Kada kupujete jagode, obratite pažnju da nisu oštećene i previše mekane. Perite ih pod mlazom vode kako ne bi upile dodatnu vodu
Jagode, zdravo, lijepo i ukusno ljetno osvježenje
Podrijetlom iz Amerike, točnije iz Čilea, jagode se danas uzgajaju diljem svijeta. Bogate su vitaminom B i C, te su veliki izvor kalija, željeza i vlakana. Preporuča se pojesti ih isti dan kad su kupljene, a najkasnije za dva dana. Ako ih želite zalediti, posipajte ih šećerom. TAko će manje izgubiti na okusu. LJETNA VOĆNA SALATA S NARANČINIM SOKOM Sastojci: šalica jagoda, nektarina, šalica borovnica, 2 kivija, mango, 2 žlice narančina soka Voće narežite i stavite u veliku posudu. Prelijte limunovim i narančinim sokom. Hladite najmanje 2 sata. Poslužite sa sladoledom ili tučenim vrhnjem. MILK SHAKE OD JAGODA I LIMUNA Sastajci: 250 g običnog jogurta, 250 ml obranog mlijeka, 500 g jagoda, limun Obični jogurt i obrano mlijeko staviti u mikser. Dodati jagode i izmiksati. Shake servirati u čaše i dodati u svaku par kapi limuna. Ukrasiti cijelim jagodama. JAGODE U MEDU I CRVENOM VINU Sastojci: 4 žlice meda, 2 čaše crvenog vina, 25 dkg jagoda, naranča, sok od limuna Med i pola čaše vina kuhajte dok se med ne otopi. Dodajte ostatak vina i nekoliko kapi limuna. Meso naranče i jagode dodajte u mješavinu. JAGODE U JOGURTU PRELIVENE ČOKOLADOM Sastojci: košarica svježih jagoda, 3 dl jogurta od vanilije, 50 g tamne čokolade Pomiješajte jogurt i jagode. Rastopite tamnu čokoladu. Poslažite smjesu jogurta i jagoda u zdjelice i “poprskajte” rastopljenom čokoladom. JAGODE U CRVENOM VINU S CIMETOM Sastojci: Čaša i pol voćnog vina, 3/4 čalice šećera, 2 cimet štapića, 2 šalice jagoda Na laganoj vatri kuhajte vino, šećer, cimet štapiće i žlicu narančina soka. Pustite da se ohladi i maknite cimet štapiće. Sirupom zalijte jagode i ohladite.