Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Jutarnje razbuđivanje djece noćna je mora brojnih roditelja

Jutarnje razbuđivanje djece noćna je mora brojnih roditelja
1

Mučno buđenje, beskrajno razbuđivanje i odijevanje koje nikako da završi jutarnja je mora mnogih roditelja koji muku muče s ubrzavanjem svojih usporenih mališana

VIDEO

Kad zamišljamo zdravo i veselo dijete, obično je to prizor živahna mališana koji sve dnevne poslove obavlja u trku. Sporost nekako ne povezujemo s djecom pa smo zatečeni ako je naš mališan baš takav - usporen. Školska se godina doduše bliži kraju, ali je još ostalo dosta neobavljenih obveza te je važno ostati priseban do kraja. 

No đaci su već umorni i pomalo zasićeni školom i školskim obvezama te baš sada, kad je mnogima od njih najpotrebnije da ostanu koncentrirani, pažnja popušta, ustajanja su sve mučnija, a oni sve tromiji.  Kako će vaše dijete reagirati mnogo ovisi o njegovu temperamentu, ali i o motivaciji za poneku aktivnost, najčešće učenje.  Kako ubrzati dijete? 

- Malo će koje dijete s veseljem ustati iz kreveta i pohitati u školu iz jednostavna razloga što zapravo žele ostati kod kuće (gdje su računalo, TV,  igrice, pas, Coca-Cola i slično), ističe diplomirana psihologinja i NLP trenerica Kristina Bačkonja i dodaje da bez obzira na to koliko im mi kao roditelji ponavljali da je obrazovanje najvažnije u životu i pokušavali u njima probuditi entuzijazam za školu, djeca će uvijek naginjati onim aktivnostima koje su igra tj. zabava. 

Čak i kad su tinejdžeri, napominje naša sugovornica, pred nama često nastupaju “odraslo”, oni se zapravo samo žele igrati. A igra i zabava su u njihovoj sobi, računalo im je prozor u cijeli svijet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da biste bolje razumjeli njihove jutarnje brige,  sjetite se, kada ste išli u školu, najteže je bilo učiti i dizati se rano ujutro. Ako ste sada i vi roditelj osnovnoškolca, vjerojatno znate kako je bilo vašim roditeljima, podsjeća Bačkonja i nastavlja: 

- Neki će klinci u predtinejdžerskoj dobi, ujutro napraviti pravi dar-mar kada se nekoliko vaših ‘molim te, ustani’ pretvori u ‘izvoliš se odmah dignuti iz kreveta i imaš minutu prije no što potpuno poludim!’. A glavni razlog zbog kojeg se djeca u određenoj dobi počinju teže ujutro dizati je jednostavan - idu kasno spavati. To se događa kada dijete izbori određenu autonomiju i samostalnost, pa ih počne malo iskorištavati u svoju korist. 

Uštedite si vrijeme jer prijetnje, galama  i potkupljivanje neće ubrzati dijete nego ga usporiti 

Djeci je, naime, od najranije dobi jako zanimljivo i “cool” ostati duže budan, a kad roditelji malo popuste u poštivanju rutine, jer je dijete već “veliko”, događa se da se klinci zatvore u sobu i bdiju do dugo u noć. Još ako u sobi imaju TV ili računalo, našli su si i fantastičnu zanimaciju bez obzira na to što ona umara oči, uzrokuje glavobolje, ali, upozorava psihologinja, i razne emotivne turbulencije nakon kojih san teško dolazi na oči, jer im je um prestimuliran vanjskim podražajima. U dobi od 12 do 18 godina, djeci i mladima treba osam do devet sati sna. Sve što je manje od toga, obično nije dovoljno za normalno funkcioniranje, upozorava stručnjakinja i dodaje:

- To ne znači da se jednom kada se dovuku u školu, neće zabavljati s prijateljima iz razreda i pokazati interes prema učenju novih stvari. To samo znači da je za uspavano dijete poriv da ostane u toplom i udobnom krevetu što duže, prejak i previše primamljiv.

Uštedite si vrijeme jer prijetnje, potkupljivanje i galama neće ubrzati dijete. Postoje i drugi načini da se dijete probudi i ubrza buđenje njegova mozga. Neki roditelji kažu da im je pomoglo ispijanje svježe iscijeđena soka rano ujutro koji mu daju dozu vitamina.

Jutarnji mir razbite navikom da upalite radio i pustite malo energičniju glazbu. Ona će im pomoći da se brže razbude. Pomažu i neke druge zabavne aktivnosti, poput doručka iznenađenja u kojem će biti i neka djetetu omiljena namirnica, na primjer kockica čokolade. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru