Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

Johnson & Johnson prestaje s prodajom baby pudera u SAD-u

Tvrtka Johnson & Johnson izvijestila je da prekida prodaju baby pudera na bazi talka u Sjedinjenim Državama i u Kanadi, u sklopu sveobuhvatne revizije svojih proizvoda

FILE PHOTO: A bottle of Johnson's Baby Powder is seen in a photo illustration taken in New York
Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
0 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Odjeću za kemijsko čišćenje je moguće oprati oprezno i doma

U priopćenju stoji i da je jedan od razloga pad potražnje za ovim proizvodom nakon, kako se ističe, "dezinformacija" o njegovoj sigurnosti usljed mnoštva tužbi. 

Američki farmaceutski div, koji proizvodi lijekove, medicinske i farmaceutske proizvode, priopćio je da će u predstojećih nekoliko mjeseci postupno smanjivati prodaju pudera, koji u Sjedinjenim Državama čini 0,5 posto njezinih ukupnih proizvoda, no da će se u trgovinama i dalje prodavati preostale zalihe.

Protiv tvrtke je do danas podignuto više od 19.000 tužbi potrošača koji tvrde da su zbog korištenja Johnsonovih proizvoda na bazi talka, uključujujući i baby puder, dobili karcinom. U seriji uzoraka dječjeg pudera pronađeni su tragovi azbesta čije je djelovanje povezano s rijetkom vrstom karcinoma. Iz tvrtke su prije par godina kazali da se radi o određenoj seriji baby pudera proizvedenoj u SAD-u 2018..

ROBI SPAŠEN S OTPADA Prvi hrvatski robot sreo 'tatu' nakon 60 godina: 'Kakav dar!'

Podsjetimo, koncem 2018. objavljeno je izvješće u kojemu stoji da je Johnson & Johnson još od 1971. znao da prodaje baby puder koji sadrži azbest. Većinu tužbi tek treba razmotriti sud države New Jersey. U tužbama se navodi da su proizvodi tvrtke koji sadrže talk kontaminirani azbestom, no "J&J" tvrdi da su oni u potpunosti sigurni te se poziva na "desetljeća pomnih znanstvenih studija". 

U travnju je sud u New Jerseyu donio odluku po kojoj tisuće podnositelja tužbi, koji tvrde da proizvodi tvrtke izazivaju rak, mogu iznijeti svoje slučajeve, no na tim je suđenjima ograničeno svjedočenje stručnjaka.

"J&J" i dalje tvrdi da testiranja što ih je provela tvrtka upućuju na to da u baby puderu nije pronađen azbest, nakon što su testiranja što ih je provela američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) otkrila azbest u tragovima. Zbog rezultata testiranja FDA, tvrtka je u listopadu prošle godine povukla iz prodaje jednu seriju baby pudera.

'NE BI SMJELO BITI MOGUĆE' Lula ima 8 tjedana i stoji! Njeni roditelji ponosni, liječnica brine

- Potražnja za J&J baby puderom na bazi talka u Sjevernoj Americi se, u velikoj mjeri smanjila zbog izmijenjenih navika potrošača, kao i zbog dezinformacija o sigurnosti proizvoda te zbog neprestanih poziva na tužbe protiv tvrtke - stoji u priopćenju "J&J".

Tvrtka je izvijestila da će u Sjevernoj Americi nastaviti s prodajom baby pudera na bazi kukuruznog škroba, a da će ostale proizvode, i one na bazi talka i na bazi kukuruznog škroba prodavati na drugim tržištima u svijetu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Posložila cijeli dom u kutijice i spremnike - vlada savršeni red

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message