Obavijesti

Lifestyle

Komentari 177

Kako otkriti prevaru: Ne traži krivca već rješenje situacije...

Kako otkriti prevaru: Ne traži krivca već rješenje situacije...
1

Dijagnoza preljuba: Račun u džepu, neobrisani SMS i ostali tragovi poziv su u pomoć nevjernog. Oko 41 posto nevjernih otkrio je mobitel, a oprost je moguć

VIDEO

Preljubnici potajno žude za tim da budu uhvaćeni na (ne)djelu, tvrdi stručnjakinja za veze Kate Figes koja je tri godine proučavala nevjere. Iza nevjere često se krije podsvjesna želja da povrijedimo partnera, da mu se osvetimo te da ponovo privučemo njegovu pozornost, tvrdi Figes. Kada pritisak postane prevelik, preljubnik ostavlja tragove, koji su zapravo njegov vapaj za pomoć. S druge strane, supružnik koji otkrije nevjeru prolazi emocionalnu krizu sa simptomima sličnim posttraumatskom stresnom poremećaju. 

Nevjera stvara emocionalne rane poput onih kada smo suočeni s teškom bolešću ili gubitkom posla. Prevarenim se supružnicima život raspada, a razbija se i predodžba o partneru i vezi. Posljedice su tjeskoba, osjećaj napuštenosti i nesigurnosti te pad samopouzdanja. Miješaju se bijes i ljubomora te snažan osjećaj nemoći pa je zdrava komunikacija gotovo nemoguća. Supružnici stoga energiju troše na međusobno optuživanje. Psiholozi poručuju - umjesto da tražite krivca, tražite probleme koji su oslabili vašu vezu i udaljili partnera od vas. 

Odjednom ima puno ideja za seks-eksperimente

Signal da partner možda “švrlja” su i iznenadni zahtjevi da u spavaćoj sobi isprobate nešto novo. Nuspojava preljuba su i promjene u komunikaciji - preljubnik nerijetko počinje svađu samo kako bi mogao demonstrativno otići od kuće i sresti se s ljubavnicom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I nagla ljubaznost može biti zvono za uzbunu

Pronalaženjem mana na supružniku preljubnici nerijetko opravdavaju svoj preljub. No promjena ponašanja može biti i dijametralno suprotna. U početku bračne nevjere preljubnik nerijetko postaje ljubazniji i pažljiviji te posvećuje supružniku više pozornosti.

Donesite mu večeru ako radi prekovremeno

Tajanstveni razgovori na mobitel u drugoj sobi, česti sastanci s klijentima izvan radnog vremena te sve češći prekovremeni rad znakovi su da dobro otvorite oči. Ako tvrdi da radi prekovremeno, provjerite je li doista taj mjesec i zaradio više.

Novac ‘curi’, a vi ne vidite kamo? Zna netko treći...

Vaš partner češće no inače odlazi do bankomata, troši znatno više no obično, a vi ne vidite na što sav taj novac odlazi. Ako sumnjate da je riječ o porocima poput klađenja ili kockanja, nemojte biti posve sigurni u to jer povećana je potrošnja jedan od čestih simptoma nevjere. U svakom slučaju - brak vam je na rubu.

Promjena u ponašanju

Ako sve manje boravi s obitelji te iznenada posvećuje više vremena izgledu, mijenja stil odijevanja, kupuje odjeću, odlazi u teretanu ili na fitness, moguće je da se u vaš brak uplela treća osoba.

Najčešći način otkrivanja

Oko 41 posto nevjernih razotkriveno je zahvaljujući mobitelu. Svakog četvrtog odao je račun na društvenim mrežama.

Traži se rješenje

Bio sam siguran da je u 99% slučajeva za aferu kriv muškarac. No nakon pomnog proučavanje pouzdano tvrdim da je krivnja podijeljena 50:50, kaže britanski psihoterapeut Brett Kahr. Prevarene žene najčešće su pretjerano kritične i oštre te takvim ponašanjem guraju muškarca u naručje druge žene koja pokazuje više razumijevanja. U brakovima u kojima su žene te koje su se upustile u aferu muškarci su obično previše pasivni, što u ženi rasplamsava ogorčenost i ljutnju. No crno-bijela podjela uloga da je prevareni tek nevina žrtva, a preljubnik nitkov, dovodi do toga da obje strane zauzimaju obrambeni stav. 

To je kamen spoticanja zbog kojeg pravi problem nikada neće biti otkriven niti riješen. Iako velika većina pretpostavlja da je glavni uzrok preljuba seks, to je daleko od istine. Erotski je aspekt najmanje značajna komponenta afera i preljuba. Većina preljubnika zapravo pati od blagih oblika depresije. Brak daje sigurnost, no osjećaj obveze nerijetko vodi u mrtvilo, a afere preljubnicima daju iluziju da su ponovno oživjeli, pojašnjava dr. Brett Kahr. 

Prevara boli kao smrt voljene osobe 

Nevjera stvara snažan osjećaj gubitka te supružnik koji je prevaren prolazi kroz iste turbulentne faze žalovanja i tuge koje prolazi nakon gubitka voljene osobe, pojašnjava psihoseksualna terapeutkinja Evelyn Cooney.

Nakon pomirenja seks je puno, puno bolji 

Supružnici koji su nakon preljuba odlučili krenuti ispočetka imaju znatno bolji seksualni život. Već spoznaja o nevjeri potiče ih da se opet jače intimno povežu kroz svađe, vikanje, plač i strastven seks, kaže dr. Jenny Riddell. 

Nemojte preuzeti ulogu žrtve 

Oboje preuzmite odgovornost za nastale probleme u braku. Ako kao prevarena žena sebe vidite isključivo kao nevinu žrtvu, tada slabost i pasivnost postaju dio vašeg identiteta. Zato će vaš odnos s partnerom i dalje biti nezdrav.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 177
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'