja remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti uopće. Bila je najveća crkva u Istočnom rimskom odnosno Bizantskom Carstvu. Bila je nominirana u izboru za sedam svjetskih čuda. Ljetno radno vrijeme je od 9:00 do 19:00, a zimsko radno vrijeme je od 9:00 do 17:00. Cijena 30TL.
  • Plava džamija - sa šest minareta jedina je takva džamija u Turskoj i danas jedna od glavnih atrakcija u Istanbulu. Ulaz u Plavu džamiju je besplatan, ali u nju ne smijete ući za vrijeme molitve koja se odvija pet puta dnevno.
  • Sulejmanova džamija (Suleymaniye Camii) -  nakon Plave Džamije druga je po veličini i ovdje nema toliko gužve kao kod Plave džamije. Odmah pokraj možete naći mauzolej Sulejmana Veličanstvenog. Ulaz besplatan.
  • Topkapi palača - skoro 400 godina bila je glavnom rezidencijom osmanskih sultana. Otvorena svaki dan osim utorka. Ljetno radno vrijeme je od 9:00 do 18:45, a zimsko radno vrijeme je od 9:00 do 16:45. Cijena 30TL + Harem 15 TL.
  • Dolmabahce palača - od 1856. je bila upravno središte Osmanskog Carstva, sagrađena je na europskoj strani grada, čime se pokazivala sultanova privrženost Europi. Ne radi u ponedjeljak i četvrtak, a cijena ulaza je 40 TL (uključen harem).
  • Galata toranj - toranj s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na Istanbul. Otvoren svaki dan od 8:00 do 20:00. Ulaz cca 17TL.
  • Cisterna Bazilika - najveća cisterna od nekoliko stotina njih koje su se koristile u gradu za opskrbljivanje stanovništva pitkom vodom, izgrađena je ispod nekadašnje bazilike po kojoj je i dobila ime. Ako se nađete u njoj pronađite glavu meduze! Otvorena svaki dan od 9:00 do 18:30, a cijena ulaza je 20TL.
  • Hippodrome - nekada pravi hipodrom, a danas Trg Sultana Ahmeta s dva obeliska, Walled Obelisk i Obelisk of Thutmose III.
  • Istikal ulica - ovu ulicu tijekom vikenda posjeti više od tri milijuna ljudi, a prepuna je kafića i trgovina. Ako želite biti u centru zbivanja i navečer malo izaći u neki kafić ovdje tražite smještaj, a ako se navečer želite odmarati smještaj tražite u starom dijelu Istanbula.
  • Kadikoy - posjetite kvart Kadikoy koji se nalazi na azijskoj strani Istanbula. Najbolji način da odete tamo je trajektom s doka Eminönü. Hrana i šoping na azijskoj strani su jeftiniji. Ovdje možete koristiti Istanbulcard.
  • Gulhane Park - nemojte zaboraviti prošetati ovim parkom koji je ujedno i najstariji u Istanbulu.
  • Galata most - šetnja preko ovog mosta je nešto što morate napraviti kad ste u Istanbulu. Most je prepun restorana, blizu je i ribarnica sa svježom ribom, a možete promatrati ribiče ili pak zalazak sunca.
  • Istanbul Sapphire - najviša zgrada u Istanbulu i Turskoj s predivnim panoramskim pogledom na grad. Ovo je ujedno i šoping centar. Na vrhu nemojte zaboraviti i odličan 4D simulator. Cijena karte za vrh zgrade je 18 TL, a ako želite i simulator Skyride onda će vas sve skupa koštati 28 TL.
  • Nogometna utakmica - kupite kartu za jednu od nogometnih utakmica klubova Fenerbahçe, Bešiktaš ili Galatasaray i doživite nezaboravnu atmosferu turskih navijača. Stadioni su im moderni i jedni od ljepših u Europi, pogotovo Turk Telekom Arena (Galatasaray) koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda za najbučniju publiku na sportskom stadionu, gdje je izmjereno 131,76 decibela.
  • Ples derviša -  derviši su članovi mističkog reda, a poznati su po svom plesu. Ples je zapravo dio njihovog rituala i traje dva sata, ali za turiste uskaču tzv. pomoćni derviši koji će vas impresionirati i s desetominutnom vrtnjom.
  • Nargila ili šiša - kad ste u Turskoj morate probati nargilu, i ne morate bit pušač da bi ovo konzumirali – nargila je arapska vodena lula koja služi za pušenje duhana s voćnom aromom. Zapali se ugljen iznad duhana, dim se provodi kroz vodeni filter i inhalira kroz crijevo.
  • Čaj – kao što je kava kod nas, tako je čaj u Turskoj. Sjednite, naručite čaj (preporučujemo zelenu jabuku) i uživajte u Istanbulu.

Putoholičari.com

Članak je preuzet s portala Putoholičari.com. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise