Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Izložbe i koncerti: Evo gdje možete za vikend u Zagreb...

U velikom pregledu vikenda donosimo vam sve izložbe, koncerte i ostale događaje koji će se u subotu i nedjelju održati u Zagrebu. Pred nama su dva bogata dana...

VIDEO

Subota

Kazalište

Ganz novi festival organizira besplatne radionice i traži kazališne kritičare!

Ganz novi festival, čije će se peto izdanje održati od 19. do 23. rujna u Studentskom centru u Zagrebu, i ove godine organizira besplatne radionice te je u potrazi za mladim kazališnim kritičarima. Radionicu luminoakustike i ove će godine voditi hrvatski multimedijalni umjetnik Bojan Gagić i inženjer elektroakustike, glazbenik i producent Miodrag Gladović. Kao svojevrsni postfest, radionica luminoakustike premjestit će se u sam centar grada, u poznati zagrebački prolaz Oktogon, gdje će 25. i 26. 9. umjetnici i sudionici radionice, koristeći tehnike luminoakustike, osmišljavati kreativne načine intervencije u prostor Oktogona. Radionica će završiti u subotu, 26. 9. 2015., noćnim performansom/intervencijom u sklopu manifestacije Bijela noć, “besane noći” suvremene umjetnosti, u organizaciji Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj. Radionica je otvorena za sve zainteresirane učenike, studente, umjetnike, wanna-be hakere, dizajnere, arhitekte, vizualce, DIY entuzijaste i osobe raznih dobi spremnih na učenje. Ulaz na sva festivalska događanja tradicionalno je besplatan, a sve predstave i ove su godine u potrazi za svojim kazališnim kritičarima. Natječaj je otvoren za sve zainteresirane koji se žele baviti kritikom i koje zanima kazalište, izvedbene umjetnosti i nadolazeći kazališni autori.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Festival

Festival DORF u Zagrebu

U art caffeu Potepuh s početkom od 19.30 sati organizirana je Rockmark diskusija na temu HC/undergound scena 80-ih (glazba, knjiga, film), na kojoj sudjeluju Mate Škugor (koncertni promotor), Tomislav Šunjić (izdavač) i Tomislav Vranić (dizajner). Potom, od 20.30 sati slijedi još jedna regionalna premijera – kultnog filma “Salad days – A decade of punk in Washington DC (1980-90)”, autora Scotta Crawforda (SAD), iz 2014. godine - fokusiranog na kultne sastave Minor Threat, Bad Brains, Fugazi, Rites of Spring. Autor je dokumentirao ključne događaje, uz priču o gradu i promjeni ideala u tom razdoblju.

Izložba

Izložba “Sunčev sustav 4.0” u Tehničkome muzeju

Tehnički muzej u Zagrebu organizira edukativno-informativnu izložbu, predavanja i radionice “Sunčev sustav” u trajanju od 15. rujna do 25. listopada. Cilj izložbe je približiti posjetiteljima izgled, odnose veličina i udaljenosti unutar Sunčeva sustava uz pomoć maketa i slika. Maketa Sunčeva sustava izrađena u mjerilu prati odnose veličina planeta, a slikovna građa prikazuje udaljenosti između planeta. Na taj način vizualni doživljaj olakšava učenje i pamćenje informacija.Zanimljivost izložbe je prilagodljivost edukativnog pristupa zbog čega je izložba prikladna različitim uzrastima i interesima: samostalnim posjetiteljima, predškolskim i školskim skupinama, astronomskim društvima... Kroz stručno vodstvo posjetitelje upoznajemo s osnovnim astronomskim pojmovima. Za grupni posjet izložbi obvezna je prethodna telefonska najava.     

Jedinstveni tribute velikom Led Zeppelinu

U Hard Placeu poslušajte bend Kula koji će vas odličnom svirkom, u mašti barem, odvesti na koncert jednih i jedinstvenih Led Zeppelina. Poslušajte hitove s devet albuma benda koji je promijenio svijet.     

'Letači iznad sadržaja' o kratkoj priči

U HDD galeriji otvorila se izložba “Letači iznad sadržaja” dizajnerice Maje Bagić Barić i ilustratora Danijela Srdareva. Kustosica izložbe je Karla Pudar, a izložba ostaje otvorena do 29. rujna. Priča počinje prije 15 godina književnim entuzijazmom koji se usmjerio u nešto više. Od svih književnosti i književnih vrsta trebalo je baš kratkoj priči pridati pažnje. Nadati se pritom mnogočemu, a ponajviše da će potrajati dulje od samog joj imena. Godinama poslije, kao jedan od najistaknutijih književnih događaja u zemlji, nanizao je podosta uspjeha za sobom, lijepih priča i zanimljivih događaja, a svemu tomu najvjernije svjedoče grafičke kronike koje ga godinama prate. Zanimljivu izložbu koja spaja svjetove treba pogledati.     

Jedna od najpopularnijih opera svih vremena u HNK

Neprolazna popularnost tragične Verdijeve priče o ljubavi kurtizane Violette Valery i Alfreda Germonta opet će biti dostupna zagrebačkim ljubiteljima belcanta. U obnovi ove opere sudjelovat će mnogi talentirani predstavnici novoga naraštaja hrvatskih opernih umjetnika. Nastala prema Dumasovu romanu “Dama s kamelijama”, ovo je zacijelo najpoznatija opera unutar melodramskoga žanra. Opera je koprodukcija riječkog i zagrebačkog HNK, a krajnji rezultat je izvrstan. Glavne uloge tumače Sanja Kerkez i Vitomir Marof.     

