Lifestyle

Komentari 41

Kako ću je sada spojiti? Prodali su mi pećnicu koja nema utikač

Kako ću je sada spojiti? Prodali su mi pećnicu koja nema utikač

NEPOTPUN PROIZVOD Zastupnici proizvođača pećnice kažu kako ne mogu znati želi li potrošač pećnicu spojiti izravno na struju ili preko utičnice, pa ne isporučuju utikače. Tako uštede milijune eura

Što biste pomislili kad bi vam novi automobil dostavili bez guma i rekli kako nisu znali želite li ljetne ili zimske i kojeg proizvođača.

Tako je “odgovorio” Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, na pitanje kupca kojem su isporučili ugradbenu električnu pećnicu bez utikača.

- Stara pećnica se pokvarila, dijelovi su istrulili i u servisu su rekli da će popravak stajati i do 1000 kuna. Za 1500 se može kupiti nova, a ugradnja je jednostavna. Utakneš u struju i učvrstiš s dva vijka. Tako sam mislio dok nisam raspakirao pećnicu - kaže kupac iz Samobora.

Pećnica je imala kabel, ali bez utikača. Požalio se elektroničkom poštom tvrtki koja zastupa proizvođača pa se iznenadio i lakonskim odgovorom.

- Ugradbene pećnice isporučuju se bez utikača zato što neke stranke imaju stalni priključak, a druge utičnice - odgovorili su te dodali kako se maksimalno trude upoznati trgovce sa svojim proizvodima.

Tomislav Lončar kaže kako proizvođač štedi ne stavljajući utikač, a kupcu stvara dodatne troškove.

- Ako je pećnicu platio 1500 kuna, nakon što kupi utikač i plati električara da ga montira, stajat će ga na kraju 2000 kuna. Da je u prodavaonici znao za dodatne troškove, kupac bi se možda odlučio za drugi model - rekao je Lončar i dodao kako se potrošač može pozvati na materijalni nedostatak zato što je platio uređaj koji ne može koristiti.

Da su kupca morali informirati o detaljima proizvoda koji kupuje ističe i Biljana Borzan, članica Odbora za zaštitu potrošača u Europskom parlamentu, a Dunja Maletić, pravna savjetnica iz područja zaštite potrošača, rekla je kako bi se kupac pripremio za nabavku dijela koji nedostaje da su ga na to upozorili.

- U suprotnom, to može biti zavaravajuće propuštanje davanja obavijesti koje je zabranjeno Zakonom o zaštiti potrošača - kaže Maletić i savjetuje kupcu da pisanim prigovorom upozori trgovinu kako nije bio potpuno informiran o proizvodu.

- Moraju mu odgovoriti u roku od 15 dana, a ne bude li zadovoljan odgovorom, može ih prijaviti tržišnoj inspekciji - kaže.

Veliki proizvođači vjerojatno isporučuju milijune uređaja na godinu. Odgovarajući utikači stoje oko 15 kuna pa uštede milijune eura. Kod ugradbenih pećnica problem je i prostor u ormarima. Moraju se koristiti “plosnati” utikači iz kojih žica ide uza zid, a takvih je manje. Najjednostavnije je kupiti gotov kabel koji je skuplji.

Električari se slažu s prodajom bez utikača zato što bi neki uključili pećnicu u produžni kabel koji možda nije dovoljno jak. Ovako moraju zvati stručnjaka, pa je manja opasnost od požara.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci