Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Izvadili rekordno velik bubreg od 7,4 kile iz pacijenta u Indiji

Vjeruje se kako je to najveći bubreg kojeg su Indijci uklonili, a taj organ u prosjeku teži 120 do 150 grama. U ovom slučaju riječ je o pacijentu s policističnim bubrezima

Foto: Dreamstime
2 komentara

Policistična bolest bubrega je nasljedna te vodi do stvaranja brojnih cisti u oba bubrega. Sve dok ima funkcionalnog bubrežnog tkiva, liječnici ne rade zahvate na tim organima unatoč činjenici da bubrezi naglo rastu. Ovaj je dosegnuo 7,4 kilograma.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Kod pacijenata s ovom dijagnozom neobično veliki bubrezi nisu rijetkost. Općenito, organe ne uklanjamo osim u slučajevima ako se pojave simptomi infekcije ili unutrašnjeg krvarenja. U takvim situacijama bubrezi gube funkciju filtera - objasnio je dr. Sachin Kathuria iz bolnice Ganga Ram u Delhiju za BBC. Foto: Dreamstime

LJEKOVITO BILJE Vrijes pomaže kod bolesti žuči, bubrega, mjehura, pa i jajnika

- Ovaj pacijent je imao infekciju te nije reagirao na antibiotike. Veličina bubrega uzrokovala je teškoće s disanjem, pa nismo imali izbora nego ukloniti ih - rekao je dr. Kathuria. Istaknuo je kako su liječnici prije operacije očekivali povećani organ, ali veličina ovog bubrega ih je iznenadila.

Foto: 24 sata

- Njegov drugi bubreg još je veći! Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najteži bubreg imao je 4,5 kilograma. Stručni urološki časopisi bilježe i teže slučajeve. Tako je bubreg pacijenta iz SAD-a težio 9 kilograma, a iz Nizozemske 8,7 kila - kazao je liječnik. Nastavio je da liječnici još nisu odlučili hoće li ovo otkriće prijaviti za Guinnessovu knjigu rekorda, ali da razmišljaju o toj mogućnosti.

ISPRAVNA ODLUKA ILI NE? Odbila donirati bubreg djedu, a bila mu je jedini mogući donor

Medicinski izvori navode kako je policistična bolest bubrega nasljedna, a javlja se kod pacijenata u dobi od 30 do 60 godina. Funkcija bubrega slabi do njihova konačnog otkazivanja.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZEZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message