Djeca koja su jela isto što i roditelji bila su zdravija, s boljim prehrambenim navikama, a ujedno i manje podložna pretilosti u kasnijoj dobi, tvrde istraživači
Iz istog lonca: Djeca su boljeg zdravlja ako jedu što i roditelji
Ako ste u dilemi treba li djetetu dati čips umjesto užine ili slatkiš za doručak, imajte na umu da su normalni obroci najbolja opcija za dječju prehranu, tvrde znanstvenici s britanskog Sveučilišta Edinburgh. Analizirali su prehrambene navike više od 2000 djece u dobi od pet godina te ih uspoređivali prema njihovoj težini i općem zdravstvenom stanju.
Utvrdili su da djeca koja jedu istu hranu kao i njihovi roditelji, sa što manje dječjih obroka i grickalica između, imaju najbolje prehrambene navike i idealnu težinu. Samim time se smanjuju rizici pretilosti u odrasloj dobi, piše Daily Mail.
Umjesto pudinga za doručak znatno je bolje da dijete pojede kuhano jaje i šnitu kruha, a popuštanje djetetovim željama da jede ispred TV-a također je loše za njegove prehrambene navike. Pizza i čips bogati su kalorijama, a sadrže vrlo malo nutrijenata, pa su varivo i komad mesa uvijek bolji izbor za ručak, a i daju dugotrajniji osjećaj sitosti, objašnjavaju znanstvenici.
Oni su otkrili i da se prvorođena djeca u prosjeku bolje hrane nego njihovi mlađih braća i sestre, jer su roditelji u kasnijem odgoju najčešće podlegli društvenom pritisku da djeci daju dječje poslastice u obliku junk fooda.
- Ista prehrana za djecu i roditelje jednako je važna kao i zajedničko objedovanje za stvaranje dobrih prehrambenih navika. Kuhanje jednog jela za mamu, drugog za tatu, a trećeg za dijete je glupost i najbolje je da svi jedu hranu iz istog lonca - zaključila je voditeljica studije dr. Valeria Skadifa.