Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Izvrsne u svakoj kombinaciji: Fine pečene ili punjene rajčice

Izvrsne u svakoj kombinaciji: Fine pečene ili punjene rajčice
4

Pirjajte luk, češnjak i narezane rajčice te začinite i izvrstan prilog za meso, ribu ili čips je gotov. Sušene rajčice odličan su dodatak za još finiju tjesteninu ili omlet

VIDEO

Rajčice operite, prerežite na pola i premažite maslinovim uljem. Stavite na rešetku roštilja dok ne omekšaju i poslužite kao predjelo ili prilog glavnom jelu od mesa ili ribe. Rajčice su jedna od najomiljenijih ljetnih namirnica od koje možete napraviti sve - juhu, hladno predjelo, salatu, napitak i desert. Za ukusnu juhu potrebno je izabrati najzrelije rajčice - pirjajte sitno narezani luk, potom dodajte narezane rajčice, malo brašna i mlijeka te prstohvat soli. Izblendajte. Želite li hladno predjelo, salata caprese idealan je izbor. 

Rajčicu i kuglu mozzarelle narežite na kriške te poslažite na pladanj - krišku jednog, krišku drugog. Ukrasite listićima bosiljka te prelijte maslinovim uljem i balzamičkim octom. Za verziju salate caprese za druženja minirajčice i male kuglice mozzarelle nabodite na štapić za ražnjiće te poprskajte maslinovim uljem i pospite peršinom. Brz i ukusan glavni obrok dobit ćete ako rajčicu narežete na deblje kriške i posložite ih između dviju kriški integralnoga kruha. Dodajte zeleno povrće prema izboru i dvije kriške slanine. Premažite žličicom majoneze i ručak je spreman. 

Desertno osvježenje stiže u obliku sorbeta od rajčice i lubenice - pomiješajte šest šalica komadića lubenice sa šalicom šećera i malo soli te pustite pola sata. Šest zrelih rajčica prerežite i gnječite dok ne dobijete tri šalice soka od rajčice. Pomiješajte sok od rajčice i lubenicu izblendajte. Dodajte dvije žlice limunova soka i zaledite. 

Pečene rajčice punjene fetom

Sastojci: 6 većih rajčica, sol, papar, 1/2 žličice mediteranske mješavine začina, 2/3 šalica fete, 1/4 šalice preljeva za salatu

Priprema: Rajčice operite i raspolovite po dužini. Položite na papir za pečenje, tako da raspolovljena strana gleda prema gore. Pospite solju i paprom te mediteranskom mješavinom začina. Fetu prstima natrgajte na komadiće te njime pospite rajčice. Ravnomjerno prelijte rajčice preljevom za salatu. Kratko pecite, dvije-tri minute, na 180°C, dok sir ne počne poprimati smeđu boju. Izvadite iz pećnice i poslužite toplo. Prema želji, prije posluživanja ukrasite peršinom ili bosiljkom.

Tjestenina s rajčicom i kikirikijem

Sastojci: 1/2 šalice octa, žlica šećera, glavica luka, 1/2 paketa integralnih špageta, 2 rajčice, krastavac, začinsko bilja prema izboru, 1/4 šalice soka od limete, 2 žlice ulja, šećer, sol, papar, 1/4 šalice sitno rezanoga kikirikija

Priprema: Pomiješajte ocat i žlicu šećera. Dodajte narezani luk i pustite da odstoji 30 minuta. Ocijedite i sačuvajte dvije žlice octa. Skuhajte tjesteninu. Narežite rajčice i pomiješajte ih s preostalim sastojcima, osim kikirikija. Mješavini dodajte tjesteninu i dvije sačuvane žlice octa. Pospite sitno narezanim kikirikijem. Poslužite odmah toplo ili ostavite u hladnjaku 24 sata pa poslužite kao hladno predjelo.  

Bruschette s lukom, rajčicom i fetom

Sastojci: 1/4 šalice maslinova ulja + 2 žlice, 2 češnja češnjaka, baguette, 3 žlice limunova soka, sol, papar, velika rajčica, 3/4 šalice narezanoga mladog luka, 1/2 šalice narezanog peršina, 1/3 šalice smrvljene fete  

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Pomiješajte maslinovo ulje i češnjak, narežite baguette i premažite jednu stranu svake kriške. Stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje i pecite desetak minuta. Pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar. Rajčicu narežite i dodajte je mješavini te dodajte mladi luk i peršin. Pomiješajte. Svaku krišku nadjenite smjesom rajčice i pospite sirom. Prema želji prelijte maslinovim uljem i balzamičkim octom. 

Raznobojne rajčice s roštilja

Sastojci: 3 žute rajčice, 3 crvene rajčice, 3 žlice maslinova ulja, sol, papar, 2 žlice balzamičkog octa, 2 žlice sjeckanoga svježeg bosiljka 

Priprema: Rajčice prerežite na pola i nabodite na štapić za ražnjiće - jednu žutu, jednu crvenu. Premažite maslinovim uljem pa pospite solju i paprom. Pecite desetak minuta, uz okretanje. Pomiješajte preostalo maslinovo ulje, ocat i bosiljak te smjesom pokapajte pečene ražnjiće. Prema želji pospite dodatnim listićima bosiljka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku