Gazirani i voćni sokovi bogati šećerom, ali i oni s umjetnim zaslađivačima već u dozi od 3 dcl na dan direktno utječu na pretilost i povećani rizik od šećerne bolesti
Jedan sok na dan podiže rizik od dijabetesa tipa 2 za 22%
Već jedna limenka od 0,33 l slatkog voćnog ili gaziranog soka pridonosi razvoju pošasti modernog doba - dijabetesu tipa 2. Ljudi koji svaki dan popiju jedan takav napitak imaju za 22 posto veći rizik od šećerne bolesti u usporedbi s onima koji popiju tek jedan sok na mjesec, pokazala je velika europska studija na 350 tisuća ispitanika.
Istraživači su analizirali povezanost pijenja zaslađenih sokova s pretilošću i dijabetesom u osam zemalja, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Danskoj, Italiji, Španjolskoj, Švedskoj, Francuskoj i Nizozemskoj, piše BBC.
- Sa svakim novim sokom na dan rizik od dijabetesa je veći, a javnost bi trebalo više informirati o šećernoj bolesti posljedicama koje se mogu lako spriječiti uvođenjem zdravih prehrambenih navika - rekla je voditeljica studije, profesorica Dora Romaguera s Imperijalnog koledža u Londonu.
Dodaje kako je prodaja zaslađenih sokova u Europi, kao i u svijetu, u stalnom porastu, a ljudi često nisu svjesni koliko im oni mogu ugroziti zdravlje. Povećan rizik od dijabetesa je povezan i s pijenjem sokova s umjetnim zaslađivačima, ponajprije jer oni pojačavaju apetit te pridonose pretilosti.
- Sokovi nisu nužan dodatak svakodnevnoj prehrani i lako ih je zamijeniti s vodom ako se podigne svijest o njihovoj štetnosti za zdravlje - komentirao je studiju profesor Patrick Wolfe.
U Hrvatskoj oko 300.000 ljudi boluje od dijabetesa, a šećerna je bolest šesti po redu uzrok smrtnosti u zemlji. Znanstvenici predviđaju da će se do 2030. zbog neadekvatnih prehrambenih navika broj oboljelih udvostručiti.