Kako biste spriječili moždani udar, jedite velike količine bijelog voća i povrća, kao to su jabuke, kruške, banane, cvjetača, cikorija i zeleni krastavci, savjetuju stručnjaci
Jedna jabuka ili kruška na dan štiti vas od moždanog udara
Rizik od moždanog udara je 52 posto niži kod ljudi koji konzumiraju velike količine bijelog voća, kao što su kruške i jabuke, u odnosu na ljude koji ih ne jedu, otkriva desetogodišnja studija Sveučilišta Wageningen provedena na 20 000 ljudi.
Svakodnevni unos 25 grama bijelog voća i povrća smanjuje rizik od moždanog udara za devet posto, tvrde stručnjaci. Prosječna jabuka ima 120 grama. Nijanse voća i povrća odražavaju prisutnost korisnih fitokemikalija kao što su karotenoidi i flavonoidi, koji su dobri antioksidansi. Znanstvenici su inače voće i povrće po bojama klasificirali u četiri skupine. Zelena skupina uključuje tamno lisnato povrće i salate, narančastožuta su uglavnom agrumi, crvena i ljubičasta je većinom crveno povrće, i bijela skupina ujedno i najzdravija su 55 posto jabuke i kruške.
- Da biste spriječili moždani udar, jedite velike količine bijelog voća i povrća, kao to su jabuke, kruške, banane, cvjetača, cikorija i krastavci. Na primjer, jedna jabuka na dan je jednostavan način da se poveća unos bijelog voća. Jabuke i kruške su bogate prehrambenim vlaknima i biljnim spojem kvercetinom, koji je dobar antioksidans. Međutim, svakako jedite i drugo voće i povrće jer i ono štiti od raznih kroničnih bolesti - ističe voditeljica studije Linda Oude Griep.