Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
49 komentara

Ivana Vida mogla si je spasiti crveni džemper - rastezanjem

Spremačici ili Ivani pomoglo bi da su pulover razvlačile dok je bio mokar ili tijekom sušenja. Što je struktura pletiva rjeđa, vesta će se bolje razvući, pojašnjavaju stručnjaci

49 komentara

Svakome se barem jednom u pranju stisnuo vuneni pulover, baš kao nedavno i nesretnici koja je prela vestu Ivane Vide, supruzi nogometaša Domagoja Vide. Vida je nakon toga pokrenula pitanje treba li joj dati otkaz. Njezina crvena vesta stoji oko 3500 kn. Mi smo pitali stručnjake kako se u takvoj situaciji omiljeni vuneni predmet može “oživjeti”, i kako je spremačica možda mogla spriječiti otkaz i bijes šefice.

POGLEDAJTE VIDEO:

IZAZVALA BIJES NA FACEBOOKU Spremačice su stale u obranu kolegice: 'Ivana Vida, srami se'

- Ako ga se pere u perilici na programu za pranje vune, koji zapravo simulira ručno pranje, ne bi trebalo biti problema. Vuna se mora prati na niskim temperaturama, do 30°C, i ne na visokom broju okretaja, jer i mehaničko trošenje u perilici oštećuje vlakna. Vuna nikad ne smije ići u sušilicu, a treba je prati s naličja kao i svaku drugu tkaninu - kaže tekstilna tehnologinja iz Varteksova laboratorija za ispitivanja materijala i postupaka Marija Posavec.

Foto: Promo/Pixsell/kolaž

E pa, da je spremačica to znala, ne bi se pulover stisnuo. Stručnjaci kažu kako vuna, kao i ostala tekstilna vlakna, ima određena svojstva. Vuneno vlakno je zbog ljuskave površine sklono pustenju/filcanju u vodi, a sklonost filcanju i skupljanju dodatno se pojačava i uslijed “jakog” centrifugiranja.

Ako se unatoč svemu vuneni pulover stisne u pranju, teško da ćete ga vratiti u prvotno stanje. No, ipak postoji rješenje. Spremačici, ili čak Ivani pomoglo bi da su ga razvlačile dok je još mokar ili tijekom sušenja. Stručnjaci kažu da pri tome treba imati na umu da će se tim postupkom bolje razvući što je rahlija (rjeđa) struktura pletiva.

ŠOKIRALA PRATITELJE Ivana Vida ljuta na spremačicu: Otkaz ili da perem robu sama?

Vuneni džemperi suše se položeni na ravnoj podlozi, a ispod obavezno mora biti primjerice ručnik koja dobro upija. Čvrsti vuneni materijali (tkanine) s kojima najčešće rade u Varteksu su postojane tkanine koje se skupljaju do dva posto. Svaka ta tkanina prolazi proces ispitivanja u laboratoriju, a sukladno tome na etiketi su točno propisani načini održavanja. Odjevni predmeti od vune moraju se kemijski čistiti te se ne smiju prati ni sušiti u sušilici.

BIZARNA NESREĆA U ZAGREBU: Studentica (26) samu sebe zarobila u sobi!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message