Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kako izbacivanje kofeina utječe na tijelo i sam doživljaj svijeta?

Kako izbacivanje kofeina utječe na tijelo i sam doživljaj svijeta?
1

Odricanje od kofeina promijenit će kvalitetu vašeg spavanja, ali i pogled na život, tvrdi Michael Pollan, autor uspješnice koja govori o učincima kofeinske ovisnosti koje ljudi uopće nisu svjesni

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ne pretjerujte s kofeinom: Već tri šalice kave na dan su puno

- Svi su na kofeinu. Dok se ne skinete s kofeina, niste uopće svjesni koliko je to univerzalno stanje - kaže Michael Pollan, autor knjige 'Kofein' objavljene krajem siječnja. 

Pokretanje videa...

Dobrobiti kave 00:36

Poznat kao pisac o hrani i botanici, gospodin Pollan istražio je načine na koje biljke i lijekovi mijenjaju svijest i ponašanje u svojoj knjizi iz 2018. 'Kako promijeniti svoj um: Što nas uči nova znanost o psihodeliji o svjesnosti, umiranju, ovisnosti i depresiji'.

Sada je svoj fokus prebacio na kofein, 'drogu na koju je većina svijeta navučena, a tog nisu svjesni', kaže.

U istraživačke svrhe, Pollan se na tri mjeseca odrekao kofeina. U knjizi je napisao kako je jedna od posljedica bio osjećaj 'neusklađenosti sa svijetom, manje oštar i s manje fokusa'. No, uskoro je uslijedio preokret.

- Nakon nekoliko dana sam ponovno spavao kao tinejdžer, a promjena u osjećaju odmorenosti bio je ogroman. Bilo je divno spavati, s puno snova - rekao je.

Kako kofein utječe na naš san?

Čini se da uzima svoj danak na sporovalno spavanje, kritično kratko razdoblje dubokog sna koje nam treba da resetiramo mozak za sljedeći dan i da sve sinkroniziramo. Kofein je svakako neprijatelj spavanja, dok su mu saveznici hladnoća, nepostojanje ekrana i smanjen stres. Dobar san ima ogroman utjecaj na naš budni život, a Pollan se svakim danom bez kofeina osjećao odmoreno i dobro.

Alkohol također ima utjecaj na san - čaša do dvije vina nisu problem, no sve više od toga je. Za razliku od kofeina, alkohol ometa naš REM san, kada sanjamo najviše.

No što ako je jutarnja kava ključan dio dana čovjeka?

Za mnoge je kava sve - od mirisa do rituala, ne svodi se samo na molekulu kofeina.

'Prestala sam piti kavu tjedan dana, evo što mi se dogodilo...'
'Prestala sam piti kavu tjedan dana, evo što mi se dogodilo...'

- Sve ceremonije koje imamo oko kave su predivne. Tijekom tri mjeseca kada sam bio bez kofeina, popio bih čaj od kamilice, ali nisam se osjećao kao da sam dio kulture kave - kaže Pollan za Wall Street Journal. 

Postoje li sličnosti između psihodelije i kofeina?

Osjetio sam kako je bilo kada sam dobio tu prvu dozu nakon što tri mjeseca nisam pio kavu. Bila je prilično psihodelična. Nije da sam halucinirao, ali osjetio sam radikalan pomak u svijesti i bitno drugačiji osjećaj, gotovo euforiju, objasnio je.

Smatram da je zeleni čaj bolji izvor kofeina od kave jer daje poprilično ujednačeno kofeinsko iskustvo, a čokolada je još jedan divan sustav dostave kofeina i ostalih alkalida, objašnjava.

Kako život bez seksa djeluje na žene, a što on radi muškarcima
Kako život bez seksa djeluje na žene, a što on radi muškarcima

Piti onda kavu ili ne, na svakom pojedincu je. Svakako, oni koji nemaju problema sa spavanjem niti osjećaju loše posljedice kofeina ne trebaju se zauvijek odreći kave, no nema štete u tome da probaju prekinuti unos kofeina, barem na tjedan dana, savjetuje Pollan.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Stalno ste umorni i bezvoljni? Ova hrana nam krade energiju

POGLEDAJTE VIDEO: (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku