Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

'Izgladnjivala sam se pa nisam imala mjesečnicu godinu dana'

Engleska glumica priznala je kako je bila na restriktivnoj dijeti zbog koje godinu dana nije imala menstruaciju, a život joj se svodio na brojenje kalorija. Spasio ju je današnji suprug

Foto: IMDB
6 komentara

Sophie Turner (23) kazala je kako se teško nosila sa interesom javnosti te je imala teškoća, osobito sa slikom vlastitog tijela.

- Nisam imala mjesečnicu godinu dana - tada sam odlučila da je vrijeme za terapiju - priznala je.

Veliki utjecaj na nju imali su komentari o njezinom izgledu na društvenim mrežama.

- Postala sam u tako mladoj dobi previše svjesna svog tijela. To mi je postala glavna preokupacija i sve o čemu sam mogla misliti. Brojenje kalorija, mršavljenje - kazala je.

Pixsell NA DIJETI JE Unosi 600 kalorija: Zbog dijete pije javorov sirup s paprikom

Tvrdi kako joj je suprug Joe Jonas pomogao u borbi sa zdravstvenim teškoćama. Objasnila je da se, kad je počela hodati s Jonasom, psihički osjećala jako loše, no upravo joj je on pomogao da prestane s ekstremnim dijetama i zavoli vlastito tijelo.

Foto: YouTube

- Mislim da mi je to na neki način spasilo život - rekla je novinarima The Sunday Timesa. Vjenčali su se u Las Vegasu početkom ovog mjeseca. Liječnici ističu kako je svaka dijeta koja se provodi na svoju ruku i bez nadzora liječnika potencijalno opasna, dok je gubitak menstruacije ozbiljan problem i alarm koji upozorava da se s takvim načinom života mora prestati.

Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram

- Ako energija ne dolazi izvana hranom, tijelo troši vlastite rezerve. Prioritet mu je sačuvati organe poput srca ili mozga, a menstruacija je luksuz. Stoga tijelo prestaje proizvoditi hormone. Znači, kod svake restriktivne dijete najprije se gubi masno potkožno tkivo, pa mišići, onda prestane proizvodnja hormona, prazne se kosti. Tijelo tako štedi energiju da bi preživjelo - pojasnila je doc. dr. sc. Orjena Žaja, subspecijalistica pedijatrijske gastroenterologije i hepatologije te voditeljica Zavoda za gastroenterologiju u Klinici za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice.

24sata Zbog dijete na bazi grejpa žena gotovo izgubila nogu

Ističe kako svaka restriktivna dijeta koja vodi do mršavljenja u konačnici može dovesti i do gubitka menstruacije.

TMZ Lady GaGa je 2009. zbog dijete bila u bolnici 6 puta

- To je vrlo jasan primjer da svako nekontrolirano mršavljenje, svako izgladnjivanje, predstavlja rizik za zdravlje. Kad žena izgubi menstruaciju to je alarm, tijelo govori da je situacija ozbiljna i da treba hitno ići liječniku. Ne treba se igrati s gubitkom težine bez liječničkog nadzora - poručila je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message