Lifestyle

Komentari 0

Kad kuha bračni par: Dobro došli na wok koji se jede s nogu

Kad kuha bračni par: Dobro došli na wok koji se jede s nogu

Sarah je deset godina živjela u Milanu, gdje je radila kao model, a s Arminom je 14 godina. On je bio nogometaš, a zbog ozljede koljena morao je ostaviti sport. Posjećivao ju je u Italiji. Oboje su shvatili da vole wok.

Sarah Čerkez (30) i Armin Hadžić (34) cijeli koncept wok bara pokrenuli su - spontano. Prvi wok street bar Snogu u Sarajevu je zaživio prije pet godina, a onda ih je život nanio u Dubrovnik, gdje su otvorili lokal na ulazu na Stradun. Prije mjesec dana dovršili su uređenje lokala u Radićevoj 8 u Zagrebu. No kako je sve počelo?

- Sarah je živjela u Milanu deset godina i na svakom koraku nicali su mali lokali s različitom ponudom hrane, bez sjedanja i prevelike usluge, pa smo oboje, šetajući jednom prilikom, primijetili jedan pasta bar koji nam se svidio. To je bila prvobitna ideja pa se kasnije razvila u wok - priča nam wok-majstor Armin i dodaje: 

- Oboje volimo wok, moj najdraži je beef mexico s noodlama, a Sarah najčešće jede vegi-noodle.

Sarah je godinama radila kao model, a onda su odlučili vratiti se u Sarajevo. On je bio nogometaš, a zbog ozljede koljena morao je ostaviti sport. Zajedno su već 14 godina.

- Željeli smo napraviti nešto novo, a da nije klasičan restoran, odnosno konoba, gdje se sjedi, s konobarima koji poslužuju. U to vrijeme u svijetu i Europi već je postao popularan koncept street fooda - pričaju. 

Kako je Armin imao kafiće, a kasnije i restoran s glazbom, više nalik na tavernu, shvatio je da mu je noćni, “kafanski” život, postao vrlo naporan.

U središtu Zagreba otvoren street wok "S nogu"

- Tražili smo što ćemo dalje pa smo odlučili probati s pripremanjem woka - priča Sarah. 

Sarajevski wok bar još je jedini lokal s tim tipičnim azijskim jelom, a supružnici kroz smijeh kažu kako su tamo pomalo počeli mijenjati onaj usporeni način života i uveli koncept “s nogu”, koji su Sarajlije i turisti objeručke prihvatili. Sad imaju stalne klijente, no na početku je bilo teško ljude odviknuti od kebaba, pita, ćevapa...

Origami u hodu

Svoj jednostavan koncept prikazali su i logotipom origami nogu u hodu, koji su izradili Sarin brat Harun Čerkez, arhitekt, i njegova djevojka Sabina Hodović, arhitektica. 

Armin za suprugu kaže kako ne kuha često, ali kad skuha, “onda to bude stvarno dobro”. On kuha češće, pa tako nekako raspodijele obveze u kućanstvu. A širenje posla na Dubrovnik i Zagreb došlo je samo od sebe. 

- Od samog početka u Sarajevu maštali smo o kreiranju franšize i širenju na susjedne gradove. Razmišljali smo o Beogradu i Zagrebu, ali nismo aktivno tražili kontakte, prostore i mogućnosti. Onda nam je jedan stalni klijent u Sarajevu dao kontakt prijatelja iz Dubrovnika koji se bavi nekretninama. Nekoliko mjeseci poslije toga otišli smo na vikend u Dubrovnik, onako opušteno pogledati prostore. I pokazalo se kao stvar sudbine da smo se našli na pravome mjestu u pravo vrijeme. Odlučili smo i preseliti se u Dubrovnik i tamo smo dvije godine naporno radili kako bi stvari posložili na svoje mjesto. I taman kad smo se rasteretili, dogodio se Zagreb - smiju se supružnici. Sad žive na relaciji između ta dva grada.

- Tako će naravno biti dok nam kćer ne krene u školu kada ćemo se morati odlučiti za jedan gradu - kažu Sarah i Armin. Posljednih par mjeseci su u Zagrebu, dok ne postave posao na noge, a kažu kako im se i jako sviđa, iako smatraju da je Dubrovnik savršen za odgajanje djeteta. 

- U Dubrovniku imamo malo drugačiji koncept jer je i prostor veći. Imamo i stolove i tanjure i konobare, ali i malu terasu, tako da ljudi mogu malo sjesti i odmoriti - kaže Sarah koja je rođena u Sarajevu, ali je odrasla u Dubrovniku. U Sarajevu wok bar vode Arminovi roditelji. 

No što je glavni sastojak dobrog woka, pitamo. 

- Potrebno je puno ljubavi i vještine - objašnjava Armin, dok pravi zagrebački wok mix i nastavlja: 

- Učio sam od pravih kineskih kuhara iz Šangaja koji su mi otkrili svoje tajne i svoje autentične recepte. Bitno je da je povrće svježe, da je vatra jaka kako bi ono izvana bilo hrskavo, a iznutra ostalo svježe. Bitni su i začini, poput čilija i curryja, kokosa i ananasa - kaže glavni kuhar. Usavršavao se i u Accademia dello Chef. S godinama suprugu s ovim finim wokom nije uspio udebljati, već kaže kako se on udebljao za oboje.  

- U Dubrovniku se puno traže morski meniji, a taj wok radimo na maslinovom ulju - kaže Armin. Uveli su i tortilja wok, bez tjestenine ali s tostiranom tortiljom. Umake rade vlastite, pa se može birati između curry, mexico, teriyaki, kokos-curry, slatko-ljutog i slatko-kiselog, a od nudla se mogu birati rezanci, fusilli ili riža... Zagrebački mix je s tri vrste mesa ili plodova mora, a salate su također na bazi woka, ali toplo hladne. U Dubrovniku rade i rižoto, samo s manje začina i bez teriyjaki sosa.

Ima više domaćih nego turista

Zagreb je krenuo odlično, bolje nego očekivano. Još uvijek tražimo pomoćne kuhare za rad u kuhinji, pa svi koji žele mogu se javiti na Instagram ili Facebook. Svi koji su bili probati, su se i vratili što nam je najvažnije. Turista nema tako puno, više ima domaćnih klijenata. Prve recenzije na Tripadvisoru i Google-u su maksimalno pozitivne zbog čega nam je jako drago, kažu Sarah i Armin. Imaju dostavu i na Woltu. 

Rikardo Duškić oslikao je omaž posebno za Uredjenje Zagrebackog wok-a i taj art work prenijeli smo na velike panele koji krase prostor i smjestili su i na kartonske posudice u kojima se i poslužuje.

Najčitaniji članci