Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Jeste li probali aquafabu? Može zamijeniti jaja i vrhnje za šlag

Jeste li probali aquafabu? Može zamijeniti jaja i vrhnje za šlag

Budući da nije bogata hranjivim tvarima, njena najveća korist je konzistencija koja je slična onoj od jaja, zbog čega je dobra zamjena za one koji su na jaja alergični ili ih izbjegavaju

VIDEO

Mnogo je različitih režima prehrane i dijeta koje bi trebale ispuniti različite ciljeve i često je - pogotovo kod medicinskih dijeta - teško pronaći alternativu zabranjenim namirnicama. Jaja spadaju u namirnicu koja na tržištu ima razne alternativne opcije, a jedna od njih koju mnogi hvale je aquafaba.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve o vitaminu B

Pokretanje videa...

01:37

Premda vam možda ne zvuči poznato, s aquafabom ste se vjerojatno već susreli - riječ je naime o tekućini koja bude u konzervi graha ili slanutka. Naziv dolazi od latinskih riječi aqua (voda) i faba (grah), a mnogi kad otvore konzervu tu vodu (često i sa gađenjem) bace, nesvjesni njenog potencijala. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dijetetičari su objasnili što je točno akvafaba i kako nam može koristiti.

Vrlo vjerojatno radite kajganu pogrešno, ovo mnogi rade krivo
Vrlo vjerojatno radite kajganu pogrešno, ovo mnogi rade krivo

Što je aquafaba?

- Škrob iz skuhanih mahunarki apsorbira vodu - kaže Amy Kimberlain, dijetetičarka i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.

U konzervirani se slanutak ili grah zbog toga dodaje još obične vode koju grah upije i s vremenom počinje ispuštati vodu sa škrobom, a to je aquafaba: viskozna tekućina, objasnila je Kimberlain.

Ta se voda, kaže nutricionistkinja, može istući (kao vrhnje za šlag) i onda koristiti kao nadomjestak za jaja na biljnoj osnovi.

Dreamstime

To je 2014. otkrio francuski chef Joel Roessel koji je prvi shvatio da miksanje tekućine iz konzerviranog slanutka pretvara u pjenu nalik na tučeni bjelanjak. Kasnije je američki slastičar Goose Wohlt namirnicu nazvao aquafaba, te pokrenuo Facebook stranicu 'Vegan Meringue-Hits and Misses' koja danas ima oko 100 tisuća fanova i sljedbenika.

Aquafaba je relativno bezukusna, zbog čega je odlična kao zamjena jajima kod pečenja kolača, a Kimberlain kaže da se zbog stabilne teksture dodaje i u gazirane koktele.

Fale vam neki sastojci za ručak? Zamijenite ih ovim namirnicama
Fale vam neki sastojci za ručak? Zamijenite ih ovim namirnicama

Nutritivna vrijednost

Ne postoje informacije o nutritivnoj vrijednosti akvafabe, no zna se da je ona nije ni približna vrijednosti graha od kojeg nastaje.

- Sigurno je da u njoj nema mnogo ugljikohidrata, bjelančevina, masti, vitamina ili minerala - dodaje Kimberlain.

Je li aquafaba zdrava?

- Sama aquafaba ima vrlo malo hranjivih sastojaka, tako da je zdravstveno prilično neutralna - kaže dijetetičarka Desiree Nielsen, no ističe kako bi mogla pogoršati stanje kod osoba koje pate od sindroma razdražljivog crijeva.

Budući da nije bogata hranjivim tvarima, njena je najveća korist konzistencija koja je slična konzistenciji jaja, zbog čega je dobra zamjena onima koji su na jaja alergični ili ih iz nekog drugog razloga izbjegavaju.

Fotolia

Kako koristiti aquafabu?

- Aquafaba u principu djeluje kao vezivo, zgušnjivač, sredstvo za pjenjenje i emulgator - kaže Kimberlain, a kad se uzima umjesto jaja, i ona i Nielsen preporučuju ovakvo doziranje:

Jedan žumanjak: 1 žlica akvafabe
Jedan bjelanjak: 2 žlice akvafabe
Jedno cijelo jaje: 3 žlice akvafabe

Iako kao zamjena za jaja dobro funkcionira u gotovo svim receptima - uključujući palačinke, vafle, razna variva i drugo - akvafaba ne funkcionira kao samostalno jelo, kaže Kimberlain. Razlog je taj što se npr. kajgana ili quiche oslanjaju na konzistenciju žumanjka koji sve sjedini, što ova zamjena ne može, objasnila je za Mind Body Green.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'TKO MI BOLJE KUHA?'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana