Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Jednostavni trikovi s kojima nećete plakati dok režete luk

POMAŽE I LIMUN Nekad je peckanje očiju nemoguće izbjeći, no stavljanje u zamrzivač na 15 minuta neutralizirat će sumporne spojeve iz luka koji smetaju oku

Foto: Dreamstime

Prepoznatljivi okus luk duguje sumporu kojeg apsorbira iz tla u kojem se uzgaja. 

Kada se jede sirov, luk ima ljuti okus, no kuhanjem spojevi sa sumporom međusobno reagiraju pri čemu nastaju specifične slatkasto - orašaste arome. Ipak, postoji mana u prekrasnim aromama koje potječu iz sumpornih tvari kojima je luk bogat i iz kojih se oslobađa enzim koji iz sumpora proizvodi supstancu nalik sulfatnoj kiselini koja nadražuje oči. Tako je gotovo nemoguće sjeckati luk bez peckanja i suza na očima.

S NJOM MOŽETE SVAŠTA Odlični trikovi s posudicom za led: Praline, začini, vino, sushi

Prvi savjet je, naravno, koristiti oštar nož. Tupi će nož, naime, više oštetiti stanice luka čime će se osloboditi i više enzima. Zatim luk možete staviti i na sat vremena u hladnjak jer će niska temperatura usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance, no možete ga držati i u zamrzivaču 10-15 minuta prije rezanja, no vodite računa da bi tada moglo biti teže rezati luk.

Woman hand cut fresh onion on white table | Autor: Milena Lazovic Foto: Milena Lazovic

Oštricu noža možete namazati sokom limuna koji bi trebao ublažiti djelovanje sumpornih spojeva no, nož biste trebali protrljati nakon svakih nekoliko rezova. 

Ne režite korijen

Najviše sumpornih tvari nalazi u korijenu luka, pa ga režite oko korijena, ali ne i sami korijen

ZABAVA! Pogledajte sliku: Prvo što vidite otkriva vašu slabost u ljubavi. 

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message