Lifestyle

Komentari 0

Izložbu 'Flashback '91' produžili su do 28. studenog ove godine

Izložbu 'Flashback '91' produžili su do 28. studenog ove godine

Zamišljeno je da je za izložbu zbog 30. godišnjice odabrano 30 uvećanih fotografija za vanjski prsten Meštrovićevog paviljona, dok je za katalog hrvatske ratne fotografije odabrana i opisana 91 fotografija

'Flashback '91', izložba koju uz 30. godišnjicu početka Domovinskog rata postavlja Hrvatski povijesni muzej, u suradnji s hrvatskim ratnim fotografima i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, produžena je do 28. studenog.

POGLEDAJTE VIDEO: Umjetnička djela u Egiptu u Gizi

Uz 30 godina simbolično je odabrano 30 uvećanih fotografija za vanjski prsten Meštrovićevog paviljona, dok je za katalog hrvatske ratne fotografije odabrana i opisana 91 fotografija, koja podsjeća na ratnu 1991. godinu.

Autori izložbe i kataloga, ujedno i kustosi Zbirke fotografija, filmova i negativa Hrvatskog povijesnog muzeja Ivica Nevešćanin i Nikola Seiwerth.

Hrvatski povijesni muzej, još uvijek zatvoren zbog posljedica potresa, nastojao je tim fotografijama dati svojevrsni fotografski rezime kolektivne svijesti i sjećanja na 1991. godinu, 'omogućujući tako svakom posjetitelju pravo na vlastito sjećanje, emocije i različit doživljaj poruka zabilježenih objektivom ratnih fotografa'.

Kako napominju iz tog muzeja, fotografije relativno kronološki prate organiziranje obrane i začetke hrvatske vojske od prvih oružanih sukoba hrvatskih redarstvenika sa srpskim pobunjenicima i Jugoslavenskom narodnom armijom, osnivanja Zbora narodne garde, rata na svim bojištima od Vukovara do Dubrovnika, pa sve do događanja s kraja prosinca 1991. godine i Sarajevskog primirja potpisanog 2. siječnja 1992.

- Civilni život i njegovo razaranje nije izostavljen, ali isto tako, iz više razloga, na izložbi i u katalogu nije prikazan u krajnje uznemirujućem obliku. Fotografije žrtava rata, žena, djece i staraca u svojim tragičnim i psihotičnim situacijama pokazale su se dovoljno eksplicitnima i potresnima - napominje se u najavi izložbe.

Neke od fotografija su poslužile i kao predložak koje je mladi slobodni umjetnik Rudolf Crnko – Glitchboy2000 obradio tehnikom glitcha – izazivanja greške digitalnog ili audio formata radi dobivanja vizualnog rezultata.

Naime u toj formi namjerno se unosi greška u poznate motive kako bi se izazvala reakcija - 'rat je time kvar, pogreška sustava, a u ovom rješenju detonacije minobacačkih projektila gotovo da se mogu osjetiti'.

Kako se pojašnjava, korištenje glitcha na fotografijama iz vremena Domovinskog rata, prenosi i poruku mlađih generacija koje imaju vlastito viđenje ratnih godina. Hrvatski povijesni muzej već trideset godina sakuplja brojnu fotografsku građu vezanu za Domovinski rat, koja se broji u stotinama tisuća, te ju čuva, obrađuje, izlaže i daje javnosti na uvid.

Riječ je o iznimno vrijednom materijala jer tematski raznolike, fotografije svjedoče o zbivanjima s prve crte bojišnice te svakodnevnom civilnom životu u hrvatskim selima i gradovima, ali imaju i umjetničku dimenziju te su mnoge od njih postale više od dokumenata vremena - simbol ili kako sama izložba svojim nazivom kaže, svojevrsni flashback na 1991. godinu.

- Danas, trideset godina kasnije, u hrvatskom se društvu i kulturi ponavlja fraza 'Di si bio '91.?' Zahvaljujući fotografima i ljudima koji se nalaze na njihovim fotografijama izložba i katalog Flashback '91. nekima od znatiželjnika nude odgovor na to, često ironično, pitanje - poručuju autori.

Autori uvršteni na izložbu su Robert Belošević, Matko Biljak, Josip Bistrović, Renato Branđolica, Branimir Butković, Siniša Duraković, Mario Filipi, Zoran Filipović, Željko Gašparović, Božidar Gjukić, Drago Havranek, Toni Hnojčik, Romeo Ibrišević.

Tu su i Hrvoje Knez, Milo Kovač, Saša Kralj, Mišo Lišanin, Antun Maračić, Jadran Mimica, Gojko Mitić, Marko Perić, Josip Petrić, Goran Pichler, Ivan Posavec, Zdenko Pušić, Marin Topić, Pavo Urban, Davorin Višnjić te Božidar Vukičević.

Izložba je postavljena od 15. studenog i trebala je trajati do 21. studenog, no ipak se može pogledati još tjedan dana.

Najčitaniji članci