Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Izumili WC školjku koja vas prepoznaje po analnom otisku

Izumili WC školjku koja vas prepoznaje po analnom otisku
1

Naime, WC školjka je opremljena senzorima koji pomažu korisnicima pri otkrivanju bolesti. Ti senzori mogu uočiti niz markera u uzorcima urina i stolice, uključujući i nekoliko vrsta raka

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Znanost dokazala: Psi zbilja mogu prepoznati lošeg čovjeka

Tim istraživača sa Sveučilišta Stanford objavio je članak 'Nature Biomedical Engineering' u kojem su opisali dizajn 'pametnog toaleta' koji će moći prepoznati korisnike po njihovom individualnom 'analnom otisku'. 

Kako kažu svrha ovog pametnog toaleta je zdravstvene prirode. Naime, školjka je opremljena senzorima koji pomažu korisnicima pri otkrivanju bolesti. Ti senzori mogu uočiti niz markera u uzorcima urina i stolice, uključujući i nekoliko vrsta raka. Ovaj pametni toalet analizira urin pomoću fizikalne i molekularne analize, dok se stolica analizira kroz njene fizičke karakteristike.

Životinje u zoološkim vrtovima usamljene su bez posjetitelja
Životinje u zoološkim vrtovima usamljene su bez posjetitelja

Podaci izvađeni iz bilo kojeg uzorka, automatski se šalju u sustav oblak kako bi se mogli iskoristiti prilikom pregleda kod bilo kojeg specijalista spojenog na Internet, objašnjava Gambhir.

- Naš koncept datira još od prije 15 godina. Kada bih predstavio ovu ideju, ljudi bi se smijali jer im se ideja činila zanimljivom, ali pomalo čudnom - rekao je Sanjiv Gambhir, autor projekta.

- Svi koriste toalet, što povećava vrijednost ovog uređaja koji pomaže pri ranom otkrivanju bolesti - ističe Gambhir.

Sustav za nadzor lako se ugrađuje u svaki model zahodske školjke. Uzorci mokraće i stolice snimaju se na video i potom obrađuju skupinom algoritama koji mogu razlikovati normalnu 'urodinamiku' - brzinu i vrijeme protoka te ukupni volumen, između ostalih parametara, i konzistenciju stolice od one nezdrave.

Tu su i trake za analizu i mjerenje određenih molekularnih značajki. Broj bijelih krvnih stanica, stalna kontaminacija krvi, određene razine proteina mogu ukazivati ​​na čitav spektar bolesti, od infekcije, preko raka mokraćnog mjehura do zatajenja bubrega. Trenutno, kaže Gambhir, pametna školjka mjeri 10 različitih biomarkera.

Da bi korisnici dobili najtočnije i najkorisnije zdravstvene podatke, sve povratne informacije koje pametni toalet daje su individualizirane.

- Morali smo se pobrinuti da se toalet može prilagođavati među korisnicima. Da bismo to učinili, napravili smo polugu za ispiranje koja očitava otiske prstiju - kaže Gambhir.

6 tipova koji bi vas lako mogli povrijediti - uočite na vrijeme
6 tipova koji bi vas lako mogli povrijediti - uočite na vrijeme

Međutim, tim istraživača je kasnije shvatio da otisci prstiju nisu savršeni. Što ako jedna osoba koristi toalet, ali ga ispire netko drugi?  Zato su u pametni toalet ugradili visoko sofisticiranu tehnologiju prepoznavanja analnog otvora. Ugradili su mali skener koji snima ljudsku pozadinu.Nešto poput skeniranja lica, samo u donjoj polovici tijela. Ako želite potpuno iskoristiti sve prednosti pametnog toaleta, morate mu dopustiti da vam skenira anus.

- Znamo da izgleda čudno, ali kako se ispostavilo, vaš analni otvor je jedinstven - govori Gambhir i dodaje da se ne trebate brinuti jer ne morate kupiti potpuno novi toalet.  Pametni senzori mogu se pričvrstiti na običnu WC školjku.

Također, pametni toalet nikako nije zamjena za liječnika, ili čak dijagnozu, rekao je Gambhir. Zapravo, u mnogim slučajevima WC neće izvještavati  korisnika. Ako se pojavi nešto upitno, poput krvi u mokraći, aplikacija opremljena zaštitom privatnosti poslala bi upozorenje korisničkom zdravstvenom timu, omogućujući profesionalcima da odrede sljedeće korake za ispravnu dijagnozu. Podaci bi bili pohranjeni u sigurnom sustavu temeljenom na oblaku. Zaštita podataka, kako u pogledu identifikacije, tako i analiza uzoraka, presudan je dio ovog istraživanja, rekao je Gambhir, a piše Stanford Medicine.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Psihološki stres danas i previše informacija dovode nas do ruba

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:

Pokretanje videa...

01:22

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak