Zidovi su napravljeni od medenjaka, a tijekom izrađivanja kućice mašta je jedini kriterij, a uz lak može i potrajati i do nekoliko godina i biti ukras u vašoj kući
Bajkovita šarena kućica od medenjaka čeka pod borom
U pravljenju kućice od medenjaka može uživati cijela obitelj. Nakon što ste pripremili i razvukli tijesto do debljine najviše cm, izrežite prozore i vrata, a tijesto je najbolje ispeći prije izrađivanja kućice kako bi se ohladilo. Temelje za kuću izrežite od kartona te ih zalijepite kreirajući oblik prema želji, primjerice od okruglog ili četvrtastog do iglua ili viktorijanske kuće.
Glazura ne služi samo za ukrašavanje nego i kao “ljepilo” jer drži kućicu pa njome premažite površine te ih spojite. Kao podloga može poslužiti šperploča prekrivena folijom ili veliki pladanj kako biste poslije što lakše micali kućicu. No prije nego što je počnete ukrašavati, ostavite je da se suši tijekom noći ili barem četiri-šest sati. Najprije premažite krov glazurom kako bi se ukrasi zalijepili, no nemojte ga previše opteretiti. Prepustite se mašti pa krov i zidove ukrasite slatkišima, bombonima, viškom tijesta, šarenim glazurama ili “royal icingom”. Poprskate li je lakom, kućica može trajati i nekoliko godina.
Svjetla šire aromu
Želite li da kućica od medenjaka izgleda još posebnije, ukrasite je svjetlima unutar zidova koje ćete zalijepiti za bazu ljepljivom trakom. Svjetla će kućici dati posebnu atmosferu, a istodobno će ugrijati medenjake te širiti ugodnu aromu.
Kako napraviti tijesto
Sastojci: 6 šalica brašna, pola žličice praška za pecivo, pola žličice sode bikarbone, 4 žličice đumbira, 4 žličice cimeta, malo soli, 220 g maslaca, šalica i pol šećera, 2 jaja, šalica meda
Recept: Izmiješajte suhe sastojke, a zatim dodajte jaja, maslac, med i malo vode te sve izmiksajte. Zamijesite glatko tijesto, omotajte ga plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku barem dva sata.
Za to vrijeme na masnom papiru nacrtajte željene oblike - prednju i stražnju stranicu, dvije bočne, dvije za krov, dimnjak, nekoliko čovječuljaka, životinja ili snjegovića. Zatim razvaljajte tijesto na debljinu od 0,5 cm, prislonite izrezane oblike od masnog papira i izrežite figure. Prebacite ih u posudu i pecite na 180°C oko 15 minuta. Ispečene dijelove ostavite tijekom noći, a onda ih spajajte jestivim ljepilom.
Premaz za kućicu iz snova
Recept za “royal icing”: Istucite bjelanjke, dodajte šećer u prahu, limunov sok, ekstrakt vanilije, ekstrakt badema i vodu. Miksajte sve dok smjesa ne bude čvrsta. Napravite je prije lijepljenja stranica jer se vrlo brzo suši. Od ostatka tijesta napravite podlogu na koju ćete lijepiti stranice. Premažite donji rub stranice, zalijepite je za podlogu i držite nekoliko minuta dok se ne osuši. Zatim zalijepite drugu stranicu, a između stavite čašu kao oslonac. I djeca vam mogu pomoći držati stranicu dok se ne prilijepi za podlogu. Nakon što su dovoljno čvrste, zatvorite kućicu prednjim i stražnjim stranicama. Tek nakon dva-tri sata stavite ljepilo na gornje rubove svih stranica i počnite lijepiti krov. Na rubove stranica krova stavite više glazure, osobito na vrhovima koji se spajaju. Ostavite kućicu da se suši tijekom noći. Sljedećeg dana možete u glazuru dodati boju za kolače. Stavljajući je na kućicu, na nju lijepite šarene bombone, čokoladne mrvice..
Važni detalji
Ako je tijesto za kućicu prečvrsto, možete ga zagrijati u mikrovalnoj pećnici nekoliko sekundi dok ne omekša. Manji dijelovi tijesta peku se šest-sedam min, a veći i do 14 min. Tijekom pečenja tijesto se udvostruči