Kakao maslac i mliječne masnoće zamijenio je voćni sok iz brusnica, naranče i jabuka, a ta se tehnologija može koristiti u izradi tamnih, mliječnih i bijelih čokolada
Izumili čokoladu s upola manje masnoća, a jednako ukusnu
Čokolada s voćnim sokom zdrava je alternativa običnoj čokoladi, a osim što je zdravija za organizam, nema toliko poguban utjecaj na liniju, tvrde kemičari sa Sveučilišta Warwick. Oni su izumili čokoladu koja sadrži 50 posto manje mliječnih masnoća i kakao maslaca, a umjesto njih koristi sok jabuke, naranče i brusnica, piše Daily Mail.
Iako su i prije postojale zamjene za masnoće u čokoladi, njihov okus nije ni približno odgovarao pravoj čokoladi.
- Uspjeli smo stvoriti ukusnu i zdravu čokoladu. Na prvi dojam još se uvijek osjeti pomalo voćni okus, no vjerujem da to možemo ublažiti korištenjem vitamina C i vode - rekao je voditelj studije, dr. Stefan Bon.
Tehnologija njegovog tima može se koristiti u izradi tamne, mliječne kao i bijele čokolade, a on se nada da će prehrambena industrija prihvatiti moguće "zdravije" inovacije u procesu proizvodnje.