Stručnjak za okuse objašnjava kako je najbolje jesti Jaffa kekse, a da biste u ustima doživjeli "eksploziju okusa", tzv. hedonističku točku pucanja. Kako ih vi pojedete?
Jedete li Jaffa kekse pogrešno cijeli život? Ovo je pravi način
Puno ljudi ovu slasticu jede na način da zagrize keks tako da u njemu ostane oblik polumjeseca. Neki utrpaju cijeli u usta. No čini se da niti jedna od te dvije metode nije najbolja kada je količina užitka u ustima u pitanju.
U McVitie'su tvrde da je Jaffa kekse najbolje jesti na način da se grickaju u krug, oko želatinoznog punjenja od naranče, pa se onda taj dio stavi u usta, a objasnili su i zašto.
Kažu da su se konzultirali sa dr. Stuartom Farrimondom, znanstvenikom i stručnjakom za okus hrane, prenosi Daily Mail.
- Metoda grickanja u krug daje gotovo optimiziranu ravnotežu kiselkaste naranče, gorke čokolade i slatkog biskvita. U znanstvenim terminima to se zove "hedonistička točka pucanja" - objasnio je dr. Farrimond. Dodaje kako je tzv. metoda polumjeseca drugi najbolji način za jedenje Jaffa keksa.
Evo kako sve ljudi jedu Jaffa kekse, prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji:
- 28 posto gricka keks u krug sve dok ne dođu do dijela na kojem se nalazi žele, a onda taj dio pojedu s posebnim užitkom.
- 35 posto ljudi pojede keks u dva zalogaja, tako da prvi griz izgleda kao polumjesec.
- 20 posto utrpa cijeli Jaffa keks u usta.
- 6 posto ljudi najprije pojede žele od naranče pa tek onda sve ostalo.
Ostali imaju neke druge metode, npr. neki pogrickaju keks do želea, pa ga jezikom odvoje, otope čokoladu u ustima, pa polako cuclaju žele. Na kraju pojedu ono što je ostalo od keksa.