Dalibor Klobučar

Nedjelja

Izložba

Ivona Jurić i Stipan Tadić / Živa i mrtva priroda, 
Galerija Karas

U zagrebačkoj Galeriji Karas otvorila se izložba Ivone Jurić i Stipana Tadića pod nazivom “Živa i mrtva priroda”. Izložba ostaje otvorena do 27. rujna. Kroz 12 listova na kojima su naslikane 33 mrtve životinje Stipan Tadić je pokazao ono što čovjek radi prirodi, bezdušno, brutalno i bez razmišljanja o posljedicama; ono što inače ne vidimo, ono na što nas se mora podsjećati. Pejzaži prekrasne prirode zemalja koje je obišao svojim biciklom u direktnoj su opreci s preciznim, gotovo enciklopedijskim prikazima strvina životinja i njihovih blistavih iznutrica.

Oni prikazuju okoliš u koji čovjek nije posebno intervenirao, krajolik koji je ostao zapanjujuće lijep unatoč tome što oko njega obitavaju homo sapiensi. Nije riječ o tome da je priroda dobra, a tehnologija i napredak loši, takvo razmišljanje je naivno, glupo i plošno. Čovjek ubrzava ono što priroda ionako čini, služi joj kao katalizator, ali ponekad su ti procesi toliko ubrzani da se početne postavke izgube i zadani se sustavi posve preokrenu, ali ubogom je zekanu sasvim svejedno je li svoj mekani život skončao u lisičjoj gubici ili pod kotačima automobila, rezultat je isti. Samo što je lisica u ovom drugom slučaju ostala gladna.

Izložba

Čovjek, more i ribarstvo u Etnografskome muzeju

U Etnografskome muzeju će do 30. listopada ove godine moći posjetiti gostujuća izložba naziva “Čovjek i more: ribarstvo”. Autorska izložba kustosice Ivane Vuković iz Etnografskog muzeja Split upućuje na bogatstvo i ljepote Jadranskog mora i dalmatinskog prostora kroz priču o ribarstvu kao jednoj od tradicijskih grana gospodarstva čija je povijest i važnost na našim područjima od neizmjerna značaja. Izložba progovara o važnim temama vezanim uz mediteransko, u širem, i dalmatinsko, u užem smislu, tradicijsko i suvremeno ribarstvo. Posjetitelji će biti upoznati s tradicijskim ribolovnim praksama i alatima koji su se pri tome koristili te će se upozoriti na značaj plave ribe u ukupnom ribolovnom fondu i gospodarstvu općenito. Na izložbi će biti predstavljeni originalni ribarski brod sa svom opremom za morski ribolov te jedna riječna ribarska brodica, kako bi se upozorilo i na važnost riječnog segmenta ribolova u Hrvatskoj. Osim konstrukcija s originalnim ribarskim spravama i alatkama koje pričaju priču o razvoju i mijenama koje su se događale tijekom 19. pa do polovine 20. stoljeća, izložba progovara i o rodnom elementu u ribarstvu, o razlikama među ribarima prema ekonomskom statusu te ulozi ribarskog staleža u životu zajednice kojoj pripadaju. Osim ribarstva, na izložbi će biti predstavljen lov spužva i koralja te žaba i rakova, kao i način prehrane čitavog dalmatinskog prostora. Na tom je djelu važnost dana i industrijskoj proizvodnji ribe, konzerviranju ribe soljenjem te tvornici ribljih prerađevina. Etnografski muzej Split ovom izložbom nastoji reanimirati saznanja o poziciji te društvene ekonomike na tlu hrvatskoga Jadrana.     

Glazba, kultura i civilizacija Kine i Japana kraj Save

Pandakon je konvencija koja se tematski većinskim dijelom orijentira na Japan, no ove godine s naglaskom i na Kinu. Pandakon ekipa odlučila se pozabaviti predstavljanjem kultura popularnih azijskih zemalja, a Kina sa svojom bogatom poviješću i kulturom svakako ima dosta toga za ponuditi.

Orijentiranje na širi aspekt azijskih zemalja i kultura otvara puno više mogućnosti u kreiranju programa, sadržaja i zanimacija koje Pandakon kao konvencija nudi. Ako vas zanima Japan, zaputite se u Močvaru.     

Posljednji dan za vidjeti 'Ascescis'

U galeriji Prsten HDLU-a pogledajte izložbu “Ascesis” Francisce Benedetti ako ste je do sada propustili. Izlošci su radovi geometrijske apstrakcije koja predstavlja radikalno utjelovljenje skromnosti. Priroda je takve apstrakcije romantična, a strast u njezinim djelima je strast za beskonačnim. Svojim djelima Francisca Benedetti majstorski nam pruža uvid u vlastite vječnosti.     

Što zapravo rade muzeji prije izložbe

Na ovoj je izložbi prikazano šest predmeta iz zbirke namještaja Muzeja Mimara, a cilj joj je posjetiteljima predočiti detalje minucioznih restauratorskih postupaka izvedenih na njima. Odabrani izlošci, popraćeni eksplikativnim panoima s radnim fotografijama svih faza restauratorskih zahvata te znanstvenih i laboratorijskih analiza, objašnjavaju postupke i detalje izrade svakoga od izloženih predmeta. Svi izlošci upućuju i na iznimnu složenost restauratorsko-istraživačkog rada. Ti segmenti “nastajanja” predmeta potvrda su majstorskih dometa i pomnih postupaka radi očuvanja.     

Šest godina Reggae.hr znači da je vrijeme za reggae plesnjak

Reggae plesnjak napravljen je po uzoru na Kebra Ethiopia Sound. Očekuje se plesna interakcija između publike, izvođača i organizatora, a ekipa svih uzrasta je dobrodošla! Poslije nedjeljnog ručka zaputite se u Tomašićevu ulicu i zaplešite!     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru