Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kad kuha bračni par: Dobro došli na wok koji se jede s nogu

Kad kuha bračni par: Dobro došli na wok koji se jede s nogu

Sarah je deset godina živjela u Milanu, gdje je radila kao model, a s Arminom je 14 godina. On je bio nogometaš, a zbog ozljede koljena morao je ostaviti sport. Posjećivao ju je u Italiji. Oboje su shvatili da vole wok.

VIDEO

Sarah Čerkez (30) i Armin Hadžić (34) cijeli koncept wok bara pokrenuli su - spontano. Prvi wok street bar Snogu u Sarajevu je zaživio prije pet godina, a onda ih je život nanio u Dubrovnik, gdje su otvorili lokal na ulazu na Stradun. Prije mjesec dana dovršili su uređenje lokala u Radićevoj 8 u Zagrebu. No kako je sve počelo?

- Sarah je živjela u Milanu deset godina i na svakom koraku nicali su mali lokali s različitom ponudom hrane, bez sjedanja i prevelike usluge, pa smo oboje, šetajući jednom prilikom, primijetili jedan pasta bar koji nam se svidio. To je bila prvobitna ideja pa se kasnije razvila u wok - priča nam wok-majstor Armin i dodaje: 

- Oboje volimo wok, moj najdraži je beef mexico s noodlama, a Sarah najčešće jede vegi-noodle.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sarah je godinama radila kao model, a onda su odlučili vratiti se u Sarajevo. On je bio nogometaš, a zbog ozljede koljena morao je ostaviti sport. Zajedno su već 14 godina.

- Željeli smo napraviti nešto novo, a da nije klasičan restoran, odnosno konoba, gdje se sjedi, s konobarima koji poslužuju. U to vrijeme u svijetu i Europi već je postao popularan koncept street fooda - pričaju. 

Kako je Armin imao kafiće, a kasnije i restoran s glazbom, više nalik na tavernu, shvatio je da mu je noćni, “kafanski” život, postao vrlo naporan.

U središtu Zagreba otvoren street wok "S nogu"

- Tražili smo što ćemo dalje pa smo odlučili probati s pripremanjem woka - priča Sarah. 

Sarajevski wok bar još je jedini lokal s tim tipičnim azijskim jelom, a supružnici kroz smijeh kažu kako su tamo pomalo počeli mijenjati onaj usporeni način života i uveli koncept “s nogu”, koji su Sarajlije i turisti objeručke prihvatili. Sad imaju stalne klijente, no na početku je bilo teško ljude odviknuti od kebaba, pita, ćevapa...

Origami u hodu

Svoj jednostavan koncept prikazali su i logotipom origami nogu u hodu, koji su izradili Sarin brat Harun Čerkez, arhitekt, i njegova djevojka Sabina Hodović, arhitektica. 

Armin za suprugu kaže kako ne kuha često, ali kad skuha, “onda to bude stvarno dobro”. On kuha češće, pa tako nekako raspodijele obveze u kućanstvu. A širenje posla na Dubrovnik i Zagreb došlo je samo od sebe. 

- Od samog početka u Sarajevu maštali smo o kreiranju franšize i širenju na susjedne gradove. Razmišljali smo o Beogradu i Zagrebu, ali nismo aktivno tražili kontakte, prostore i mogućnosti. Onda nam je jedan stalni klijent u Sarajevu dao kontakt prijatelja iz Dubrovnika koji se bavi nekretninama. Nekoliko mjeseci poslije toga otišli smo na vikend u Dubrovnik, onako opušteno pogledati prostore. I pokazalo se kao stvar sudbine da smo se našli na pravome mjestu u pravo vrijeme. Odlučili smo i preseliti se u Dubrovnik i tamo smo dvije godine naporno radili kako bi stvari posložili na svoje mjesto. I taman kad smo se rasteretili, dogodio se Zagreb - smiju se supružnici. Sad žive na relaciji između ta dva grada.

- Tako će naravno biti dok nam kćer ne krene u školu kada ćemo se morati odlučiti za jedan gradu - kažu Sarah i Armin. Posljednih par mjeseci su u Zagrebu, dok ne postave posao na noge, a kažu kako im se i jako sviđa, iako smatraju da je Dubrovnik savršen za odgajanje djeteta. 

- U Dubrovniku imamo malo drugačiji koncept jer je i prostor veći. Imamo i stolove i tanjure i konobare, ali i malu terasu, tako da ljudi mogu malo sjesti i odmoriti - kaže Sarah koja je rođena u Sarajevu, ali je odrasla u Dubrovniku. U Sarajevu wok bar vode Arminovi roditelji. 

No što je glavni sastojak dobrog woka, pitamo. 

- Potrebno je puno ljubavi i vještine - objašnjava Armin, dok pravi zagrebački wok mix i nastavlja: 

- Učio sam od pravih kineskih kuhara iz Šangaja koji su mi otkrili svoje tajne i svoje autentične recepte. Bitno je da je povrće svježe, da je vatra jaka kako bi ono izvana bilo hrskavo, a iznutra ostalo svježe. Bitni su i začini, poput čilija i curryja, kokosa i ananasa - kaže glavni kuhar. Usavršavao se i u Accademia dello Chef. S godinama suprugu s ovim finim wokom nije uspio udebljati, već kaže kako se on udebljao za oboje.  

- U Dubrovniku se puno traže morski meniji, a taj wok radimo na maslinovom ulju - kaže Armin. Uveli su i tortilja wok, bez tjestenine ali s tostiranom tortiljom. Umake rade vlastite, pa se može birati između curry, mexico, teriyaki, kokos-curry, slatko-ljutog i slatko-kiselog, a od nudla se mogu birati rezanci, fusilli ili riža... Zagrebački mix je s tri vrste mesa ili plodova mora, a salate su također na bazi woka, ali toplo hladne. U Dubrovniku rade i rižoto, samo s manje začina i bez teriyjaki sosa.

Ima više domaćih nego turista

Zagreb je krenuo odlično, bolje nego očekivano. Još uvijek tražimo pomoćne kuhare za rad u kuhinji, pa svi koji žele mogu se javiti na Instagram ili Facebook. Svi koji su bili probati, su se i vratili što nam je najvažnije. Turista nema tako puno, više ima domaćnih klijenata. Prve recenzije na Tripadvisoru i Google-u su maksimalno pozitivne zbog čega nam je jako drago, kažu Sarah i Armin. Imaju dostavu i na Woltu. 

Rikardo Duškić oslikao je omaž posebno za Uredjenje Zagrebackog wok-a i taj art work prenijeli smo na velike panele koji krase prostor i smjestili su i na kartonske posudice u kojima se i poslužuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru