Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Jamie Oliver: Ostatke hrane ne bacajte, evo kako ih iskoristiti

Jamie Oliver: Ostatke hrane ne bacajte, evo kako ih iskoristiti
1

Slavni kuhar ove je godine bio koncentriran na to da nas nauči kako da iskoristimo ostatke namirnica, dok se iduće planira posvetiti tome da nas nauči kako smanjiti otpad u kuhinji

VIDEO

Poznat je po tome da spravlja obrok za samo nekoliko minuta te po ukusnim večerama za djecu, a sada je preuzeo na sebe i novi izazov: slavni kuhar Jamie Oliver (44) u suradnji s tvrtkom Hotpoint pokušat će promijeniti naviku Britanaca da bacaju oko 7 milijuna tona hrane godišnje. 

- Zajedno želimo nadahnuti sve da smanje količinu otpada, pa ćemo ponuditi mnoštvo savjeta za to kako iskoristiti hranu koja vam je višak tako da što manje bacate, kaže Oliver. Dodaje kako se dosad fokusirao na to kako  ostatke hrane pretvoriti u ukusne obroke, dok će ubuduće više raditi na tome kako iskoristiti sve dijelove namirnica i stvoriti jela koja su prebogata okusima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:29

TOP 10 namirnica koje najčešće bacamo:

1. Kruh
2. Sir
3. Krumpir
4. Celer
5. Limun
6. Banane 
7. Zelena salata
8. Jabuke
9. Očišćena salata u vrećicama
10. Mljeveno meso

Evo nekoliko savjeta koje je dobro usvojiti u startu:

Pazite kako pospremate zalihe

Prije svega, temperatura na policama u hladnjaku varira, odnosno najhladnije je na donjim policama, dok se prema vrhu zagrijava. Zato sirovo meso i ribu uvijek držite na najdonjim policama. Mlijeko i mliječne proizvode stavite u sredinu.

Kuhane obroke uvijek držite odvojeno od sirovih namirnica. 

Vrata su najtopliji dio hladnjaka koji se zagrijava svaki puta kad ga otvorite. Zato u njima držite samo sokove i začine. 

Neke stvari ne idu u hladnjak

Krumpir ne mora biti u hladnjaku, pohranite ga na neko drugo suho i hladno mjesto. I kruh će se bolje držati izvan hladnjaka. Jednostavno, namirnice koje ne spadaju u hladnjak nemojte stavljati unutra. 

Zamrznite da ne propadne

Hladnjak je kao vremenska kapsula za stvari koje bi se mogle pokvariti. Kao da ste pritisli gumb 'pauza' jer tako želite sačuvati nutritivna svojstva i izgled namirnica, pogotovo voća i povrća. Ako u hladnjaku imate voće ili povrće koje je počelo izgledati lošije, pohranite ga u kutijicu s poklopcem i ostavite u zamrzivaču. Idući dan ga možete iskoristiti za pripremu smoothieja, na primjer. 

Hrana koju ne smijete stavljati u duboko zamrzavanje i zašto
Hrana koju ne smijete stavljati u duboko zamrzavanje i zašto

Zamotajte salatu i biljke

Začinsko bilje koje želite sačuvati možete zamotati u papirnati ručnik koji ste blago navlažili i pohraniti u hladnjaku. S druge strane, ladicu s povrćem i voćem obložite suhim papirnatim ručnicima kako bi upijali vlagu i tako očuvali svježinu voća i povrća. No, ne zaboravite mijenjati taj papir nakon svake kupovine namirnica, pa i ranije po potrebi.

Ne bacajte kruh

Vegan banana carrot bread

Kruh je jedna od namirnica koja se najčešće i najviše baca u Velikoj Britaniji. Umjesto da bacite kruh koji se osušio, narežite ga na kockice i osušite, pa koristite kao krutone za juhu. Ili ga posušite u krušne mrvice i pospremite u zamrzivač. Možete ih koristiti da zagustite umake (primjerice umak od rajčice za tjesteninu), ili iskoristiti za pohanje sira i slično. 

Skuhajte duplo 

Kuhanje dvostrukih porcija, kako biste mogli zamrznuti obrok za dane kad nećete imati vremena za kuhanje odličan je način da pametno iskoristite sve namirnice te da uštedite vrijeme. Sve što možete smrznuti u tankim slojevima, smrznite tako, jer ćete lakše pospremiti, a i lakše je odmrznuti tako zamrznutu hranu. 

Vodič za zamrzavanje: Ribu ne duže od 6, kobasice 2 mjeseca
Vodič za zamrzavanje: Ribu ne duže od 6, kobasice 2 mjeseca

Kiselite povrće sami

Pripremite sami zimnicu od hrskavog povrća poput mrkve, celera, brokule, cvjetače i krastavca. Narežite i pohranite u staklenku, s malo octa i vode, s tim da možete dodati i neke začine. 

Hotpoint

Čuvajte svježe začine

Neki začini ukusniji su u svježem obliku. Da biste ih sačuvali, nasjeckajte ih svježe i podijelite u posudicu za zamrzavanje leda, pa u svaku od njih dodajte malo ulja. Tako možete zamrznuti začine i imati ih spremne za pripremu obroka za nekoliko minuta. 

Čili papričice čuvajte u zavrzivaču

Fotolia

Ako uspijete pronaći svježe čili papričice, očistite ih i zamrznite. Po potrebi, izvadite iz zamrzivača i naribajte preko jela, pa ostatak vratite u zamrzivač. 

Iskoristite ostatke

Kad je, na primjer, u pitanju piletina, postoji bezbroj načina da iskoristite ostatke mesa. Jedan od najjednostavnijih načina je pomiješati komadiće s tjesteninom i povrćem, kako biste dobili ukusnu salatu. Druga je mogućnost da napravite složenac s povrćem, prenosi Daily Mail. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno