Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Jednostavni kućni trikovi koji štede novac i vrijeme

Jednostavni kućni trikovi koji štede novac i vrijeme
1

Ako se suknja lijepi za tijelo zbog statičkog elektriciteta, možete ju popraviti tako da na šav pričvrstite malenu zihericu. To vrijedi i za hlače

VIDEO

Skupa sredstva za čišćenje prozora većinom se sastoje od vode, a jednako učinkovitu zamjenu lako možete pripremiti i sami. U kantu ulijte četiri litre tople vode. Dodajte 100 ml alkoholnog octa i žličicu deterdženta za pranje posuđa pa sve dobro izmiješajte. Ako imate puno prozora, nanesite mješavinu spužvicom za pranje prozora izravno iz kante. Inače, ulijte tekućinu u plastične boce s raspršivačem tako da će vam nešto ostati i za drugi put. Za brisanje unutrašnjosti stakla u automobilu koje se često magli upotrijebite “spužvu” za brisanje uredskih bijelih ploča. Ona je mnogo učinkovitija od obične. Mučite li se svaki put s udijevanjem konca u iglu, odrezani kraj konca provucite jedanput ili dvaput kroz četkicu laka za nokte i potom ga uvaljajte palcem i kažiprstom. Začas će se osušiti i kraj konca bit će dovoljno čvrst da biste ga u trenu mogli udjenuti u iglu. Lak za nokte koji više ne upotrebljavate može postati dio šivaćeg pribora.

Ako se suknja lijepi za tijelo zbog statičkog elektriciteta, možete ju popraviti tako da na šav pričvrstite malenu zihericu. To vrijedi i za hlače koje nosite preko najloniki

Razbije li vam se neki stakleni ili keramički predmet, opasne sitne krhotine najlakše ćete pokupiti navlaženom pamučnom vatom. Njome prijeđite preko cijele površine na kojoj postoji opasnost od zaostalih krhotina - one će se same uhvatiti na vatu. Sve zajedno omotajte u novinski papir i bacite.

Ako vam na jakni, hlačama ili ruksaku zapne patentni zatvarač, poprskajte ga sprejom WD-40 i lako ćete ga ponovno otvarati i zatvarati. Zatvarač poprskajte i povucite nekoliko puta gore-dolje da bi se mazivo ravnomjerno rasporedilo po svim zupcima. Ako želite izbjeći da sprej dospije na tkaninu, poprskajte malo u zatvarač i nanosite ga tankim kistom.

Ako ste već zatvorili omotnicu pisma koje namjeravate poslati, a u posljednji ste se tren sjetili da još nešto trebate ubaciti, stavite pismo u zamrzivač na sat-dva. Ljepilo će oslabiti, tako da ćete je moći otvoriti bez oštećivanja, a tada ponovno zatvoriti kad poželite.

Jaja treba spremati vrhom okrenutim dolje kako bi mogla “disati” i dulje ostala svježa. Jaje u svom oblijem kraju ima zračni prostor kojim prima kisik, a ispušta ugljični dioksid. Je li jaje pokvareno, može se provjeriti tako da ga se s dva prsta zarotira na stolu. Ako se vrti brzo, nije dobro, a ako se vrti neravnomjerno i sporo, jaje je svježe i dobro za pripremu jela.

Za čišćenje teško dostupnih mjesta (ispod hladnjaka, rebra radijatora) na kraj usisavača pričvrstite kartonsku rolu (npr. od papirnatog ručnika). Prema potrebi je možete savinuti i zgnječiti da dosegnete svu prašinu.

Dok kosite travu, pogotovo dok je vlažna, puno trave ostane na noževima kosilice, a među njom, dakako, nađe se i pokoja ličinka ili kakvi drugi štetnici. Prije no što spremite kosilicu u garažu ili spremište, obrišite noževe kosilice krpom namočenom u nerazrijeđeni ocat. Tako ćete s noževa očistiti slijepljenu pokošenu travu i štetnike koji se među njom skrivaju.

Voćne mušice, moljce i druge napasnike u smočnici možete uhvatiti na jabučni ocat. U zdjelicu ulijte 3 dl jabučnog octa i dodajte nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa. Ostavite zdjelicu u smočnici tjedan dana. Tekućina će privući kukce, oni će upasti u nju i utopiti se. Nakon toga ispraznite police i sve dobro operite deterdžentom ili otopinom 400 g sode bikarbone u litri vode.

Trebate li u kuhinjskoj mjerici izmjeriti količinu ljepljivih sastojaka poput meda ili maslaca od kikirikija, teško ćete ih izliti jer će velik dio sastojaka ostati zaljepljen za stijenke mjerice. Da biste to spriječili, prije upotrebe isperite mjericu u vrućoj vodi, no nemojte je brisati. Nakon toga promatrajte kako se med lagano izlijeva van.

Korova u vrtu možete se riješiti tako da ih pokrijete debelim slojem novina (oko 8 listova) i namočite vodom. Bez svjetlosti, korovi će sami uvenuti. Nicanje korova na vrnim stazama od šljunka možete unaprijed spriječiti tako da prije postavljanja šljunka na zemlju položite geotekstil ili plastične vreće za žito koje se mogu kupiti u poljoapotekama.

Mikrovalna pećnica odlična je za podgrijavanje hrane, no ako u nju stavite pizzu, kora će postati gnjecava. Umjesto toga, preostale kriške pizze stavite na štednjak, na teflonsku tavu i zagrijavajte na laganoj vatri. Tako će kora ostati hrskava. Za drugačiji okus pizze, umjesto sušenog origana možete staviti listiće svježeg bosiljka.

Kupujete li gotove glazure i šećerne paste za ukrašavanje kolača, prije upotrebe ih nekoliko minuta izmiksajte kuhinjskim strojem. Miješanjem se obujam smjese može čak i udvostručiti. Tako ćete potrošiti manje, a i pojesti manje šećera i kalorija. Glazuru na kolače i torte nikada ne stavljajte na propuju, jer će izgubiti sjaj i raspucati se.

Mnoge manje mrlje na zidovima, npr., one od dima ili dječjih bojica,  možete obrisati dan-dva starim bijelim kruhom. Umrljana mjesta istrljajte sredinom kruha, kao da gumicom brišete olovku s papira.

Sredstva protiv kukaca često sadrže štetne kemikalije kojima se kućni ljubimci mogu otrovati ako ih slučajno pojedu. No, mrava se jednako učinkovito možete liječiti tako da im “podmetnete” zrnca kukuruzne krupice. Mravi će ih pojesti ili odnijeti sa sobom u mravinjak. No, budući da ih ne mogu probaviti, uginut će. Ponavljajte to nekoliko dana dok mravi ne nestanu.

Ako je tijesto za pitu presuho, možete mu uvijek dodati vode, ali onda je preljepljivo i ostaje na valjku. Kako s valjka ne biste morali strugati slijepljeno tijesto, navucite na njega komad najlonske čarape.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru