Lifestyle

Komentari 84

Je li bolja Cola ili Pepsi? Koliko se uopće ta dva pića razlikuju

Je li bolja Cola ili Pepsi? Koliko se uopće ta dva pića razlikuju

Unatoč sličnostima, Pepsi i Coca-Cola imaju znatno drugačiji okus što je i glavni razlog zašto se većina opredijeli za jedno od tih pića, a za drugo tvrde da je 'užasno'

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Sa samo 4 sastojka napravite minijaturne pizze bez problema

Ljubitelji Pepsi i Coca-Cola oduvijek vode rasprave bez pobjednika o tome koje je piće bolje, a dva gazirana napitka gotovo su pa identična; od tamne boje karamel sirupa pa do sastojaka - oba sadrže natrij, hrpu šećer, gaziranu vodu, kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze, fosfornu kiselinu, kofein i dodane 'prirodne' okuse.

POGLEDAJTE VIDEO o gaziranim pićima:

No unatoč tim sličnostima, mnogima Pepsi i Coca-Cola imaju znatno drugačije okuse što je i glavni razlog zašto se većina opredijeli za jedno od tih pića, a za drugo tvrde da je 'užasno', piše Independent.

 U svojoj je knjizi Blink koja se bavi donošenjem odluka i razmišljanjem, novinar Malcolm Gladwell ovako objasnio:

- Pepsi je slađi od Cole, a karakterizira ga okus citrusa, dok se u okusu Coca-Cole 'provlači' vanilija.

Limenka Pepsi ipak sadrži dvije tvari kojih nema u sastavu Coca-Cole: limunsku kiselinu i šećer od kokosa. Upravo zbog ta dva sastojka Pepsi ima svoj slatki, citrusni okus koji ljudi, čini se, ili obožavaju ili ne podnose.

Osim toga, dodatnih 15 mg natrija u limenci Cole može objasniti zašto ona više podsjeća na slatku gaziranu vodu s dodanim okusima, dok je okus Pepsi, kaže Gladwell, 'puniji'.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Savršeni parovi: Oni imaju isti smisao za humor, hobi i sitnice

Najčitaniji članci