Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Kako čitati deklaracije: Šećer se skriva i pod drugim imenima

Kalorijska vrijednost odnosi se na 100 g ili ml namirnice, a ne na cijelo pakiranje, stoga treba pripaziti na dnevni unos soli ili šećera koji imaju i druge nazive

Fotolia
Foto: Fotolia

Deklaracije na prehrambenim proizvodima pomažu u boljem biranju namirnica, ali treba ih znati čitati. Lista sastojaka počinje s najvećim udjelom prema najmanjem, pa ako je šećer na vrhu to znači da ga taj proizvod sadrži najviše.  

Posebno treba paziti na šećer i sol jer se skrivaju i pod drugim imenima. Šećer se navodi kao fruktoza, slad i monosaharid, dok sol možete pronaći pod morska sol, natrijev klorid i mononatrijev glutamat (MSG), piše The Huffington Post

Kalorije prema porcijama

Energetska vrijednost namirnica izražena je u kalorijama odnosno kcal-u ili kJ-u. Odnosi se na 100 grama ili mililitara namirnice, a ne na cijelo pakiranje. Najčešće je ta vrijednost prilagođena odraslima, pa bi porcija za dijete trebala biti nešto manja. Za žene je idealan dnevni unos oko 2000 kalorija, za muškarce oko 2500, a za djecu mlađe dobi od 1200 do 1600 za one starije.  

Lista nutrijenata

Broj kalorija naveden na proizvodu označava ukupan broj svih kalorija, od masti, zasićenih masti, trans-masti, kolesterola, soli, ugljikohidrata, dijetalnih vlakana, šećera, proteina i  željeza, sve do vitamina A i C te kalcija. 

Dnevni unos kalorija u postocima

On se odnosi na preporučeni dnevni unos nutrijenata po porciji. Na primjer, prehrambeni proizvod pruža 10 posto dnevnog unosa vlakana ili 2,8 grama po porciji. To može pomoći u usporedbi namirnica i biranju onih koji zadovoljavaju vaše potrebe, odnosno imaju li više ili manje proteina, šećera ili željeza. 

Mini smjernice

  • Namirnice s oznakom "bez šećera" ne smiju sadržavati više od 0,5 grama šećera po porciji. 
  • Hrana s visokim udjelom vlakana treba sadržavati najmanje pet grama vlakana prema porciji. 
  • Namirnice se navode kao bogate nutrijentima samo ako sadrže više od 20 posto preporučenog dnevnog unosa. 
  • Prihvatljiva količina soli jest od 0,12 i 0,48 g natrija na 100 g namirnice. 

Prava istina o deklaracijama na prehrambenim proizvodima

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message